Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

papildināta - Lūdz sākt kriminālvajāšanu saistībā ar Gudeles zemeņu kūku

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai kriminālprocesa materiālus saistībā ar prettiesisku valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, ierosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret divām Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta (ĪUMEPLS) amatpersonām par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Dienai norādīja KNAB, runa ir par divām sekretariāta darbiniecēm, taču ne par bijušo ministri Inu Gudeli. Arī pati I.Gudele Dienai norādīja, ka viņa šajā lietā vienīgo reizi uz KNAB aicināta pirms dažām nedēļām, turklāt, kā viņai arī uzsvērts, liecinieces statusā. Tāpēc bijusī ministre viennozīmīgi varot apgalvot, ka kriminālvajāšanu pret viņu KNAB nelūdz uzsākt.

Iespējams, KNAB lūdzis uzsākt vajāšanu pret bijušo I.Gudeles biroja vadītāju Rigondu Balgalvi-Abramu un agrāko ministres palīdzi Andu Aleksejevu, kuras abas vairs nav valsts amatpersonas. R.Balgalve-Abrama Dienai sacīja, ka viņa par KNAB paziņojumu neesot informēta, taču atteicās sīkāk komentēt, vai viņai bijis piemērots aizdomās turētās statuss. Līdzīgi Dienai atbildēja arī bijusī sekretariāta vadītāja Olita Magone, savukārt ar A.Aleksejevu Dienai neizdevās sazināties.

KNAB izmeklēšanā ieguvis informāciju, kas dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka ĪUMEPLS amatpersonas 2007.gada vasarā organizējušas ministres personisko svinību apmaksu, šim nolūkam izlietojot semināra rīkošanai paredzētos valsts budžeta līdzekļus 790 latu apmērā. Tādējādi valsts amatpersonas veikušas tīšas darbības, ar kurām radījušas būtisku kaitējumu valsts interesēm, nodarot mantisku zaudējumu, kā arī graujot iestādes prestižu un uzticību labas pārvaldības principiem.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības abas ĪUMEPLS amatpersonas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu (Krimināllikuma 318.panta pirmā daļa).

Diena savulaik rakstīja par e-lietu ministri I.Gudeli, kura aprīļa beigās atkāpās no amata, kad klajā nāca informācija par ministres dzimšanas dienas svinībām par valsts budžeta līdzekļiem. Pasākums bija noticis 2007.gada jūnijā, kurā ēsta zemeņu kūka un dzerts vīns, bet tas noformēts kā seminārs pašvaldību pārstāvjiem par e–pakalpojumiem, izmaksāja teju 800 latus valsts naudas. I.Gudeles iepriekš teikto, ka viņa par pasākumu nav zinājusi, jo darbinieki viņai vēlējušies sarīkot "patīkamu pārsteigumu", noraidīja gan esošā I.Gudeles biroja vadītāja Rigonda Balgalve–Abrama, gan bijusī sekretariāta vadītāja Olita Magone.

Līdz ar demisiju I.Gudele izstājās arī no Latvijas Zemnieku savienības. Pēc amata zaudēšanas viņai saskaņā ar likumu pienākusies kompensācija trīs mēnešalgu apmērā, kas šajā gadījumā būtu 5832 lati pirms nodokļu samaksas, taču viņa no tās atteicās.

(papildināta ar 2.rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas