Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

papildināta - Saeima konceptuāli atbalsta budžeta projektu, deficītu samazinās līdz 1,5%

Saeima ceturtdien pēc gandrīz piecu stundu ilgām intensīvām debatēm pirmajā lasījumā atbalstīja 2009.gada valsts budžetu, kas veidots ar deficītu 1,85% apjomā no iekšzemes kopprodukta, lai arī deputāti norādīja uz daudziem būtiskiem trūkumiem budžeta projektā. Līdz budžeta izskatīšanai 2.lasījumā politiķi ir apņēmušies budžeta deficītu samazināt līdz 1,5% šobrīd iecerēto 1,85% vietā, vēsta LETA.

2009.gada budžeta projektu pirmajā lasījumā atbalstīja 53 deputāti, pret balsoja 43 deputāti.

Premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) runas laikā Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) aicināja zālē klātesošos ievērot klusumu, novēroja Diena.

Savukārt finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) uzsvēra, ka šis ir budžets, par kuru "sevišķi jādiskutē". Viņš norādīja, ka šogad budžeta veidošanu apgrūtina nodokļu ieņēmumu kritums, kas neatbilst plānotajam. Viņš aicināja balsot par 2009. gada budžetu "kā neatliekamu sākumu konstruktīvai visu valsts amatpersonu rīcībai".

Deputāti visvairāk pārmeta valdībai, ka budžets veidots ar iekšzemes kopprodukta pieaugumu 2% apjomā, kas ir pārāk optimistisks, norādīja uz uzblīdušo valsts pārvaldes aparātu, kuru nepieciešams samazināt, daudz nelietderīgiem tēriņiem, kā arī nepiešķirtiem līdzekļiem, piemēram, zinātnei, izglītībai u.c.

Priekšlikumus nākamā gada budžeta projektam deputāti var iesniegt līdz 3.novembrim, savukārt otrajā galīgajā lasījumā to plānots skatīt 14.novembrī.

Nākamā gada budžets tiek veidots, paredzot, ka iekšzemes kopprodukts 2009.gadā pieaugs par 2%, savukārt patēriņa cenu indekss palielināsies par 7,6%, bet darba meklētāju īpatsvars - par 8,1%.

Tā kā valdībā apstiprinātais nākamā gada budžeta projekts veidots, balstoties uz pārāk optimistiskām Latvijas ekonomikas attīstības prognozēm nākamajā gadā, valdība starp 2009.gada valsts budžeta projekta pirmo un otro lasījumu Saeimā vēl vairāk mazinās tajā plānotos izdevumus un ieņēmumus.

Atbilstoši ekonomikas izaugsmes prognozei valdībai arī nāksies samazināt nākamā gada plānotos valsts budžeta ieņēmumus un vel būtiskāk būs jāsamazina nākamgad plānotie izdevumi. I.Godmanis arī apstiprināja, ka valdība centīsies samazināt arī nākamā gada budžeta deficītu, kas šobrīd plānots 1,85% apjomā no IKP. Iecerēts, ka valdība par izdevumu samazinājumu lems jau pirmdien, 3.novembrī.

Šogad valsts budžeta ieņēmumi plānoti 5,264 miljardu latu apjomā, savukārt izdevumi - 5,256 miljardu latu apjomā. Budžeta pārpalikums šogad paredzēts 0,05% apjomā no IKP jeb astoņi miljoni latu.

(papildināta ar finanšu ministra Ata Slaktera uzrunu Saeimas deputātiem)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

"Es, piemēram, uzskatu, ka nav vairs turpināma jaunu ministriju izdomāšanas prakse, lai tikai būtu ko vadīt kādam labam cilvēkam, un ir samazināms esošo ministriju skaits."

"Jau nākamgad būs jāmeklē iespējas kopēja valsts pārvaldē strādājošo skaitu samazināt vēl par 20 procentiem."

"Skaidrības labad pateikšu saprotamos skaitļos, cik un kas uz vienu iedzīvotāju šajā gadā budžetā izmaksā Latvijas valstij. Piemēram, valsts pārvalde. Latvijas prezidenta kanceleja: pusotru latu, Ministru kabinets – 2,7, Saeima – 8,3 lati."

"Diemžēl situācija, kā teicu, pasliktinās pa nedēļām, pa dienām, un budžeta māja mums jābūvē plūstošās smiltīs."

No finanšu ministra Ata Slaktera uzrunas Saeimā. Lasiet runu 


UZZINI

Likumprojekts "Par valsts budžetu 2009.gadam"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas