Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Par Citas politikas nepiedalīšanos biedrībā referenduma kampaņai dažādi minējumi

Lai mobilizētu cilvēkus un finanšu resursus referenduma kampaņā par Satversmes grozījumiem, kas paredz tautas tiesības rosināt Saeimas atlaišanu, Jaunā laika priekšsēde Solvita Āboltiņa, Pilsoniskās savienības priekšsēdētāja Sandra Kalniete un biedrības Tautvaldība valdes loceklis Kaspars Apinis piektdien nodibināja biedrību Par tautas tiesībām.

Sākotnēji bija paredzēts, ka biedrību Par tautas tiesībām (PTT) dibinās Jaunais laiks (JL), Pilsoniskā savienība (PS) un bijušā Tautas partijas biedra Aigara Štokenberga veidotā biedrība Sabiedrība citai politikai (SCP), kas tomēr nepievienojās tās dibinātājiem. Par to ir izskanējuši dažādi minējumi, kas saistīti gan ar atšķirīgajiem SCP finansētājiem, gan tās nevēlēšanos zaudēt savu identitāti, kampaņā saplūstot ar JL un PS. Bija arī dzirdēts, ka SCP līderi nav bijuši mierā būt kopā ar pārstāvjiem no Tautvaldības, kā arī partijas Visu Latvijai, kura nav dibinātāja, bet iesaistīsies biedrības aktivitātēs. Savukārt LPP/LC valdes loceklis Andris Bērziņš Dienai atzina: "Man joprojām nav izgaisušas šaubas, vai tikai Štokenberga partija nav Tautas partijas plāns B." Viņam arī šķiet, ka SCP ir citi finansētāji, cita stratēģija, kurā galvenais mērķis ir nevis referendums, bet vēlēšanas. Tautas partijas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis savukārt kategoriski noliedza saistību ar A.Štokenberga veidoto partiju. SCP valdes loceklis Aldis Gobzems Dienai apgalvoja, ka SCP vēlējusies piedalīties biedrības dibināšanā, taču tai ir bijuši savi nosacījumi — lai arī visi spēki esot sabiedrotie jautājumā par tautas tiesībām rosināt Saeimas atlaišanu un SCP piedalīsies referenduma kampaņā, vienlaikus viņi esot arī politiskie konkurenti. Tāpēc, lai visi dibinātāji būtu līdzvērtīgās pozīcijās, SCP piedāvājusi savus nosacījumus, kuriem pārējie sākotnēji piekrituši, bet pēc tam — vairs nē, lai gan par tiem domstarpības nav bijušas. SCP piedāvājusi vienoties, ka kampaņu politiskie spēki izmantotu idejas, nevis politiķu reklamēšanai. Tas ir secinājums no pašu pieredzes pensiju referenduma kampaņā, kad tika kritizēta politiķu reklamēšana. Otrs nosacījums bija par visu ziedojumu publiskošanu. S.Kalnietes un S.Āboltiņas sacītais preses konferencē liecināja, ka jaundibinātā biedrība ir noskaņota publiskot visus ziedotājus un saziedotās naudas summas. Jau pirms biedrības izveidošanas izskanēja, ka tā nepieciešama, lai kampaņā varētu izmantot ievērojamus atsevišķu personu ziedojumus. A.Gobzems sacīja: "Mūs nefinansē neviens no malas, mēs paši sevi finansējam." S.Āboltiņa un S.Kalniete uzsvēra, ka referenduma kampaņai ir atvēlēts ļoti īss laiks un biedrībai būtu apgrūtinoši izpildīt galveno mērķi — apvienot spēkus referendumam, ja tā ieslīgtu iekšējos procedūras jautājumos. Biedrības dibinātājas aicina tās atbalstītājus sniegt finansiālo atbalstu.

Biedrība ir atklāta citiem un darbosies tikai līdz 8.augustam. Biedrības vienīgais mērķis ir apvienot visus spēkus, lai pēc iespējas vairāk cilvēku 2.augustā piedalītos referendumā par Satversmes grozījumiem. Izmaiņas pamatlikumā iegūst likuma spēku, ja tās atbalsta vismaz puse balsstiesīgo pilsoņu, kas ir 750 000 vēlētāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas