Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

papildināta - Policija: nemieri bija gatavoti

Trauksmes stāvoklis Vecrīgā pēc nemieriem, kas sākās pēc 13.janvāra akcijas Doma laukumā, tika atcelts pēc pusnakts, trešdienas rītā paziņoja policija. Sadursmēs ar policiju cietis 51 cilvēks. Slimnīcā ir nogādāti 14 cilvēki. Cietušo vidū ir 10 policijas darbinieki. Mediķi secina, ka, visticamāk, policija ir lietojusi arī asaru gāzi, LNT atzina ātrās palīdzības mediķe. Policija uzskata, ka tā bija gatava nemieriem. Otrdienas vakarā tika aizturēti vairāk kā 100 cilvēku.

Latvijas radio vērtēja Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andris Dzenis, policija izdarīja “visu iespējamo ar tiem resursiem, kas mums ir”. Mēs gājām uz samērības principu, lai pēc iespējas mazāk ciestu cilvēki, sacīja A.Dzenis.

Policija uzskata, ka nekārtību sarīkošana bija plānota. Tagad tiks pētīti videoieraksti un, kā sacīja A.Dzenis, “ilgs darbs priekšā analizēt, skatīties cilvēkus un būs jālūdz palīdzība arī sabiedrībai, jo ne jau visus izdevās aizturēt”.

“Mūsu skatījumā bija noteikti zināmā mērā gatavots un pēc tam nostrādāja pūļa efekts, kad cilvēki juta, ka viens var atļauties un tas spontāni pārauga nopietnās sadursmēs un incidentos,” sacīja A.Dzenis. Informācija par provokācijām policijai bija, taču tā operējusi ar tiem spēkiem, kas bijuši tās rīcībā.

“Mūsu mērķis bija neizraisīt lielas masu nekārtības, mēs līdz pēdējam centāmies ievērot spēku samērību, lai tā būtu minimāla, lai neciestu iedzīvotāji. Bija ļoti liela masa, Rīgai tas nebija raksturīgi. Šī, acīmredzot, ir negatīvā Eiropas pieredze, kas tiek pārņemta. Ir bijuši incidenti, bet ne tik skaitliski.”

Policija esot pieturējusies pie demokrātiskajiem principiem, ņemot vērā, ka iepriekšējās akcijas esot bijušas mierīgas. “Virkne cilvēku, kas bija gados, demokrātijas principus arī ievēroja, šeit bija raksturīgs, ka agresivitāte nāca no jauniešiem.”

Policija uzskata, ka bija gatava nemieriem. Saeimas namu apsargāja Militārā policija un, pēc A.Dzeņa teiktā, tiks vērtēta katras struktūras atbildība. Militārā policija ir Aizsardzības ministrijas pārraudzībā.

Aizsardzības ministrijas (AM) preses sekretārs Airis Rikveilis Dienai sacīja, ka Militārā policija vakar pastiprināja spēkus Saeimas apsardzībā un arī Vecrīgā tika norīkotas papildus patruļas, taču Militārā policija nevar lemt par pūļa izkliedēšanu, jo tā ir Valsts policijas kompetence. NBS iesaistīšana pūļa kontrolē iespējama tikai ar valdības lēmumu, uzsvēra AM pārstāvis.

Šorīt plkst.9 no rīta sasaukta iekšlietu struktūru sanāksme, kurā piedalās arī iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP). Viņa demisiju vakar pieprasīja 13.janvāra akcijas rīkotāji – Sabiedrība citai politikai.

(papildināta ar iepriekšpēdējo rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas