Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

"Parex bankas" šefs: rīt varam sākt jaunu dzīvi

Līdz tam brīdim, kad šis jautājums nebija atrisināts, bija aizdomu ēna par Parex bankas maksātnespēju un pastāvēšanu, bet tagad bažas ir izkliedētas un mēs varam rīt sākt jaunu dzīvi, tā intervijā LTV raidījumā 100.pants ceturtdien, kad pielikts punkts sarunām ar sindicēto kredītu devējiem par aizdevuma atmaksu, teica bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis. Viņš intervijā arī neizslēdza iespēju, ka banka varētu apsvērt nosaukuma maiņu. Tas gan būšot atkarīgs no bankas stratēģijas.

Vienošanās ar sindikātiem dos bankai laiku atgūt vietu tirgū, teica N.Melngailis. Vērtējot sarunas kopumā, viņš norādīja: katram ir savas intereses, Parex kā banka vēlas maksāt pēc iespējas mazākas summas un pēc iespējas vēlāk, savukārt bankas visā pasaulē vēlas pēc iespējas ātrāk tikt pie līdzekļiem. Viņaprāt, šajā gadījumā arī sindikātbankām nebūtu interese izraisīt Parex bankai kāds grūtības, jo tas apgrūtinātu bankas spēju vispār kaut ko atmaksāt. "Domāju, ka saprātīgā veidā nonācām pie vienprātības," sarunas raksturoja Parex bankas vadītājs.

Vaicāts, vai nosacījumi būtu izdevīgāki, ja nebūtu Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča vēstules, kurā viņš piedāvāja citu aizdevuma atmaksas grafiku, N.Melngailis teica: "ideālā situācijā mēs būtu varējuši pilnībā noturēt stingru viedokli no valsts un bankas puses, diemžēl izskanēja atšķirīgi viedokļi par to, cik valsts var atļauties aizdot Parex bankai". Viņš domā, ka bankas arī atsaucās uz šo informāciju, taču viņš arī pieļauj, ka galu galā pie risinājuma, pie kura visas puses nonāca, tās būtu nonākušas jebkurā gadījumā.

Tas, ka šis jautājums ir atrisināts, ir priekšnosacījums nākamajam solim, teica N.Melngailis.

Kā ziņots, ceturtdien, 19.martā, Parex banka noslēgusi sarunas ar sindicēto kredītu devējiem, vienojoties par kredītu atmaksas nosacījumiem. Pirmais maksājums 30% jeb 232,5 miljoni eiro no kopējās aizdevumu pamatsummas tiks veikts šodien, izmantojot piesaistītos līdzekļus no Valsts kases, informē Parex banka. Darījuma noslēgšana ar sindikātu ir būtiska Parex bankas stabilizēšanai.

"Vienošanās parakstīšana ar sindicēto kredītu devējiem apliecina, ka ir veiksmīgi noslēdzies būtisks posms bankas darbības stabilizēšanā," komentē bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis. Patlaban notiekot intensīvs darbs pie bankas attīstības scenārijiem.

Vienošanās ar sindicētā kredīta aizdevējiem paredz, ka 30% jeb 232,5 miljoni eiro no kredīta summas tiek atmaksāti šā gada martā, 40% jeb 310 miljoni eiro - 2010.gada februārī, bet vēl 30% jeb 232,5 miljoni eiro - 2011.gada maijā.

Parex banka ar sindicēto kredītu devējiem kopumā bija noslēgusi divus līgumus - 2007.gada 29.jūnijā par 500 miljonu eiro aizdevumu un 2008.gada 21.februārī par 275 miljonu eiro aizdevumu.

N.Melngailis atzina, ka ir grūti atbildēt, kad banka sāks atdot valsts aizdotos līdzekļus. Pēc pašreizējā plāna banka paredz, ka atmaksās tos divu trīs gadu laikā, tomēr tas, cik ātri tas notiks, būšot atkarīgs no bankas darbības. Rudenī banka zaudējusi vairākus noguldītājus, piemēram, dēļ tā, ka viņi uztraucās par sindicēto kredītu atmaksu. N.Melngailis cer, ka šie klienti atgriezīsies un noguldījumi sāks pieaugt. Kad tie sāks pieaugt, banka sāks atmaksāt līdzekļus.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Parex soli līdz pusmiljarda parāda nokārtošanai

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas