Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

papildināta - Vilnītis savu vietnieku Vilku vēlreiz atstādina no amata

Lai arī premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) trešdien atcēla Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša rīkojumu par KNAB priekšnieka vietnieka Alvja Vilka atstādināšanu no amata, N.Vilnītis ceturtdien pēcpusdienā vēlreiz atstādinājis A.Vilku no amata.

N.Vilnītis ceturtdien izdevis jaunu rīkojumu, ar kuru Vilks atstādināts no amata, apstiprināja A.Vilks, kurš ceturtdien bija ieradies darbā. A.Vilks arī domā vērsties tiesā.

Savukārt premjeram Valdim Dombrovskim (Vienotība) pašlaik neesot nekādas informācijas par N.Vilnīša lēmumu, tādēļ Ministru prezidents pagaidām to nekomentē, norādīja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga pavēstīja, ka N.Vilnītis esot izpildījis V.Dombrovska rezolūciju un atjaunojis A.Vilku amatā, taču pēc tam KNAB priekšnieks atkārtoti atstādinājis no amata A.Vilku uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku. A.Vilks arī pēc atjaunošanas darbā turpina nepildīt N.Vilnīša tiešos rīkojumus, kā arī neizsniedz ar PHARE projektu saistītos dokumentus. A.Vilks arī atsakās sniegt pēc būtības paskaidrojumus disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai, tādējādi ar to nesadarbojoties, kas traucē veikt objektīvu un vispusīgu lietas izmeklēšanu, klāstīja KNAB pārstāve.

Savukārt A.Vilks uzsvēra, ka N.Vilnītis ignorē Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteikto amatpersonu kompetenci un hierarhiju un demonstrē tiesisko nihilismu.

"Vilnīša pamatojumā pierakstīts vienīgi klāt, ka arī pēc tam, kad premjers atcēlis Vilnīša lēmumu, es neesmu izsniedzis dokumentus disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai, lai gan viņi to nav prasījuši. Neesmu arī sniedzis atbildes pēc būtības uz viņu jautājumiem, lai gan viņiem mana atbilde tika nosūtīta, bet, protams, vienas dienas laikā, respektīvi, šodien [ceturtdien], es to tīri fiziski nemaz nevarēju izdarīt," uzsvēra A.Vilks.

Lai arī iepriekšējā reizē pēc atstādināšanas no amata A.Vilks KNAB priekšnieka rīkojumu pārsūdzēja premjeram, šoreiz A.Vilks jau domā par vēršanos tiesā.

"Šoreiz gan laikam būs jāvēršas tiesā, un te arī ir jautājums par zaudējuma piedziņu, uz ko es pirmajā reizē uzsvaru neliku," atzina A.Vilks.

Viņš minēja, ka par N.Vilnīša rīcību informēšot arī premjeru un prokuratūru, jo, pēc viņa domām, KNAB priekšnieka rīcībā jau saskatāmas konkrētas likumpārkāpumu pazīmes.

A.Vilks ar nelielu ironiju norādīja, ka diez vai kāds no juristiem spētu šādu N.Vilnīša rīcību izskaidrot.

"Es piekrītu, ka tas viss prasās pēc kaut kādiem medicīniskiem terminiem, lai raksturotu šo situāciju. Tās darbības ir tik klaji prettiesiskas un dīvainas, ka būtu bezjēdzīgi par to klusēt un tam piekrist," teica atstādinātais KNAB priekšnieka vietnieks.

Jau ziņots, ka V.Dombrovskis trešdien atcēla N.Vilnīša rīkojumu par A.Vilka atstādināšanu no amata, norādot, ka N.Vilnīša rīkojums ir uzskatāms par prettiesisku, jo konstatēta tā neatbilstība Darba likumam, kas noteic, ka "darba devējam ir tiesības atstādināt darbinieku no darba, ja šis darbinieks, veicot darbu vai arī atrodoties darbavietā, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī, kā arī citos gadījumos, kad darbinieka neatstādināšana no darba var kaitēt viņa vai trešo personu drošībai un veselībai, kā arī darba devēja vai trešo personu pamatotām interesēm".

Nav arī konstatēts pamatojums apstāklim, ka pilnvērtīgai disciplinārlietas izmeklēšanas īstenošanai bija nepieciešama A.Vilka atstādināšana no amata pienākumu izpildes. Premjers atzinis, ka nav konstatēts cēloniskais sakars starp problēmas novēršanu un A.Vilka atstādināšanu no amata pienākumu izpildes.

Vēstīts arī, ka pret A.Vilku 7.martā tika ierosināta vēl viena disciplinārlieta, uz kuras izmeklēšanas laiku viņš ir atstādināts no amata. Tās izmeklēšanas termiņš ir 6.aprīlis.

N.Vilnītis ierosinājis disciplinārlietu, lai izvērtētu iespējamos disciplinārpārkāpumus A.Vilka rīcībā sakarā ar nolaidīgu darba pienākumu izpildi, ilgstošu bezdarbību, maldinošas informācijas sniegšanu, veicot pienākumus PHARE projekta "KNAB attīstība un nostiprināšana" īstenošanā, kā arī neizpildot Finanšu ministrijas rīkojumu, KNAB priekšnieka rīkojumus un rezolūcijas, premjera rezolūcijas, apzināti dezinformējot premjeru par projekta faktisko stāvokli un nepildot vecākās nozares amatpersonas pienākumus.

Birojā arī joprojām notiek izmeklēšana disciplinārlietā pret otru KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas