Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Parex bankas pārņemšanai būšot Briseles jāvārds

Gaidāms, ka Eiropas Komisija (EK) dos pozitīvu atzinumu valdības sestdien apstiprinātajam _Parex bankas _pārņemšanas plānam un citus scenārijus nevajadzēs iedarbināt. "EK atzinums būs pozitīvs," taujāts, ko valdība darīs, ja EK noraidīs piedāvāto Parex bankas pārņemšanas darījumu, otrdien Dienai teica premjers Ivars Godmanis (LPP/LC).

Pārliecību, ka EK dos piekrišanu, I.Godmanis saņēmis, jo par to "es sazinājos ar komisāru". Bez pozitīva EK atzinuma _Parex bankas _pārņemšana darījums, kurā par 51% _Parex bankas_ īpašnieku kļūs valstij piederošā _Hipotēku un zemes banka_, nevarētu tikt īstenots un valdībai nāktos lemt par citu bankas finanšu situācijas stabilizēšanas plānu. Pēc Finanšu ministrijas (FM) ziņām, oficiālo paziņojumu par Parex bankas pārņemšanu un ar to saistītos dokumentus, to vidū, arī pirmdien vēlu vakarā ar bijušajiem līdzīpašniekiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki noslēgto _Parex bankas _kontrolpaketes pārdošanas līgumu FM saskaņošanai ar EK nosūtīja otrdien no rīta. EK atzinums par piedāvāto plānu jāsniedz 24 stundu laikā. Tikmēr otrdien vēlā pēcpusdienā pie premjera notika slēgta Parex bankas pārņemšanas darījumā iesaistīto atbildīgo amatpersonu, FKTK, Valsts kases, Hipotēku bankas pārstāvju sanāksme, kurā tika lemts pat turpmāko rīcību bankas stabilizēšanai, iespējams, arī par papildu finanšu injekcijām Parex bankas likviditātei. Oficiāla informācija par sanāksmi netika sniegta. No premjera teiktā "par bankām būs rīt" izrietēja, ka plašāku informāciju viņš varētu sniegt trešdien.

Pēc FM preses pārstāves Diānas Bērziņas informācijas, Parex bankas likviditātes stabilizēšanai valsts jau ir sniegusi finanšu injekciju 200 miljonu latu apmērā. Proti, Valsts kase (VK) uz vienu gadu Parex bankas depozītā noguldījusi 200 miljonus latu ar likmi 20,27%. Par šiem līdzekļiem Parex banka no VK iegādājusies viena gada termiņa valsts parādzīmes, kuras izmantojusi kā ķīlu, lai no Latvijas Bankas piesaistītu likviditāti — skaidras naudas rezerves 200 miljonu latu apjomā. Pēc Parex bankas ziņām, pēdējas divās dienās no bankas, izņemtos depozītos un slēgtos norēķinu kontos, nav aizplūduši milzīgi līdzekļi. Tiesa, ir nojaušams, ka lielākās bažas par noguldījumu aizplūšanu saistītās ar turīgu nerezidentu (pamatā Austrumu tirgus pārstāvju) noguldījumiem. No drošiem avotiem Dienai zināms, ka tieši turīgo nerezidentu noguldītāju nomierināšana un uzticības bankai nostiprināšana bija viens no uzdevumiem, kāpēc uz starpvaldību komitejas sēdi Maskavā otrdien devās finanšu ministrs Atis Slakteris (TP). Dienai neizdevās noskaidrot, vai ministru uz Maskavu pavadīja arī kādi konsultanti un kāda konkrēti bija viņa darba kārtība. Uz zvaniem ministrs neatbildēja.

Savukārt Diena.lv aptaujātie Parex bankas sponsorēto projektu pārstāvji nākotnē raugās optimistiski — vismaz pagaidām netiekot runāts par līgumu laušanu. Hipotēku un zemes bankas prezidents Inesis Feiferis pirmdien Panorāmai norādīja, ka iesāktie sponsorēšanas projekti "acīmredzot kādu brīdi būs jāturpina". "Taču katrā ziņā sponsorēšana un dažādi citi tēriņi tiks drastiski samazināti. Drastiski!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas