Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

papildināta - Valdību, visticamāk, veidos bez LPP/LC

Valda Dombrovska veidotajā valdībā, visticamāk, nebūs LPP/LC, par ko Jaunā laika vadība ir informējusi arī LPP/LC vadību, liecina _Dienas _rīcībā esošā informācija. To LTV raidījumā 100.pants apstiprināja arī JL valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Valdības veidotāji bija piedāvājuši aizejošajam premjeram Ivaram Godmanim vadīt Aizsardzības ministriju, kā arī partijai uzņemties atbildību par Kultūras ministriju, kur kā ministra kandidāte jau tikusi minēta profesore Ausma Cimdiņa. Taču LPP/LC nosacījumi dalībai valdībā bijuši citi — partija vēlējusies deleģēt I.Godmani iekšlietu ministra amatam, kurā viņš reiz jau bijis, vadīt Kultūras ministriju, kā arī izraudzīties satiksmes ministra kandidātu no profesionāļu vidus.

Neoficiāla informācija liecina, ka piedāvātie satiksmes ministra amata pretendenti bijuši CSDD valdes priekšsēdis Andris Lukstiņš un Latvijas pasta vadītājs Ivars Krauklis. Pēc valdības veidotāju domām, šie kandidāti nav uzskatāmi par neatkarīgiem un pastāvējušas bažas par LPP/LC ietekmes saglabāšanos ministrijā.

Lai gan otrdienas pēcpusdienā LPP/LC Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš Dienai teica, ka viņam nekas neesot zināms, ka valdībā varētu nebūt LPP/LC, vakarā jau aģentūrai LETA viņš bija izteicies, ka partija varētu atbalstīt gan Ministru prezidenta amata kandidāta V.Dombrovska valdību, gan budžeta grozījumus, ja tiktu paredzēts saglabāt «māmiņu algas» un skolēnu brīvpusdienas, kā arī turpināts realizēt bērnu, ģimeņu un sabiedrības integrācijas politiku.

A.Bērziņš Dienai norādīja, ka partija no Valda Dombrovska kā valdības veidotāja esot saņēmusi tikai vienu piedāvājumu — I.Godmanim uzņemties atbildību par Zemkopības ministriju.

Raidījumā 100.pants S.Āboltiņa teica, ka vēl šodien valdības veidotāji runājuši ar LPP/LC, un šajās sarunās svarīgs uzstādījums bijis, ka atbildība par satiksmes jomu nevarēja palikt LPP/LC pārziņā. «Ministru kabinets ir sastādīts, ņemot vērā partiju prioritātes,» teica S.Āboltiņa.

Valdība netiktu apstiprināta, ja satiksmes ministra postenis tiktu Pilsoniskās savienības līdzpriekšsēdētājam Ģirtam Valdim Kristovskim vai kādam no Jaunā laika, LTV raidījumā 100.pants sacīja S.Āboltiņa.

Viņa pamatoja, ka tēvzemiešiem piedāvāts ieņemt šo vietu, jo savulaik viņiem šis amats jau ir bijis. «Roberts Zīle tika vērtēts diezgan pozitīvi un nekādas problēmas ar Krieviju un Baltkrieviju neradīja. Arī Gerhards, kurš ilgu laiku ir strādājis Ekonomikas ministrijā, nav izcēlies ar skaļiem politiskiem paziņojumiem un savu darbību ir veicis profesionāli, nevis tēvzemes nišā, kur viņi ir iezīmējušies attiecībās ar Krieviju.»

Jebkura valdība, kurai mainās koalīcijas sastāvs, ir jauna valdība, atbildēja S.Āboltiņa uz jautājumu, vai JL būs izpildījis Valsts prezidenta Valda Zatlers uzstādījumu par «jaunām sejām» valdībā. Mēs paturam tiesības lūgt mainīt ministrus, viņa piebilda.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis pagaidām nekomentē izskanējušo informāciju par rīt nosaucamo Ministru kabineta sastāvu.

«Sagaidīsim rītdienas preses konferenci - esam pieredzējuši, ka [kandidatūras] mainās uz priekšu un atpakaļ,» aģentūrai LETA piesardzīgs bija A.Brigmanis, solot komentēt iespējamo ministru kandidatūras pēc tam, kad tie būs izskanējuši «oficiāli no premjera kandidāta mutes».

Savukārt apvienība TB/LNNK respektē Ministru prezidenta amata kandidāta V.Dombrovska izvēli, veidojot valdību, apliecinājis TB/LNNK frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats.

Viņš teica, ka valdības apstiprināšanā «būtiskas iebildes no TB/LNNK frakcijas nebūtu». «TB/LNNK valdes priekšsēdētājs Roberts Zīle informēja, ka ar Dombrovski ir pārrunājuši arī satiksmes ministra Kaspara Gerharda (TB/LNNK) kandidatūru - mēs atbalstīsim,» sacīja M.Grīnblats.

Tautas partija (TP) viedokli par iespējamo valdības sastāvu paziņos rīt, aģentūrai LETA teica TP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (TP).

Jau ziņots, ka Ministru prezidenta amata kandidāts Valdis Dombovskis (JL) rīt, 4.martā, plkst.9.00 sasaucis preses konferenci, kurā paziņos par viņa veidotās valdības sastāvu.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

IESPĒJAMAIS MINISTRU KANDIDĀTU SARAKSTS

Premjers — Valdis Dombrovskis (JL)

Ārlietu ministrs — Māris Riekstiņš (TP)

Aizsardzības ministrs — Pilsoniskās savienības kandidāts

Tieslietu ministrs — Mareks Segliņš (TP)

Ekonomikas ministrs — Artis Kampars (JL)

Finanšu ministrs — Einars Repše (JL)

Satiksmes ministrs — Kaspars Gerhards (TB/LNNK)

Iekšlietu ministre — Linda Mūrniece (JL)

Izglītības un zinātnes ministre — Tatjana Koķe (ZZS)

Kultūras ministrs — Tautas partijas kandidāts

Zemkopības ministrs — Jānis Dūklavs (ZZS)

Labklājības ministrs — Uldis Augulis (ZZS)

Reģionālās attīstības un pašvaldību ministrs — Edgars Zalāns (TP)

Veselības ministrs — Ivars Eglītis (TP)

Vides ministrs — Raimonds Vējonis (ZZS)

LASI VĒL

Dombrovskis rīt paziņos Ministru kabineta sastāvu

"Dienas" rakstu "Koalīcijas sastāvs pagaidām vēl neskaidrs" lasiet šeit


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas