Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

papildināta - Zalāns: Samazinot ministru skaitu, jāņem vērā ZZS rīcība par novadu reformu

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir gatava balsot pret novadu reformas likumu, ja netiks atbalstīti tās priekšlikumi. Pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) uzskata, ka ZZS rīcība jāņem vērā, lemjot par ministriju skaita samazināšanu, vēsta aģentūra BNS.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Dienai uzsvēra, ka partijas pozīcija nav mainījusies – tā atbalsta pašvaldības, kuras vērsušās Satversmes tiesā. Par atšķirīgo nostāju oficiāli informēts arī premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), līdz ar to ievērots arī koalīcijas līgums. Plānots, ka par novadu reformas likumu Saeima lems ceturtdien.

ZZS frakcijā esošās partijas Venstpilij un Latvijai deputātiem par novadu reformu likumu būs brīvais balsojums. Visticamāk, abi partijas deputāti - Guntars Daudze un Guntis Blumbergs - balsos par likuma pieņemšanu.

Savukārt Saskaņas centrs deputāti nav mainījuši savu nostāju un plāno atbalstīt TP rosināto novadu karti, Dienai apliecināja SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Viņš norāda, ka TP piedāvātā novadu karte esot labāks variants par ZZS rosināto.

“Ja mūsu priekšlikumus neatbalstīs, tad mēs arī balsosim pret likumprojektu kopumā,” par frakcijas rīcību informē A. Brigmanis. Viņš neuztraucas, ka saistībā ar ZZS noraidošo attieksmi pret novadu reformu varētu tikt veiktas kādas izmaiņas koalīcijā.

Jau vēstīts, ka iepriekš ZZS kopīgi ar Pilsonisko savienību un citiem opozīcijas deputātiem parakstīja aicinājumu apturēt reformas likuma publicēšanu uz diviem mēnešiem, tādējādi pārkāpjot koalīcijas līgumu. ZZS vadība esot piemirsusi, ka koalīcijas līgums liedz prasīt Valsts prezidentam neizsludināt vai apturēt kāda valdības likuma publicēšanu, un pēc premjera un LPP/LC frakcijas vadītāja Andra Bērziņa iejaukšanās ZZS apsolīja savāktos parakstus neaktualizēt.

“ZZS godprātīgi pilda koalīcijas līguma prasības, kur noteikts, ka laicīgi jāziņo par to, ka ir atšķirīgs viedoklis,” Dienu informēja LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš. Viņi oficiāli ir informējuši premjeru par savu nostāju un notiek sarunas par iespējamu kompromisu. Tomēr A. Bērziņš šaubās, vai ZZS varētu mainīt savu nostāju, jo “viņu elektorāts pamatā ir tāds, kas sēž uz budžeta dotācijām un viņi pilda šī elektorāta gribu un nosveras viņu prasībām”. Vai atšķirīgā nostāja varētu ietekmēt koalīciju, A. Bērziņš atteicās spriest, sakot, ka nākotni neviens nevar paredzēt.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs E. Zalāns uzskata, ka ZZS lēmumiem par novadu reformu ir jāatspoguļojas lēmumu pieņemšanā par ministru skaita samazinājumu, vēsta aģentūra BNS. Šādu viedokli trešdien Zalāns pauda žurnālistiem.

"ZZS parakstīja valdības deklarāciju, kurā bija paredzēts, ka reformai ir jābūt," uzsvēra Zalāns, skaidrojot, ka koalīcijai jābūt vienotai un lēmumi jāpieņem kopā. "Viņi ir pietiekami populistiski savos lēmumos, un loģikas viņu priekšlikumos arī nav," teica ministrs un piebilda, ka reforma nevar notikt brīvprātīgi un lēmumi ir jāpieņem "tiem, kas vada valsti".

Zalāns arī pauda pārliecību, ka Saeimā reforma tiks atbalstīta un ZZS neizdosies "visu izgāzt", vēsta BNS. Viņš arī atzina - ja vēl tiks veiktas izmaiņas novadu skaitā, atbildīgās komisijas darbs būtu uzskatāms par veltīgu.

(papildināta ar 3. un 4. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Godmaņa reformu rezultātā koalīciju nemainīšot

Brigmanis: ZZS nepārkāps koalīcijas līgumu

ZZS negrib referendumu par reformu, bet aicina sagaidīt Satversmes tiesu

Zalāns: Novadu reforma — Latvijas ekonomikas stimuls

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas