Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pauls Raudseps: Nestabilitāte mums blakus

Politiskās jukas pārmetušās uz Centrāleiropu. Sestdien Ungārijas Ministru prezidents pārsteidza gan savu partiju, gan valsti, gan starptautisko sabiedrību ar paziņojumu par atkāpšanos no amata. Otrdien uzticības balsojumu parlamentā zaudēja Čehijas valdība.

Ne viena, ne otra valdības maiņa nebūs nesāpīga. Cik var spriest pēc starptautiskās preses, Ungārijas valdības vadītājs Ferencs Ģurčāņi atkāpās tāpēc, ka viņam pietrūka dūšas konsekventi ieviest paša noslēgto vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu. Par iespējamo pēcteci nav nekādas skaidrības, opozīcijas partijas nav gatavas sadarboties ar patlaban valdošo Sociālistu partiju, un, tā kā vairāki nopietni kandidāti ir noraidījuši iespēju uzņemties valdības vadīšanu, sociālisti, kā ziņo Financial Times, apsver iespēju līdz 2010.gada vēlēšanām par premjerministru iecelt Zinātņu akadēmijas vadītāju, pēc profesijas vēsturnieku. Ungārijas prezidents jau sāk runāt par ārkārtas vēlēšanām. Bijušais Ungārijas finanšu ministrs Lajošs Bokrošs FT teicis, ka valstij stāv priekšā izvēle — krīzes turpinājums vai bankrots.

Savukārt Čehijā Mireka Topolāneka valdība, kura bija pārdzīvojusi jau četrus neuzticības balsojumus trijos valdīšanas gados, beidzot tika gāzta valstij visnepiemērotākajā laikā, kad ekonomiskās prognozes citkārt stabilajai čehu tautsaimniecībai nozīmīgi pasliktinās, kad nav pat pagājusi puse no Čehijai uzticētās Eiropas Savienības sešus mēnešus ilgās prezidentūras un kad nākamnedēļ Prāgā viesos tiek gaidīts ASV prezidents Baraks Obama. It kā ar to visu nepietiktu, Topolāneks tikai pastiprināja Rietumos izplatītās bažas par čehu politiskajām spējām, trešdien Eiropas Parlamentam paziņojot, ka Obamas ekonomiskā politika ir "ceļš uz elli". Tā aizejošā Čehijas valdība ir pamanījusies pievērst maksimālu uzmanību politiskās stabilitātes problēmām ES jaunajās dalībvalstīs.

Jāatzīst, ka uz šī fona Latvija neizskatās tik slikti. Mums tomēr ir atradušies cilvēki gan iepriekšējā Ministru kabinetā, gan tagadējā, kuri nebaidās no atbildības. Pēc Godmaņa valdības krišanas ātri tika izveidota jauna valdība ar plašāku atbalstu parlamentā, kurai turklāt ir cerības sākt atjaunot sabiedrības uzticēšanos valsts vadībai. Bet, kā vakar teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, "ja sāksies politiskā nestabilitāte, Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Komisija pārstās runāt ar Latviju. Tā ir būtiska problēma". Tāpēc mums jāsaglabā vēsa galva un jāvirzās uz priekšu, pat ja citiem blakus nervi neiztur.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas