Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

papildināta - No Lemberga prasa 7,5 miljardu eiro morālo kompensāciju

Rīgas apgabaltiesā iesniegts uzņēmēja Aināra Gulbja kompensācijas pieteikums, kurā viņš no apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga prasa piedzīt kompensāciju par nodarīto morālo kaitējumu 7,5 miljardus eiro (ap 5,27 miljardi latu). Tā ir līdzvērtīga ārvalstu donoru Latvijas valdībai aizdotās naudas daudzumam.

Pieteikumā tiesai, A.Gulbis norādījis, ka morālas kompensācijas piedziņas gadījumā šo naudu novirzīs Latvijas ārējā parāda dzēšanai, lai Latvijas skolotājiem, bērnudārzu darbiniekiem, ārstiem, medmāsām, policistiem nebūtu jāsamazina darba algas, un pensionāriem atkal varētu indeksēt viņu pensijas.

Morālās kompensācijas piedziņu A.Gulbis (tenisista Ernesta Gulbja tēvs), kurš ar A.Lembergu saistītājā krimināllietā atzīts par cietušo, pamato faktu, ka A.Lembergs «ir mani aizskāris arī morāli, izsakot draudus manas un manas ģimenes locekļu dzīvībai un veselībai, par ko esmu iesniedzis arī 1996.gadā ierakstīto videokaseti. Tā kā manu bērnu dzīvība nav aprēķināma nekādā naudas izteiksmē, jo vienkārši nav tādas naudas summas, ko varētu pielīdzināt bērna dzīvībai vai kaut vai veselības apdraudējumam, uzskatu, ka morālā kaitējuma apmērs nosakāms Latvijai nozīmīgā naudas izteiksmē, kas šobrīd noteikti ir 7,5 miljardi eiro.»

Bez morālās kompensācijas A.Gulbis no A.Lemberga prasa piedzīt arī mantisko kaitējumu vairāk nekā 6,5 miljonus latu, kas pamatots ar A.Lemberga no viņa izspiestajām a/s Kālija parks dibinātājas un līdzīpašnieces, Šveices kompānijas Multinord AG akcijām. Pieteikumā tiesai, A.Gulbis norādījis, ka «laika posmā no 1994.gada sākuma līdz 1995.gada 11.maijam spaidu rezultātā man nācās bez atlīdzības nodot Aivaram Lembergam man piederošās Šveices kompānijas Multinord AG 38 akcijas, ar akcijas nominālvērtību - 1000 Šveices franku.»

Zaudējumu summa aprēķināta saskaņā ar Rīgas Tehniskās Universitātes mācībspēku sniegto kompānijas Multinord AG akcijas vērtību, vienas akcijas vērtība 1994.gada beigās bija 217 919 Šveices franku, līdz ar to reālais man nodarītais zaudējums uz 1995.gada 11.maiju bija 3 569 077,38 lati.

Mantiskā zaudējumu kompensācijas pieteikumu tiesai iesniedzis arī otrs lietā par cietušo atzītais, uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš. Viņš no A.Lemberga lūdz piedzīt 216 776,75 latus, par piespiedu kārtā A.Lembergam 1995.gada janvārī nodotajam kompānijas Lat Transnafta 750 kapitāla daļām.

Arī trešais šajā prāvā par cietušo atzītais uzņēmējs Valentīns Kokalis no A.Lemberga prasa piedzīt morālo un materiālo kompensāciju. Morālās kompensācijas apjoms ir viens miljons, savukārt materiālās kompensācijas apjpms - ap 230 000. Tāpat kā J.Krūmiņš, materiālo kompensāciju viņš pamato ar spiestā kārtā nodotajām Lat Transnafta daļām.

Par kompensāciju piedziņu tiesa lems pēc lietas iztiesāšanas pabeigšanas, notiesājoša spriedumā gadījumā.

A.Lembergs uzskata, ka tas ir "šovs un ņirgāšanās" gan par viņu pašu, gan par valsti kopumā. "Kokalim, Gulbim un Jūlijam Krūmiņam [..] tā morāle nav pat tik daudz, cik melns aiz naga," par A.Lemberga teikto vēsta aģentūra LETA.
Ar visām cietušo statusā esošajām personām Lembergam esot bijušas nozīmīgas domstarpības biznesa jautājumos, kur, pēc Ventspils mēra domām, viņš neesot kalpojis tā, kā šie uzņēmēji to būtu gribējuši. "Tagad šie vecie biznesa konflikti tiek risināti ar Ģenerālprokuratūras rokām tiesas zālē. Es un mani aizstāvji to visu pierādīs tiesā."

(papildināta ar pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Tiesa noraida Lemberga juniora lūgumu pret prokuroriem

Lemberga tiesa

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas