Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pārtraucot studēt, studiju kredīta likme var pat pieckāršoties

Aizvien vairāk zvanu Latvijas Studentu apvienībai (LSA) no esošajiem studentiem un viņu vecākiem norāda, ka, parakstot līgumu par valsts galvoto studiju kredītu, viņi nav skaidri sapratuši, kā dažādos gadījumos notiks kredīta atmaksa, kas vēlāk rada nepatīkamus pārsteigumus, _Diena.lv _vēsta LSA pārstāve Anete Veipāne. Piemēram, pārtraucot studijas, procentu likme var pieaugt pat piecas reizes.

Studenti, piesakoties studiju kredītiem ar valsts galvojumu studiju maksas segšanai, saņem kredītu ar ~5% procentu likmi gadā, kurus students kopā ar pamatsummu uzsāk atmaksāt ar 12. mēnesi pēc augstskolas absolvēšanas. Tomēr gadījumā, ja jebkādu iemeslu dēļ tiek pārtrauktas studijas, šāds kredīts ir jāsāk atmaksāt ar 3. mēnesi pēc studiju pārtraukšanas, turklāt procentu likme mainās. Tā tiek aprēķināta, ņemot vērā konkrētā gada (kurā students pieteicies studiju kredītam) bankas izsludināto procentu likmi, kas ir ~ 5%, summējot to ar Valsts kases aprēķināto sešu mēnešu RIGIBOR likmi, kas ir mainīga. LSA norāda, ka šīs likmes sasummējot uz pašreizējo brīdi - 11. augustu - tā būtu ~25%.

"Studiju kredīts ar valsts galvojumu šķiet kā visērtākais risinājums studiju maksas segšanai, un tomēr ne vienmēr studenti uzklausa, dzird un zina visu svarīgo informāciju, kas saistās ar studiju kredīta atmaksu," norāda A. Veipāne.

Ik gadu valsts izsludina pieteikšanos bankām uz Valsts galvotā studiju kredīta izsniegšanu. Pēdējo gadu laikā Valsts galvoto studiju, kā arī studējošā kredītu ir izsniegušas Swedbank, Parex banka un SEB banka. Valsts galvotais studiju kredīts paredzēts studiju maksas segšanai, savukārt studējošā kredīts - ikmēneša izdevumu segšanai.

Lai nerastos nepatīkami pārsteigumi, LSA aicina studentus būt piesardzīgiem studiju kredīta izvēlē, pārdomāt savas iespējas, ņemot studiju kredītus, iepazīties ar visu iespējamo informāciju par izvēlēto studiju kredītu, kā arī rūpīgi pārlasīt līgumu, kas tiek slēgts bankā.

Latvijas Studentu apvienības mērķis ir pārstāvēt Latvijas studentus un cīnīties par viņu kā nozīmīgas sabiedrības sociālās grupas tiesību un interešu ievērošanu nacionālā un starptautiskā mērogā. LSA organizētā reflektantu informatīvā kampaņa Augstskolu anatomija`09, kur interesentiem iespējams zvanīt uz LSA informatīvo telefonu, nu jau norisinās gandrīz mēnesi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas