Laika ziņas
Šodien
Migla

Pašreizējā koalīcija gatava veidot nākamo valdību. Jaunais laiks aicina veidot TP, ZZS un JL koalīciju bez Šlesera partijas

Valdību veidojošie politiskie spēki Tautas partija, Zaļo un Zemnieku savienība un Latvijas Pirmā partija ir pārliecinātas, ka būs nākamās valdības veidotāji un tās kodols. Šīm trijām partijām ir 51 balss, kas ir nepieciešamais vairākums. Tāda situācija ir pirmo reizi pēc Saeimas vēlēšanām, kad sabiedrība ir uzticējusies līdzšinējās varas partijām.

Tomēr tas ir trausls pārsvars, un tāpēc varētu izskanēt aicinājums arī Tēvzemei un brīvībai/LNNK ar astoņiem mandātiem iekļauties valdībā. Tā būs pārstāvēta Saeimā ar mazāku vietu skaitu nekā Jaunais laiks, kuram, tāpat kā "zaļajiem zemniekiem", būs 18 mandātu, liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti. Tēvzemieši vēlēšanu naktī jau pateica, ka priekšlikumu pieņemtu, ja tāds tiktu izteikts, taču tiem būtu svarīgi valdībā kaut daļēji īstenot Roberta Zīles sociāli ekonomisko programmu.


9.Saeimā ievērojami ir pieaugusi ZZS ietekme, uz kuras pamata ZZS vēlas saglabāt esošos ministru amatus, kā arī papildus saņemt "vēl vienu nopietnu portfeli", Dienai sacīja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Ceturtā spēka iekļaušanās esošajā modelī nozīmētu tagadējo partneru pieraušanos amatu sadalījumā. "Ir svarīgi, kādas ambīcijas katram būs, jo nevar zināt, vai kādam nebūs sakāpis galvā," vēlēšanu naktī sacīja premjers Aigars Kalvītis (TP), kura teiktais liecina, ka arī viņš jau izmaiņas spēku samērā ir izvērtējis. Svētdien A.Kalvītis bija gandarīts, ka tagadējai koalīcijai "ir stabils vairākums — 51 balss un ir visas iespējas nodrošināt darboties spējīgu labējo vairākumu". Ar teikto premjers noraidīja agrākās aizdomas, ka tiks veidota koalīcija ar Saskaņas centru. A.Kalvītis bija noskaņots runāt ar TB/LNNK un arī ar Jauno laiku. Iespējamie modeļi tikšot izvērtēti pirmdien koalīcijas padomes sēdē, kurā viņš plāno uzklausīt partneru viedokļus.


TP kā uzvarētājai, kas saņēmusi 23 mandātus, būtu iespējas pretendēt uz premjera posteni. 8.Saeima strādās līdz 7.novembrim, kad uz pirmo sēdi sanāks jaunā Saeima, kas arī apstiprinās jauno valdību. Valsts prezidente izraugās personu, kurai uzticēt valdības veidošanu, taču sarunas par to sākas uzreiz pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas.


Prezidente rūpīgi vērtēs


Sarunās iespēju robežās varētu piedalīties arī ZZS nominētais premjera kandidāts Aivars Lembergs, ar kuru partija jebkurā gadījumā konsultēšoties. Jautāts, vai ZZS piekrīt ceturtā politiskā spēka aicināšanai, A.Brigmanis izteicās, ka tas esot premjera partijas jautājums, taču viņš apstiprināja, ka ZZS vēlēsies palielināt ietekmi valdībā. LPP līderis Ainārs Šlesers savu nostāju par TB/LNNK aicināšanu nebija mainījis arī svētdien, ar izpratni uztverot nepieciešamību "saspiesties". TB/LNNK esot jautājumi, kuros tai ir savs viedoklis, bet "tā ir prognozējama partija atšķirībā no JL", sacīja A.Šlesers. Viņš uzskata, ka nevar veidot valdību, kuru pēc kāda laika atkal kāds gribēs gāzt — esot jābūt koalīcijai, kas var nostrādāt nākamos četrus gadus.
Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga svētdien presei atzina, ka jārespektē TP uzvara vēlēšanās, taču "viņu rezultāts nav tik tālu priekšā citu rezultātiem, un nav vienas partijas dramatiska dominante". Nākamā premjera kandidāta izvēlē būs nozīme partiju turpmākajām sarunām un "spējai piedāvāt tādu valdības modeli, ko es uzskatu par dzīvotspējīgu", sacīja prezidente. Viņa arī uzsvēra, ka vēlēšanas parādījušās — Latvijas politiskie procesi nostabilizējas un tauta ir akceptējusi to kursu, kuru iezīmējusi iepriekšējā valdība. Ar teikto netieši ir pausts atbalsts jaunas koalīcijas veidošanai uz esošās bāzes, taču uzmanību saistīja arī prezidentes sacītais, ka "partijām būs rūpīgi jāizraugās personālijas amatiem valdībā".


JL: uzvarētājiem jāvienojas


JL, kas sestdien uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas par savu premjera kandidātu nosauca Eiropas Parlamenta deputātu Valdi Dombrovski, viņa vadītajā darba grupā svētdien nolēma nākt klajā ar aicinājumu nākamo valdību veidot vēlēšanās uzvarējušām partijām — TP, ZZS un JL, kurām kopā būtu 59 balsis. "Mani neinteresē, ko domā Jaunais laiks," atbildēja A.Šlesers, lūgts komentēt šo modeli bez LPP. Viņš jau agrāk bija visasāk iebildis pret sadarbību ar šo partiju. Pēdējā laikā ir notikusi ZZS un LPP līderu tuvināšanās, kas mazina iespēju, ka kāda no tām tiktu atstāta opozīcijā.


V.Dombrovska vadītajā JL sarunu grupā partijas vadītāja Einara Repšes nav, taču viņš kā JL priekšsēdētājs varētu iesaistīties valdības veidošanā, ja JL tādā tiks uzaicināts. Vairāki šīs partijas biedru viedokļi gan liecināja, ka sevišķi lielas cerības netiek lolotas. V.Dombrovskis Dienai sestdien sacīja, ka pirmdien JL tomēr uzrunāšot pārējās labējās partijas un izteikšot tām savu priekšlikumu. "Mēs uzskatām, ka Latvijā ir jāizmanto labējo spēku uzvara un jāizveido valdība, kas var nostrādāt nākamos četrus gadus. Partijām kašķi ir jānoliek malā," sacīja V.Dombrovskis, atbildot uz jautājumu, kā tādā gadījumā JL partneriem pierādīs, ka nebūs valdības iekšējā nemiera cēlāji, kā tas bija iepriekš. Tiesa, viņš uzsvēra, ka JL paziņojumā ir arī sacīts, ka partija aicina labējos spēkus vienoties darbam tādā valdībā, kas strādā "uz tiesiskas valsts principiem".


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas