Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Par 2010.gada spārnoto teicienu atzīts “krāniem un buldozeriem jāstrādā lidostā”

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
DD
D
Gada BULDOZERS 2011 - Šlesers Gada KRĀNS 2011 - Dombrovskis Tā turpināt!
??
?
Ieva, kā parasti, "mirdz kā zvaigzne" ar savu filoloģisko gudrību... :) Lielā filoloģe pat nezina, ka "smacenis" ir nevis neliešu valodnieku izdomāts, bet gan rakstnieka Anšlava Eglīša ieviests vārds. (Tiešām nav lasījusi nevienu Eglīša grāmatu?... Vai vismaz lasījusi kaut kur par šo faktu, ka vārdu "smacenis" kā smoga aizstājēju savulaik terminologi paņēma no Eglīša?.. Protams, cits jautājums ir, vai to vajadzēja darīt - bet nu savu erudīcijas trūkumu gan Ievai nevajadzētu vienmēr šai "smaceņa" jautājumā demonstrēt...)
Andra
A
man šķiet, ka "buldozeram" bija kaut kāds sakars ar Šleseru pašu - partijas reklāmā? un krietni PIRMS šī teiciena, tāpēc D. smējās
Roze
R
Vai tiešām nevienam nepatika 'brokasters' ?
skolnieks
s
Vēl labāk latenes stundās samainīt mūsu dzejniekiem vietām vārda un uzvārda piemās zilbes, kaut vai Jānis Peters!
lo
l
pilnīgs sviests » ! 15:24 15:35 Ja tev kaut ko izsaka flešmobs, tad zini, ka latviešiem flešmobs ir zibakcija. ------------------------------------------------- --------------------------------------- Paldies Dievam, flešmobs ir nedzīvs dzimis vārds (pats pasākums, iecere), Līdz ar to arī zibakcijai nav gaidāms ilgs mūžs - katrā ziņā līdz pubertātei diezin vai tiks...
Ministry of Truth
M
Tā nav spēle, tas ir defekts! Puisīšiem, arī lieliem, tas ir defekts.
dd
d
Šlesers tagad varētu pieteikt autortiesības uz gada spārnoto teicienu. Ziniet tas biju es, kas tik muļķigi pateica. :)) Jocīgi gan, ka 7 cilvēku komisijā neviens nav redzējis to klipu. Youtube 86 tūkstoši skatījumu.
Ieva
I
Piemēram, tas valodnieku "šedevs" smacenis- nav skaidrs vai smako, vai smacē, turklāt, vai tā ir parādība, vai arī smirdīgs slepkava maniaks....Pirmo smogu galu galā konstatēja Anglijā, kur arī tapa šis te vārds! Tātad kur problēmas?
Ieva
I
Bet flešmobs ir viena konkrēta akcija. Savukārt, ja, piemēram, veikalā izsludinātu 15 laimīgās minūtes, efekts būtu....Un zibenīgi....Galu galā ja tos flešmobus izdomāja angliski runājošajā pasaulē, kāpēc ko latviskot? Īpaši, ja nav atrisinātas īstas problēmas!
myself
m
"zibenīguma" efekts ir skatītājam no malas - tas, ka pilnīgi negaidīti kādā sabiedriskā vietā cilvēki PĒKŠŅI sāk rīkoties tā, ka ar savu rīcību panāk pilnīgi negaidītu rezultātu.
Ieva
I
Švāns: Ļoti patīk ar paziņām ne gluži repot, bet gan spēlēties ar vārdiem, stulbiem teicieniem un pārteikšanos. Piemēram, nevis Kaspars Upacieris, bet gan Kapacieris, nevis luksofors, bet gan krustofors. Patiesībā latviešiem ar šādiem jaunvārdiem vajadzētu lepoties, jo ar krustoforu ir pateikts viss — luksofors uz krustojuma. Aleluja!
Ieva
I
Tātad viss zibenīgums slēpjas telefonā, nevis tajā, cik ātri savācas kopā?
Ministry of Truth
M
Šogad pašķidri, laikam tāpēc, ka nepiedalījos. Spārnotie teicieni šeit arvien vairāk izskatas pievilkti klāt, lai saturu nedaudz palielinātu. Būs vēlreiz jāieskatās šīs kustības aizsācēju - American Dialect Society - materiālos, kā tur īsti ir, ar tiem spārnotajiem izteicieniem. Vispār jāatzīmē tas, ka šie centieni ir tikpat rēni, neizteiksmīgi kā daudz kas mums apkārt. Latviešu pelēkais, mērenais. Ļoti sauss materiāla pasniegšanas veids, it kā tā būtu kāda atskaite! Salīdziniet ar NYT, Guardian un citviet regulāri publicētajiem sulīgajiem valodas ceļu, līkloču, smaržu un garšu apskatiem. No tiem būtu jāmācās. Kaut kas ir jāmaina gada jaunvārdu meklējumu un publicēšanas principos. Tagad nav laika kaut ko ieteikt, bet man ir bažas, ka šis process publikai ir kļuvis nedaudz vienaldzīgs. Arī atrastie jaunvārdi bieži vien ir šaura pielietojuma. Šogad kronētais vairāk izskatās pēc adaptējuma nekā pēc trāpīga neoloģisma.
DimanC
D
precizēšu: Šlesers savā frāzē buldozerus nepieminēja, bet gan būvniekus. Dombrovskis veikli pārķēra šo frāzi un "apspēlēja", nopelnot "gada frāzi"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas