Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

papildināta - Vaškevičs prokuratūrai lūdz pārbaudīt žurnālistu avotus

Lai gan Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Vladimirs Vaškevičs iepriekš publiski informēja, ka vērsīsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu pārbaudīt, kas veicis slepenu viņa novērošanu, kas liecina par atkārtota slepkavības mēģinājuma iespēju, patiesais iesnieguma saturs būtiski atšķiras.

Kā liecina portālā _kriminal.lv_ publicētā V.Vaškeviča iesnieguma kopija, tajā viņš vaino Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) informācijas nopludināšanā medijiem. Tāpat VID amatpersona lūdz noskaidrot, kā TV3 raidījuma_ Nekā Personīga_ žurnālistes Ingas Spriņģes un _Dienas _rīcībā nonākusi informācija par viņa lidojumu uz Parīzi un kadri, kuros viņš redzams, braucot ar savas šķirtās sievas, uzņēmējas Ināras Vilkastes _Mercedes _markas automašīnu.Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa paskaidroja, ka, ņemot vērā V.Vaškeviča jau publiski stāstīto par iesniegumu, prokuratūra var apstiprināt, ka 9.maijā tas saņemts un tagad nodots izskatīšanai Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajā prokuratūrā. «Taču par iesnieguma saturu mēs nekādu informāciju nedrīkstam sniegt,» uzsvēra Dz.Vītoliņa._Dienā _6.maijā publicētā raksta «Apsūdzētais: kontrabandā iesaistīti bija visi», kurā parādās V.Vaškeviča satraukumu izraisījušie fakti un attēli, autore I.Spriņģe norādīja, ka saistībā ar VID amatpersonas iesniegumiem jau iepriekš divas reizes bijusi sniegt paskaidrojumus prokuratūrā un vienreiz — Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē, tāpēc gatava to darīt arī atkal.

Kā noprotams no iesnieguma prokuratūrai, V.Vaškeviča galvenās aizdomas par KNAB pārkāpumiem radījis fakts, ka atklātībā nonācis fakts par viņa lidojumu uz Parīzi marta beigās. Pamatojums — šī gada 21.aprīlī KNAB esot veicis kratīšanu ceļojumu biroja Intertours telpās, kuras laikā izņemti dokumenti, kam, kā uzskata V.Vaškevičs, «ir saistība ar maniem atsevišķiem un kopējiem ceļojumiem kopā ar manām meitām Olgu De Vaškeviču un Diānu De Vaškeviču, kā arī manu bijušo sievu Ināru Vilkasti.»

I.Spriņģe Dienai atklāja, ka uzzināja par šo V.Vaškeviča ceļojumu no bijušās kolēģes, šī paša reisa pasažieres, kas pamanīja, ka abi šķirteņi šķituši ļoti draudzīgi — «mīlīgs pārītis». Todien uz Parīzi lidoja arī Dienas žurnāliste Anna Novicka, kas Dienai apliecināja, ka V.Vaškevičs ar I.Vilkasti brauca kopā, jo abi sēdējuši tieši aiz viņas.

Savukārt videoieraksts, kurā redzams, kā V.Vaškevičs iekāpj lepnajā mersedesā un aizbrauc, I.Spriņģes rīcībā nonācis jau marta sākumā, «tieši tajās dienās, kad Neatkarīgā Rīta Avīze publicēja interviju ar Dzintaru Jakānu (VID ģenerāldirektors).» Minētajā NRA publikācijā šī gada 10.martā Dz.Jakāns uz jautājumu, vai VID darbiniekiem bieži draud ar izrēķināšanos, atbildēja: «Šad un tad draud. Mēneša laikā esmu saņēmis divus ziņojumus par draudiem VID amatpersonām.»

Šī intervija darījusi I.Spriņģi piesardzīgu, tāpēc viņa materiālu tolaik nepublicēja aizdomās, ka tā varētu būt apzināta provokācija. «Es pieļāvu, ka pēc materiāla parādīšanās sekotu VID apgalvojumi, ka tas pierādot amatpersonu apdraudējumu. Tagadējā Vaškeviča kunga reakcija mani nepārsteidz, jo biju līdzīgu paredzējusi jau toreiz,» saka I.Spriņģe.

Vaicāts, kāpēc viņš prokuratūrai nelūdz pārbaudīt, kas viņu novēro un to, vai šīs personas nevarētu būt saistītas ar jaunu uzbrukuma mēģinājumu, V.Vaškevičs Dienai ar VID prese dienesta starpniecību paziņoja, ka nesniegs sīkākus komentārus par savu iesniegumu prokuratūrā.

Kā jau ziņots, degvielas kontrabandas realizēšanas lietā, kurā apsūdzētas desmit personas, arī miljonārs un bijušais benzīntanku tīkla OVI īpašnieks Vladimirs Oderovs, apsūdzētais Valērijs Vasiļjevs tiesas zālē liecināja, ka V.Vaškevičam bijušas iesaukas Futbols un Sports. Iesauka Sports bieži sastopama lietas materiālos — apsūdzēto telefonsarunu ierakstos.

No sarunu ierakstiem izriet, ka Sportam tiek maksāti vairāki desmiti tūkstoši, kā arī viņš nosaka kādu degvielas kravu, cik daudz un kad vest. Noprotams, ka Sports varētu būt valsts amatpersona, jo kādā sarunā apsūdzētie pārspriež, ka Sportistam tagad liela vara.

Savukārt 2005.gada vasarā, kad jau bija sākts kriminālprocess, pilnā sparā notika izmeklēšana, īpašumu aresti un kratīšana apsūdzēto birojos, V.Vaškevičs vairākas reizes sazinājās ar apsūdzēto V.Oderovu, kā arī nosūtīja viņam īsziņas. Sarunas bija īsas, uzrunājot viens otru uz «tu», abi tikai norunāja tikšanos. No īsziņām noprotams, ka vajag «apspriest jautājumus».

Tomēr VID netaisās pārbaudīt, vai valsts galvenais kontrabandas apkarotājs V.Vaškevičs un citas amatpersonas nebija iesaistītas degvielas kontrabandas piesegšanā, skaidrojot, ka «ar faktiem nepamatoti dažādu personu izteikumi, pieļāvumi vai minējumi nav par pamatu automātiski neuzticēties darbiniekiem».

(papildināta ar VID komentāru 8. rindkopā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas