Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Pašvaldības ar algu prognozēm nesteidzas

Latvijas lielāko pilsētu domes pagaidām atturīgi izsakās par pašvaldībās strādājošo algām nākamajā gadā, norādot, ka vēl nav sākts darbs pie budžeta izstrādes. Taču no pašvaldību pārstāvju sacītā noprotams, ka pilsētas akli nesekos valdībai, iesaldējot algas, bet lems atbilstoši sava budžeta iespējām. Lielāka skaidrība par algām pašvaldībām varētu būt zināma nākamnedēļ, kad ieplānota Ministru kabineta  tikšanās ar Latvijas lielo pilsētu asociācijas pārstāvjiem.

No aptaujātajām pilsētām pagaidām tikai Rīga var nosaukt konkrētu darbinieku grupu, kurai algas nepieaugs – tie ir politiķi. "Mērs ir rosinājis iesaldēt deputātu un vicemēru algas," saka pilsētas galvas Jāņa Birka (TB/LNNK) preses sekretāre Kristīne Liepa. Viņa norāda, ka par pārējo pašvaldības struktūrās strādājošo algām tiks lemts, kad būs zināms valsts budžets.

Tādu pašu atbildi sniedz Daugavpils, Jelgavas, Liepājas, Jūrmalas, Valmieras un Ventspils pašvaldības. "Man nav pat budžeta aprises zināmas. Jāsagaida, ko valdība lems par izlīdzināšanas fondu un mērķdotācijām pašvaldībai," saka Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (TP). Arī Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs Inesis Boķis (TP) norāda, ka par algām pāragri spriest, jo valdības paziņojums vēl neko nenozīmē: "Valdībā vēl būs smagas sarunas priekšā un iespējams arī kompromiss." Tikai pēc tam, kad būs izstrādāts valsts budžets pašvaldība varēs sākt strādāt pie sava. "Tad mēs redzēsim un darīsim, bet domāju, ka pašvaldības darbinieki apzinās, ka tādi algu kāpumi kā iepriekšējos gadus nebūs," piebilst I.Boķis.

Kā norāda Jelgavas domes priekšsēdētāja vietniece finanšu un sociālajos jautājumos Irēna Škutāne, Jelgava ir viena no nedaudzajām pašvaldībām, kas ievēroja vienošanos ar valdību par algu nepalielināšanu vairāk kā par 10% šajā gadā. "Vēl šobrīd Jelgavas pašvaldības struktūrās strādājošie darbinieki nesaņem pilnā apmērā algas proporcionāli minimālās algas pieaugumam," viņa stāsta.

I.Škutāne norāda, ka nākamgad plānotais minimālās algas pieaugums ir signāls tam, ka bibliotēku, muzeju, kultūras un izglītības iestāžu darbinieki, pašvaldības policijā strādājošie, gaidīs algu pieaugumu, taču "šī būs Jelgavas domes deputātu politiskā izšķiršanās par to, kādas būs 2009.gada pilsētas budžeta prioritātes". Pati I.Škutāne uzskata, ka pašvaldībai vēl jāpalielina līdzekļu apjoms infrastruktūras uzlabošanai un uzņēmējdarbības atbalstam, lai nezustu ieņēmumi.  

Pašvaldībām budžets jāvērtē individuāli, nevis tikai pēc valdības rīcības, norāda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vītoliņš (Latvijai un Ventspilij). Domei ir jānodrošina tās funkcijas, kas viņām ar likumu ir uzliktas, un tam ir nepieciešami kvalificēti darbinieki. "Ja ir profesijas, kurās trūkst strādājošo, kurām nav citas iespējas, kā paaugstināt algas, tad ir jāpalielina," viņš uzsver. Turklāt Ventspils pilsētas dome neplāno atteikties turpināt pielīdzināt algas vidējam līmenim sabiedriskajā sektorā strādājošajiem.   


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas