Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

papildināta - Vaškeviču pārbaudes laikā neatstādinās

Saistībā ar nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijās un neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs atzinis par aizdomās turēto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas Kriminālpārvaldes direktoru Vladimiru Vaškeviču. Publiskajā telpā šī ziņa jau bija izskanējusi iepriekš, taču tagad to apstiprina KNAB.

VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns trešdien ierosinājis dienesta pārbaudi, kurā tiks izvērtēta V.Vaškeviča līdzšinējā darbība. Uz tās laiku no amata Muitas kriminālpārvaldes direktors atstādināts gan netiks. Dz.Jakāns to skaidro ar KNAB piemēroto drošības līdzekli. "Ja viņi ir izvēlējušies, ka viņš drīkst strādāt, man nav pamata neļaut," saka Dz.Jakāns, piebilstot, ka pagājušajā nedēļā V.Vaškevičam arī atjaunota pielaide valsts noslēpumam.

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) nekomentē, vai tiks pārskatīta V.Vaškeviča pielaide valsts noslēpumam. "SAB nekomentē faktu par amatpersonām izsniegtām, atteiktām vai anulētām speciālajām atļaujām valsts noslēpuma objektiem. SAB par pieņemto lēmumu informē pašu personu, kā arī attiecīgās iestādes vadību," norāda biroja preses sekretāra p.i. Iveta Maura.

Dz.Jakāns atklāj, ka aizdomās turamā statuss V.Vaškevičam piemērots kriminālprocesā, kas savulaik uzsākts par olu ražotāja Balticovo interešu lobēšanu. Taču, kā viņam stāstījis pats V.Vaškevičs, šajā lietā KNAB konstatējis tikai pārkāpumus par nepareizu deklarācijas aizpildīšanu. Uz jautājumu, vai dienesta pārbaude ļaus konstatēt iespējamos V.Vaškeviča pārkāpumus, Dz.Jakāns atbild, ka "KNAB lietu par Balticovo ierosināja gadu atpakaļ, es ceru, ka mēs tiksim ātrāk galā."

Vēl pirms KNAB paziņojuma trešdienas pēcpusdienā, balstoties uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušiem pieļāvumiem par V.Vaškeviča, iespējams, kļūdaini aizpildīto amatpersonas deklarāciju, finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) pieprasīja VID vadībai izvērtēt konkrēto situāciju un līdzšinējo V. Vaškeviča darbību.

Ar oficiālo KNAB vēstuli A.Slakteris vēl nav paguvis iepazīties, tādēļ trešdien savu tālāko rīcību nepaudīs. "Plašāks komentārs būs rīt," saka ministrijas prese sekretāre Diāna Bērziņa, norādot, ka ministram nepieciešams arī uzklausīt jurista viedokli.

V. Vaškevičs uzskata, ka KNAB pret viņu veic "iebiedēšanas kampaņu". Viņš trešdien intervijā laikrakstam Telegraf stāsta, ka statuss piemērots par to, ka amatpersona deklarācijā neesot uzrādījusi pirkumus, kuru apmaksa veikta ar karti.

KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece informē, ka kriminālprocesa ietvaros iegūtā informācija dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka V.Vaškevičs nav ievērojis likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā noteiktās prasības un Ministru kabineta noteikumos noteikto kārtību, proti, laika posmā no 2002.gada līdz 2007.gadam neatļauti piedalījusies mantiskos darījumos, kas tai sakarā ar dienesta stāvokli ar likumu aizliegts, kā arī attiecīgo periodu valsts amatpersonas deklarācijās sniegusi nepatiesas ziņas par ienākumiem lielā apmērā.

KNAB izmeklētājs uzskata, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, lai VID amatpersonu atzītu par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma (KL) 326.panta pirmās daļas par mantiska darījuma veicināšanu vai piedalīšanos tajā, ja to mantkārīgā nolūkā izdarījusi valsts amatpersona, kurai tas ir aizliegts (iespējama brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods), kā arī pēc KL 219.panta otrās daļas par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā (iespējama brīvības atņemšana līdz četriem gadiem vai piespiedu darbs, vai ar naudas sods).

Lēmums pieņemts 2008.gada 26.maijā un par to tika paziņots amatpersonas izvēlētajam aizstāvim, lūdzot informēt viņa aizstāvāmo par nepieciešamību ierasties KNAB, lai iepazītos ar lēmumu un paustu attieksmi par izteiktajām aizdomām. Ar pieņemto lēmumu VID amatpersona iepazinās 2008.gada 8.jūlijā. Aizdomās turētajam piemērots drošības līdzeklis – sūtījuma saņemšanas adreses paziņošana un aizliegums izbraukt no valsts, stāsta D.Kurpniece.

Informācija par VID Muitas Kriminālpārvaldes direktora atzīšanu par aizdomās turēto un viņam piemērotajiem drošības līdzekļiem nosūtīta finanšu ministram un VID ģenerāldirektoram.

Jāatgādina, ka pērn pavasarī KNAB veica vairākas tiesas sankcionētās kratīšanas ar V.Vaškeviču saistītās vietās, arī viņa dzīvesvietā un darbā. Neoficiāla informācija liecina, ka V.Vaškevičs figurē kriminālprocesā par vistu olu ražojošā uzņēmuma Balticovo interešu lobēšanu. Balticovo saistību ar V.Vaškeviču noliedz.

V.Vaškeviča pārraudzībā atrodas VID finanšu policija un paša izveidotā Muitas kriminālpārvalde. Tā apkopo un analizē visu VID pārraudzībā esošo riska informāciju — kravu apjomu, virzību, nomaksāto nodokļu daudzumu utt. Ņemot vērā izanalizētos datus, tiek pieņemti lēmumi un var tikt doti rīkojumi sākt izmeklēšanu, veikt pārbaudes, arestēt uzņēmumu kontus, aizturēt vai konfiscēt kravas. Personām, kurām pieejama šī informācija, ir milzu vara.

(papildināta ar 3. rindkopu - informāciju no SAB)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

sdsf

"Pēc rezultātu saņemšanas izdarīšu nepieciešamos secinājumus."

Finanšu ministrs Atis Slakteris (TP)

Lasiet plašāk

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas