Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

papildināta - Zatlers pasmaida par vēlmi dibināt SIA "Valdis Zatlers"

Uzņēmumu reģistrā (UR) iesniegts pieteikums SIA Valdis Zatlers ierakstīšanai komercreģistrā, taču UR atteicis šāda uzņēmuma reģistrāciju, atsaucoties uz neoficiālo informāciju, vēsta LETA. UR to Dienai neapstiprināja, bet arī nenoliedza, norādot, ka lēmums tiks paziņots tikai pēc tam, kad pieteikuma iesniedzējs to būs izņēmis. Līdz aptuveni plkst.16 viņš to nebija izdarījis.

UR jau iepriekš pauda viedokli, ka SIA nosaukums ir maldinošs, bet saskaņā ar Komerclikumu firmā nedrīkst ietvert maldinošanas ziņas. Savukārt Valsts prezidents Valdis Zatlers, uzzinot par šādu pieteikumu, tikai pasmaidījis, atsaucoties uz Prezidenta preses nodaļas vadītājas vietnieces Elīnas Lazdānes teikto, vēsta LETA. Plašāki komentāri no prezidenta puses par šo jautājumu netiek sniegti.

Komerclikuma 29. un 30.pants nosaka firmas izvēles ierobežojumus un personvārdu izmantošanas principus.

"Personai, kuras vārds ir izmantots nosaukumā, ir jābūt vienam no galvenajiem uzņēmuma dibinātājiem. Turklāt pieņemams, ka dibinātāja mērķis ir izmantot savās interesēs citas personas vārdu – konkrētajā gadījumā Valsts prezidenta Valda Zatlera vārdu un viņa atpazīstamību sabiedrībā. Saskaņā ar Komerclikumu tas ir pretēji labiem tikumiem,"  norāda galvenais valsts notārs Ringolds Balodis.

Jaunietis, kas vēlas reģistrēt SIA Valdis Zatlers, nav norādījis, kādās jomās uzņēmums vēlas darboties. Kā skaidroja UR preses sekretāre Līga Brice, šāda prasība ir obligāta akciju sabiedrībām, bet SIA tas nav jānorāda. Dokumentu iesniedzēja vārdu UR neatklāja.

Tikmēr Patērētāju aizsardzības biedrība, kuras valdes priekšsēdētājs ir Māris Onževs, izplatīja paziņojumu, ka tā ir vienīgais SIA dibinātājs.

Ar V.Zatlera vārdā nosauktas sabiedrības dibināšanu biedrība cenšas pievērst gan valsts augstāko amatpersonu, gan arī visas sabiedrības uzmanību neskaidrajam un nesakārtotajam regulējumam patērētāju, īpaši grūtībās nonākušo kredītņēmēju, tiesību aizsardzības jomā, kas ir tikpat nesaprotams vienkāršajiem cilvēkiem kā Komerclikuma normatīvais regulējums attiecībā uz personu vārdu izmantošanu kapitālsabiedrību nosaukumos, savā paziņojumā skaidro biedrība.

"UR pamato, ka nosaukums neatbilst labiem tikumiem, taču šādas izplūdušas un deklaratīvas frāzes kā labi tikumi un laba ticība ir ietvertas arī patērētāju aizsargājošo normatīvo aktu regulējumos, bet tās bieži vien neaizsargā patērētāju faktiskajā dzīvē strīdā ar pakalpojumu sniedzējiem vai preču pārdevējiem," skaidro organizācija.

M.Onževs neredzot citu labāku veidu, kā pievērst Valsts prezidenta uzmanību viņam Satversmes 47.pantā noteikto likumdošanas iniciatīvas tiesību realizēšanā, "kā parādīt, ka arī viņu var ietekmēt neskaidra un nepilnīga likumdošana". "Ja likumdevējs nav spējīgs veikt savus tiešos pienākumus, radot, pieļaujot un arī nespējot novērst neveselīgas vides esamību patērētāju tiesību regulējumā, Valsts prezidentam ir jānāk klajā ar konkrētām likumdošanas iniciatīvām", pārliecināts M.Onževs.

UR atteikumu Patērētāju aizsardzības biedrība uzskatīšot par nepamatotu un esot gatava apstrīdēt, jo joprojām nav saprotams, kuras ir tās personas, kuru vārdi atbilst labiem tikumiem un kuru - neatbilst.

Patērētāju aizsardzības biedrība dibināta šogad ar mērķi izglītot un informēt patērētājus par tiesībām, kā arī juridiskām iespējām aizsargāt viņu intereses un iniciēt izmaiņas normatīvajos tiesību aktos attiecībā uz patērētāju tiesībām.

(papildināta pirmā rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas