Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

papildināta - Loskutova vēršanās tiesā balsojumu Saeimā neapturēs

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Alekseja Loskutova vairākās instancēs iesniegtās sūdzības nerada juridisku šķērsli Saeimas deputātu balsošanai par viņa neatbilstību amatam, kas, visticamāk, notiks jau šo svētdien, 29.jūnijā. Šādu viedokli Dienai pauda Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Pēc viņa teiktā, “teorētiski var balsot”. G.Kusiņš arī piebilda, ka, piemēram, tiesas procesi parasti ievelkas, un šādam balsojumam tiesas spriedums neesot jāgaida.Jau ziņots, ka valdību veidojošās koalīcijas partijas gatavos priekšlikumu Saeimas prezidijam iekļaut 29.jūnija plenārsēdes darba kārtībā lēmumprojektu A.Loskutova atbrīvošanu no amata. Lūgumu iekļaut minēto jautājumu darba kārtībā paudīs desmit visu koalīcijas partiju deputāti.

Piektdien, 20.jūnijā, KNAB vadītājs A.Loskutovs Administratīvajā rajona tiesā apstrīdējis valdības lēmumu rosināt Saeimu atbrīvot viņu no amata. Pēcpusdienā tiesa pieteikumu noraidīja, uzskatot, ka valdības lēmums nav administratīvs akts.

Kā pastāstīja E.Elliņa, A.Loskutovs pieteikumā lūdzis atzīt par spēkā neesošu 2008.gada 18.jūnija Ministru kabineta ārkārtas sēdē pieņemto lēmumu, kas ietverts Protokollēmumā Nr.43, 1.paragrāfā. Valdības ārkārtas sēdes protokola 1.paragrāfa 4.punktā norādīts: saskaņā ar KNAB likuma normām, kā arī pamatojoties uz komisijas atzinumu, ieteikt Saeimai atbrīvot KNAB priekšnieku A.Loskutovu no amata. A.Loskutovs pieteikumā norāda, ka minētais protokols ir administratīvais akts.

Saeimas Tautas partijas frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (TP) sacīja, ka, neskatoties uz A.Loskutova vēršanos tiesā, koalīcijas svētdien virzīs izskatīšanai jautājumu par viņa atbrīvošanu no amata. M.Kučinskis uzskata, ka visas procedūras ir ievērotas pilnībā, tāpēc neesot pamata gaidīt tiesas lēmumu. Viņaprāt, “šāds tiesas process būtu tā vai tā”. “Ko mēs gadu gaidīsim tiesas lēmumu?” piebilda M.Kučinskis.

A.Loskutovs ir iesniedzis sūdzības arī Saeimas prezidijā, Saeimas Juridiskajā komisijā, kā arī Ģenerālprokuratūrā par to, ka Saeimas deputāts Dzintars Rasnačs (TB/LNNK) Juridiskās komisijas sēdē nedrīkstēja balsot par A.Loskutova atbilstību amatam, jo šādi nostādījis sevi interešu konflikta situācijā. A.Loskutovs iepriekš ir pieņēmis lēmumu par Dz.Rasnača rīcību, pieņemot darbā savus radiniekus.

Ģenerālprokuratūras preses sekretārs Andrejs Vasks Dienai apstiprināja, ka KNAB vadītāja iesniegums attiecībā uz Dz.Rasnaču ir saņemts, taču vēl neesot skaidrs, vai prokuratūra to izskatīs pēc būtības.

Arī partija Jaunais laiks (JL) nosūtījusi lūgumu Saeimas Mandātu, iesniegumu un ētikas komisijai ar lūgumu pārbaudīt, vai Dz.Rasnačs, vadot sēdi par KNAB vadītāja atsaukšanu no amata, nav pārkāpis likumu par interešu konfliktu. Komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC) Dienai gan norādīja, ka šo iesniegumu vēl neesot lasījis. Pēc viņa vārdiem, ātrākais, kad šo jautājumu Saeimas Mandātu, iesniegumu un ētikas komisija varētu skatīt, ir otrdiena, 1.jūlijs.

Par spīti lēmumu pārsūdzībai, pats KNAB priekšnieks varētu svētdien doties uz Saeimu, “ja reiz deputāti lemj viņa likteni”. A.Loskutovs gan neprognozē, kāds būs Saeimas lēmums, taču cer, ka deputāti par viņa nākotni balsos pēc savas sirdsapziņas.

"Ņemot vērā koalīcijas attieksmi, optimismam nav pamata," KNAB priekšnieks teica aģentūrai BNS, lūgts vērtēt, ar kādām izjūtām sagaida svētdienas balsojumu Saeimā.

KNAB šefs gan neņēmās komentēt publiski izskanējušos aicinājumus cilvēkiem svētdien pulcēties pie Saeimas nama, taču piebilda, ka jūtas pateicīgs tiem iedzīvotājiem, kas gan publiski, gan KNAB adresētajos e-pastos viņam izteikuši atbalstu.

Jau ziņojām, ka vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki izplatījuši aicinājumu, kurā mudina pateikt paldies KNAB ar ziediem, e-pastu vai pulcējoties pie Saeimas svētdien.

(papildināta ar M.Kučinska teikto, turpinājums sekos)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI PLAŠĀK

Kā risinājās A.Loskutova darbības izvērtēšana:


Valdība atbalsta atbrīvošanu, Loskutovs cīnīsies, opozīcija pret.

Juridiskā komisija atbalsta Loskutova atbrīvošanu.

Loskutova atbrīvošana – pēc Jāņiem.

Loskutovs un atbalstītāji grib novilcināt atlaišanu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas