Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

papildināta - Mūrniece: NDK vēlējās ietekmēt LTV saturu

Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) uz sēdi trešdien bija aicinājusi Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektoru Edgaru Kotu, lai iztaujātu viņu par sabiedriskās televīzijas darbu, aģentūru LETA informēja komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC). E.Kotam kā sabiedriskā medija vadītājam nebija iebildumu ierasties uz sēdi, jo viņš pieļāvis, ka sēdē viņam varētu tikt sniegta būtiska informācija.

“Man piezvanīja un uzaicināja, teica, ka jautājumus uzzināšu sēdē,” Dienai sacīja E.Kots. Problēmu situācijā, kad viņam deputātiem jāatbild uz jautājumiem slēgtā sēdē, E.Kots nesaskata.Dz.Jaundžeikars skaidroja, ka sabiedriskā televīzija veido iespaidu par valsti, kas esot arī drošības jautājums, tāpēc E.Kots aicināts atbildēt uz jautājumiem. "No sabiedriskās televīzijas ir atkarīgs, kā veidojas cilvēku viedoklis par valsti, valdību un procesiem," sacīja Jaundžeikars.Komisijas sēdē vairāki deputāti pauduši izbrīnu, kādēļ LTV ziņu raidījums nav atspoguļojis Valsts prezidenta vizīti Limbažos, par ko deputātiem neizpratni pauduši arī tās puses iedzīvotāji. Tāpat tikuši uzdoti jautājumi, kādēļ ziņu raidījumos netiekot atspoguļots zemnieku darbs laukos, bet tā vietā tiek translētas ziņas par slepkavībām. "Mēs neizteicām LTV nekādus pārmetumus, tikai izteicām savas pārdomas," apgalvoja politiķis.“Kā redzams sēde vairs nav slēgta, tās saturs ir krietni publiskots,” komentēja E.Kots. Plašākus komentārus viņam neesot tiesību sniegt, tomēr, tā kā Dz.Jaundžeikars publiskojis sēdē runāto, turpmāk LTV ģenerāldirektors pirms sēdes vēlēsies precizēt jautājumu loku. Saskaņā ar Saeimas Kārtības Rulli, ziņas par komisijas slēgtajām sēdēm atklātībai var sniegt vienīgi komisijas priekšsēdētājs un vēl daži komisijas locekļi ar priekšsēdētāja atļauju.“Man šķiet, šis nav konkrētās komisijas darbs,” kritiku televīzijas ziņām komentēja E.Kots, taču plašāk neizteicās.Pretēju viedokli par komisijā runāto pauda opozīcijas deputāte Linda Mūrniece (JL), kura norādīja, ka, viņasprāt, ir bīstami uz komisijas sēdi izsaukt sabiedriskās televīzijas ģenerāldirektoru.

L.Mūrniece Dienai stāstīja, ka viņai bijis pārsteigums, ka uz komisijas sēdi ir aicināts E.Kots, jo pirms tam informācija par sēdes kārtību nav bijusi pieejama. Viņa šādu ideju neatbalstītu, jo "tas ir bezprecedenta gadījums, kad uz NDK izsauc sabiedriskās televīzijas ģenerāldirektoru, kas liecina, ka parlamentā kaut kas nav kārtībā."

L.Mūrniece secina, ka šo lēmumu vai nu komisijas vadītājs pieņēmis vienpersoniski, vai arī par to nav bijuši informēti opozīcijas deputāti.

"Runa bija par ziņu sižetiem, kuri tiek taisīti tā, kā nevajadzētu - nepietiekoši valstiski, neobjektīvi," Dienai atklāja L.Mūrniece. Pēc deputātes apgalvotā, E.Kots atsaukts, lai ietekmētu sižetu saturu.

Asu kritiku par notikušo pauž arī kādreizējais LTV ģenerāldirektors, LU lektors Rolands Tjarve, kurš uzskata, ka šāda situācija demokrātiskā valstī nav pieļaujama. «Tas ir pilnīgs murgs. LTV ģenerāldirektoru nedrīkst izsaukt uz nevienas Saeimas komisijas sēdi. Saeimai un valdībai nav nekādas daļas gar ziņu saturu,» viņš saka, atgādinot, ka LTV darbu pārrauga Nacionālā radio un televīzijas padome, pie kuras Saeimas deputāti arī varot vērsties ar saviem jautājumiem.

LTV ziņu dienesta (ZD) vadītājs Mareks Gailītis par notikušo sēdi uzzinājis tikai pēc tās. «Priecājos, ka deputāti tik rūpīgi sekojuši līdzi Panorāmai, bet no otras puses tas, ka sabiedriskās televīzijas vadītājs tiek uzaicināts apspriest lietas, kas ir un kas nav parādītas, dara uzmanīgu,» saka M.Gailītis, piebilstot, ka viņš gribētu, lai deputāti tomēr nejauc jēdzienus «valsts» un «sabiedriskā» televīzija.

(papildināts ar pēdējām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas