Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

papildināta - Zatlers draud rosināt Saeimas atlaišanu; gaidīs līdz 31.martam

Valsts prezidents Valdis Zatlers pieprasa Saeimai un valdībai līdz 31. martam izpildīt trīs uzdevumus, citādāk viņš rosinās referendumu par Saeimas atlaišanu.

Prezidents uzskata, ka līdz tam laikam Saeimai jāveic grozījumi Satversmē par tautas tiesībām atlaist Saeimu, kā arī grozījumi Vēlēšanu likumā, tāpat arī jāpieņem ekonomikas attīstības plāns.

Savukārt Ministru kabinetam ir jāreformē valdība, jāienes jaunas sejas tajā un jānozīmē jauns Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs.

Ja līdz 31. martam augstākminētais netiks izdarīts, V. Zatlers rosinās Saeimas atlaišanu. “Es nosaku termiņu šo darbu veikšanai," paziņoja prezidents. Jautāts, kas notiks, ja uzdevumi netiks izpildīti, viņš atbildēja: “Tas ir politiskās gribas jautājums. Taču valstī visam ir jābūt leģitīmi un saskaņā ar likumu.” No prezidenta teiktā varēja noprast, ka pieņemamākais modelis šobrīd būtu plaša pašreizējās koalīcijas un opozīcijas veidota valdība.

Prezidents pauda nožēlu, ka vakardien cilvēki mierīgā mītiņa izgāja izteikt savu politisko gribu, bet tam virsū uzslāņojās vardarbība. Prezidents uzskata, ka atbildība par notikušo ir jāuzņemas, gan pasākuma organizatoriem, gan varas iestādēm. “Mums ir jābūt pārliecinātiem, ka tos, kuri pauž savu viedokli, aizstāv Latvijas varas iestādes,” sacīja prezidents, uzsverot, ka līdz šim Latvijas sabiedrība ir lepojusies ar spēju risināt konfliktus bez vardarbības. “Arī iekšlietu struktūras nebija gatavas tiem apstākļiem, kas norisinājās Doma laukumā,” ir pārliecināts Valdis Zatlers.

Prezidents mudināja skatīties uz tiem iemesliem, kāpēc cilvēki izgāja Doma laukumā – tā ir sabiedrības katastrofāli zemā uzticība varai. “Saeima un Ministru kabinets ir zaudējis saikni ar vēlētājiem,” konstatējis prezidents. 

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) norāda, ka prezidents, nosakot termiņu, vairs nevar atkāpties no saviem vārdiem. Premjers nav sapratis, ko V. Zatlers ir domājis, aicinot veidot nacionālā izlīguma valdību, taču uzsvēra, ka valdību ievēl Saeima. "Prezidents, nosaucot šo datumu, pilnībā apzinās, ka, būdama augsta valsts amatpersona, šo datumu viņš ir iezīmējis. Ja viņs to saprot pilnā mērā, tad viņam būs jāpieņem lēmums," noteica I. Godmanis. Ceturtdien premjers tiksies ar V. Zatleru, lai pārrunātu viņa paziņojumu.

Viņš pieļauj, ka prezidents varētu atlaist Saeimu, jo jebkādas citas koalīcijas kombinācijas viņam nešķiet reālas. "Vai nu notiek vēlēšanas un tik tiešām tiek vēlēta jauna Saeima, bet tas šoreiz ir prezidenta rokās, ja viņš tā uzskata. Jebkuras starpkonstrukcijas man šķiet vienkārši mākslīgas un konjunktūriskas," uzskata I. Godmanis.

(papildināta ar pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

NOSKATIES VIDEO

Valsts prezidenta Valda Zatlera izteiktais ultimāts valdībai un Saeimai

“Es uzstāju par trīs uzdevumiem Saeimai un Ministru kabinetam.” 


LASI VĒL


Daudze: prezidents Saeimai var tikai ierosināt

Rosina veidot neatkarīgu komisiju Vecrīgas notikumu izpētei

TB/LNNK neļausies spiedienam, ZZS steigs mainīt vēlēšanu sistēmu

Segliņš savā rīcībā politiskās kļūdas nesaskata





Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas