Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

papildināta - TP Satversmes grozījumus atbalsta 47 deputāti

Par Tautas Partijas Satversmes grozījumu nodošanu tālāk komisijām ceturtdien balsoja 47 deputāti, bet pret 38. Lai grozījumus virzītu tālāk, bija nepieciešams deputātu vairākuma atbalsts. Saeima bez balsojuma nodevusi komisijām arī Valsts prezidenta Valda Zatlera grozījumus Satversmē. Saeimas deputāti atbalstīja PCTVL priekšlikumu, ka atzinumi par V.Zatlera priekšlikumiem atbildīgajai komisijai jāiesniedz līdz 4.februārim. Savukārt Jaunais Laiks (JL) brīdināja, ka Saeimas vilcināšanās gadījumā tā par V. Zatlera rosinātajiem grozījumiem rosinās tautas nobalsošanu.

Par TP Satversmes grozījumiem nobalsoja 16 no Saskaņas centra, 8 no LPP/LC (vienam no šīs partijas atturoties - Dukšinskim), 3 - no ZZS (G.Daudze, G.Blumbergs un I.Līdaka), kā arī Tautas partijas deputāti.

Tas ir Saeimas goda un pašcieņas jautājums, teica Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis, ceturtdien Saeimas sēdē aicinot atbalstīt partijas izstrādātos Satversmes grozījumus. TP rosina Saeimai pašai dot iespējas lemt par savu pilnvaru termiņa samazināšanu. Atgādinām, ka TP aizstāv ideju, ka ārkārtas Saeimas vēlēšanas būtu nepieciešams sarīkot nekavējoties, lai celtu sabiedrības uzticību varai. Visi pārējie risinājumi – jauna valdība, vēlēšanu likuma grozījumi, neesot adekvāti esošajai situācijai.

Saeimai un valdībai tuvākajā pusgada laikā jāpieņem valstiski un nepopulāri lēmumi, tam nepieciešami īpašs plašs sabiedrības atbalsts, ko, visticamāk var iegūt Saeimas pirmstermiņa vēlēšanās, tā ir gandrīz vienīgā iespēja, uzskata Tautas partija.

Mēs nevaram pieļaut, ka argumenta cīņas vietā stājas akmeņi, teica M.Kučinskis, atsaucoties uz 13.janvāra grautiņiem Rīgā. “Kur palikuši visi, kas sauca atsaukt Saeimu? Kāpēc jūs novēršaties un izliekaties, ka nesaprotat par ko ir runa? Vai tie nav bijuši tikai populistiski mēģinājumi, izmantojot iedzīvotāju sarūgtinājumu?” opozīcijas partijām pārmeta TP pārstāvis.

Savukārt V.Zatlers rosina grozīt Satversmes 14.pantu, ka tiesības ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu ir ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju. Ja tautas nobalsošanā par Saeimas atsaukšanu nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos balsotāju skaita, tad Saeima uzskatāma par atsauktu.

JL paziņojis - ja valdošā koalīcija noraidīs vai vilcināsies pieņemt prezidenta rosinātos grozījumus Satversmē, kas dotu tautai reālas tiesības rosināt Saeimas pirmstermiņa atlaišanu, tā aicinās šos grozījumus pieņemt tautas nobalsošanā. "Šoreiz tauta atnāks. Un tikai no mums ir atkarīgs tas, vai viņi atkal neatnāks ar ķieģeļiem,” Saeimas sēdē norādīja JL valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Zatlers piedāvā grozīt arī Satversmes 48.pantu, paredzot Valsts prezidentam tiesības atlaist Saeimu pie pieciem nosacījumiem. Zatlera piedāvātā Satversmes 48.panta redakcija paredz prezidentam tiesības atlaist Saeimu, ja Saeima ir grozījusi Satversmes 1., 2., 3., 4., 6. vai 77.pantu un tie nav apstiprināti referendumā, ja Saeima nespēj izteikt uzticību premjeram un viņa aicinātajiem ministriem vairāk nekā trīs reizes ar noteikumu, ka prezidents nav atkārtoti aicinājis veidot Ministru kabinetu vienu un to pašu personu, ja Saeima nepieņem ikgadējo valsts budžetu līdz saimnieciskā gada 1.martam un ja ilgāk par vienu mēnesi parlamenta sesijas laikā nenotiek Saeimas sēdes kvoruma nenodrošināšanas dēļ vai tās vispār netiek sasauktas.

Zatlers arī vēlas, lai Valsts prezidentam būtu tiesības atlaist Saeimu, "ja tas nepieciešams, lai Saeima saņemtu tiešu tautas atbalstu svarīgā jautājumā". Pirms šāda lēmuma pieņemšanas prezidentam būtu jākonsultējas ar Saeimas priekšsēdētāju un Ministru prezidentu.

Valsts prezidents nevar atlaist Saeimu, ja līdz viņa pilnvaru termiņa beigām atlikuši mazāk nekā trīs mēneši.


(papildināta ar 7. rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Ledu var izkustināt atbalsts Tautas partijas Satversmes grozījumiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas