Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināts (08:54) - Urbanovičs: Ar demisiju nekas nav beidzies, tagad tikai ies vaļā

Ar valdības vadītāja Valda Dombrovska demisiju nekas vēl nav beidzies, "tagad tikai iet vaļā", situāciju pēc Dombrovska lēmuma par atkāpšanos ceturtdien no rīta komentēja Saeimas opozīcijā esošā Saskaņas centra (SC) līderis Jānis Urbanovičs. Politiķis arī uzsver valdības atbildību notikušajā, aizstāvot Rīgas domi, kuru vada SC pārstāvis Nils Ušakovs.

Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma viņš norādīja, ka varbūt notikušais ir labi priekš "politiskās vides attīrīšanās".

SC, par kura iesaisti jaunajā valdība gan pagaidām neviena no citām partijām nav izteikusies pozitīvi, no savas puses iespējamo sarunu procesā par valdības veidošanu "nekādas līnijas" nenovilks.

Uz jautājumu, vai šādu "līniju" nebūs arī attiecībā pret Nacionālo apvienību Visu Latvijai! - TB/LNNK, Urbanovičs norādīja: "Arī tur ir godīgi cilvēki."

Savukārt komentējot viņa partijas biedra Ušakova paziņojumu par to, ka viņš atkāpties neplāno, un atbildot uz jautājumu, vai tomēr arī Rīgas vadībai nevajadzētu spert līdzīgu soli kā premjeram, Urbanovičs vien klāstīja, ka līdz šim pašvaldībām tikuši tikai pienākumi un tās nav varējušas ietekmēt sistēmu. "Visas pašvaldības, arī galvaspilsētas pašvaldība, strādāja to likumu ietvarā, ko noteica centrālā vara," uzsvēra politiķis, norādot, ka līdz ar 2008.gadu valdība "konsolidēja savas saistības iepretim Latvijas ļaudīm" un tās uzgrūdusi pašvaldībām, dodot atbildību, bet nedodot iespējas.

"Atgādināšau, ka tika atbrīvoti visi, kuri, iespējams, nav bijuši uzdevuma augstumos būvvaldē. (..) Te ir vainīgs likumdevējs, valdošā koalīcija, iespējams, nedaudz arī opozīcija. Un tas ir jāmaina," piebilda Urbanovičs.

Arī otrs SC līderis Nils Ušakovs atbildības bumbu futbolē uz kopējās sistēmas pusi. Pēc trešdienas dīvaini sasauktās preses konferences, kurā Rīgas mērs vien paziņoja, ka atkāpties negrasās, nolasot iepriekš jau sociālajos tīklos izplatītu paziņojumu un ignorējot žurnālistu jautājumus, ceturtdienas rītā LNT raidījumā 900 sekundes atkārtoti jautāts par savu atbildību, viņš runāja par 2009.gadā kļūdaini likvidēto būvinspekciju un to, ka visu atbildību tagad uzlikt uz pašvaldības būvvaldes pleciem ir nepareizi.

Savukārt jautāts par SC iespējām strādāt jaunajā valdībā, Ušakovs bija daudz kategoriskāks. Ņemot vērā patlaban politiķu starpā notiekošās diskusijas, viņam esot "grūti iedomāties, ka varētu sastrādāties ar šo kontingentu". Vienlaikus gan viņš klāstīja, ka SC ir vienmēr gatavs strādāt.

Taujāts par attieksmi pret nule politikā sevi pieteikušo Ingunu Sudrabu, Ušakovs atzina, ka "potenciāls noteikti ir", taču to, vai SC varētu ar viņu sastrādāties, noteiks tas, kādu komandu Sudraba izveidos. 

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, runājot par personālijām, norādīja - ZZS vienmēr bijuši trīs premjera kandidāti: Jānis Dūklavs, Uldis Augulis un Raimonds Vējonis. "Mēs viņus esam nominējuši, nekad viņus neesam slēpuši," klāstīja Brigmanis, vienlaikus uzsverot - ņemot vērā mandātu skaitu parlamentā, loģiski tomēr būtu, ja arī nākamo valdību vadītu Vienotības pārstāvis. No komentāriem, kuri tieši varētu būt kandidāti uz augsto amatu, Brigmanis gan atturējās.

Vienlaikus ZZS līderis gan uzsvēra, ka piekrīt Valsts prezidentam Andrim Bērziņam - jaunā valdība jāizveido līdz jaunajam gadam, jo katra kavēšanās šajā situācijā vērtējama negatīvi.

Diena.lv jau vēstīja, ka Dombrovskis trešdien, 27.novembrī, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu paziņoja par atkāpšanos no amata saistībā ar Zolitūdes traģēdiju. VIDEO, kurā Dombrovskis paziņo par savu lēmumu, skatieties šeit.

Tikšanās ilga aptuveni pussotru stundu. Noprotams, ka Valsts prezidents aicinājis premjeru uzņemties politisko atbildību par traģēdiju. "Es aicinu visus, kas skatās nākotnē izvērtēt savu atbildību un attiecīgi rīkoties," teica Bērziņš.

Visas ziņas, kas saistītas ar nu jau demisionējušā premjera Valda Dombrovska lēmumu un politiskajām konsekvencēm, lasiet portālā Diena.lv, īpašajā sadaļā Premjera demisija.

Papildināts ar otra SC līdera, Rīgas mēra Nila Ušakova teikto 7.-9.rindkopā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas