Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pauls Raudseps: Tēvi un dēli

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Troll
T
Paulam. Tu, tāpat kā savulaik Ulmaņa malā nobīdītie sociķi, lieto mistisku jēdzienu "Satversmes tēvi", ieceļot šos "papus" gandrīz vai apustuļu kārtā, lai varētu bijiīgi skatīties uz Satversmi, kā jūdi skatās uz Talmudu vai muslimi - uz Koranu. Un vai nevarētu vienreiz par visām reizēm šie "SATVERSMES PAPI" tikt vārdos nosaukti - kā mirstīgi cilvēki? Un tad varētu viņus pasludināt par apustuļiem, - kā tad bez vārdā nosaukšanas to var izdarīt? ;-) Bet j runā nopietni, ko šie "papi" tādu oriģinālu pastrādājuši? - Neko! Iepeistojuši toreizējos, pēc WWI modē nākušos teorētiskos principus, pēc kuriem tika rakstīta Veimāras republikas konstitūcija. Tā pati, kas Vācijā likumīgi iedeva varu rokās Hitleram. Latvija, savukārt, nonāca pie Ulmaņa 15. maijā, pie Saeimas palaišanas ilgstošā atvaļinājumā un izslēgšanas no piedalīšanās likumdošanā. Un mūsdienās - pie Kalvīša. Vai tad ne? Saeima faktiski pati sevi izslēdza no aktīvas piedalīšanās likumdošanā un kļuva par Kalvīša valdības uzrakstīto likumu apštempelētāju, - toreiz tikai prezidentes Freibergas asā reakcija izglāba valsti no neparedzamām sekām. Un kas tagad ir daudz mainījies? Es negribu vilkt paralēles starp Ulmani un Kalvīti. Nē! Ulmanis valsti pārvaldīja ar saviem nedaudzajiem ministriem, Ulmanis netiecās pēc personiskas bagātības. Viņa ministri arī ne. Mērķis bija - Latvijas saimniecisks un kultūras uzplaukums. Aiz viņiem nestāvēja nezināmi cilvēki un spēki, viņi bija PAŠI. Mūsdienu visām varām ir bijis galvenais mērķis - pašu labklājība daudzās paaudzēs uz priekšu. Kas stāv aiz Kalvīša (Godmaņa, vai kas nāks viņa vietā) un aiz diega viņu rausta? Mazas partijas vīrs ar milzu ietekmi - Šlesers? Labi. Kas vēl? Nekonstitucionāls orgāns - Koalīcijas padome? (Līdzīga kompartijas politbirojam, bet tur bija zināmi visi pēc uzvārdiem!) Ir zināms, ka Lembergs tur labu laiku nepiedalās, bet kā sauc pārējos? Es pavisam negribu teikt, ka būtībā ir atkal noticis apvērsums, tikai uz slikto pusi, - to lai citi saka! Es gribu teikt tikai to, ka pēc acumirkļa modes un bez jebkādas prakses piemērošanas "satversmes papu" rakstītais sacerējums neiztur pārbaudi praksē. Igaunija, kopš neatkarības pasludināšanas 1918. gadā, piemērojot dzīves vajadzībām, savu konstitūciju ir grozījusi divas reizes, Lietuva pa šo pašu laiku - vienu reizi. Iespīlējuši sevi nepiemērotos pamatlikuma rāmjos, savā starpā nemitīgi plēsdamies un lamādamies, uz ko mēs gaidām, - ka būs vēl sliktāk? Es piedāvāju latviski teikt tā: nevis cilvēki, kas nonāk pie varas, bez izņēmuma ir slikti, bet slikti ir paši likumi, kuros mūsu vēlētiem cilvēkiem ir jāstrādā, tāpēc likumi ir jāpiemēro tautai, nevis tauta likumiem. Un ja tauta grib prezidentālu republiku, tad tādai būs būt.
uldis
u
Students 17.02.2009 12:39 Tas, kas šobrīd notiek, lielā mērā ir "Dienas" polittehnologu roku darbs. Nu jau gandrīz 2 gadus "Diena" un tai pietuvinātie mēdiji, dzenot ķīli starp Tautu un tās vēlēto parlamentu, uzcītīgi soli pa solim grauj esošās parlamentārās iekārtas pamatus, veicina populismu un mazina valdības iespējas samazināt pasaules krīzes kaitīgo ietekmi uz Latviju un tās iedzīvotājiem. Labs komentārs.Vel piebildīšu,ka Latvijā tam augsne ir ļoti labvēlīga.Ir Kārļa Ulmaņa idejiskie mantinieki,gan ''padomju''okupācijas iekārtas slavinātāji,starp citu,arī no latviešiem.Lai gan mērķi katram ir citādi ,tas var novest pie Latvijai katastrofālām sekām.Es mēdījiem ieteiktu nezāģēt to demokrātijas zaru uz kura paši sēž.
TV
T
Kopš pirmdienas ,,vadoņu,, uzstāšanās televīzijā ar paziņojumiem man kauns iet cilvēkos, jo kāds var padomāt , ka esmu no Latvijas, no valsts , kuru vada divi pilnīgi, valsts vīra vārdu nenesoši cilvēki. Tālāk jau nav , kur iet. Un šodienas paziņojums, ka steidzīgi japārdod valsts īpašumi, laikā, kad cenas pasaulē viszemkākās, norāda, ka mēs esam šleserisma, makoņtēva mafiju apkampienos līdz galam!!!!!!! Par Parex bankas caurumiem vispār nemaz nerunāsim. Lūk, kur var novest valsti cilvēki, kuriem nav ne mazākās atbildības (ko nu : - talanta) par Latviju. Dievs sargi Latviju no netalantīgiem vadītājiem un mafiju krustēviem.
Es arī
E
Es arī gribu mainīt Satversmi! Es arī!
psrs jurists
p
Tieši tā rakstīja arī Pjotrs Stučka: Ja valdības dekrēti nesaskan ar konstitūciju, tad jāmaina konstitūcija.
Zinis
Z
Jautajums nav par speeku sadali bet par atbildiibas sadali. Kameer Saeima nav atbildiiga pret tautu jaatrod veids kaa atbidiibu liidzsvarot. Viens veids ir iedot Prezidentam DRUSKU vairaak varu. Otrs veids ir dot Prezidentam administratiivo atbildiibu par valsti jo liidz shim Saeima nav vadiijusi valsi pareizi ne no adminastratiivaas puses nedz likumdoshanas puses. Ar liidzeklu nepareizas izshkerdeeshanu nodarbojaas visaas valstiis kuraas nva stingra atskaiten par atbildiibu. Taapec jaadod vara Prezidentam saukt Saeimu pie atbildiibas ja taa ne administratiivi ne likumdoshana pareizi nedarbojaas. Likumdoshana taa vara jau ir aprobezhota jo var dot likumu atpakal Saeimai. Lielais truukums ir varas truukums Prezidentam par adminastratiivo atbildiibas korigeejumu Saeimas darbbiibaa ja MK nedarbojas.
Vija
V
Kāda prezidentāla valsts, ja paša prezidenta iecelšana tikai padziļināja sabiedrības neuzticēšanos valsts varai. Manis pēc viņš no ādas var līst laukā, bet nekad necienīšu cilvēku, kas sevi tik necienīgā veidā ļāva iesēdināt prezidenta krēslā. Pieņemt tik pazemojošus noteikumus (visus jau mēs vēl nezinām) un vēl atļauties kaut ko regulēt.... nu nē!
hjk
h
Atgādina seno padomju anekdoti par bērnu modīgajiem vārdiem: siev, nāc ātrāk, Konstitūcija apkakājusies... Ar Satversmi tam vispār nav nekāda sakara. To jau sen neviens nelasa. Atskaitot Raudsepu,kurš brīnās, ka apstākļos, kad valdība atskaitās Saeimas priekšā, kāds cits arī var kaut ko domāt par valdību (un premjeru). Ja es atbildu par savu kedītu bankai, tad kaimiņiene nedrīkst kritizēt manu pelargoniju podu?!
hjk
h
Ko var muldēt pa tukšu. Slīdam?! Nekur mēs neslīdam. Mēs krītam. Un šoreiz ne jau Prezidents tur vainīgs, bet valdošā kliķe. Visa. Sauc, kā gribi - Saeima un valdība vai kleptokrātija un oligarhija...
Reinis
R
Vērīgi pamanīts.
dzeris
d
Tam Students - sūdīgs mums tas parlaments, ja Diena vai kas cits tik viegli "iedzen ķīli", vai tad nezini to anekdoti par to orgānu, kas vienmēr traucē sliktam dejotājam vai peldētājam? Un vēl - tai projektā jābūt visu prezidenta privilēģiju atcelšanai, nekāds tur mājas, mašīnas, dzīvokļi, par 9/10 j'qasamazina tā liekēžu varza, kas viņam riņķī apkārt barojas, simbols arī ir tikai simbols, tam tik dārgi nav jāmaksā, tas jau vispār ir galīgi nepieņemami. Ja vajag dzīvokli - lai tik ņem hipoteku un pērk, kā visi, demokrātiskā valstī tādas lietas nenotiek. Tās bailes zaudēt tās privilēģijas jau neļauj strādāt, te mums ir dzīvais piemērs, pat ja nekas cits, šim te personīgā sieva un bijusī biznespartnere nekad mūžā ar to riskēt neļaus, nu patīk viņai būt "pirmajai lēdijaI' , nu ko tu viņai padarīsi!
Students
S
Tas, kas šobrīd notiek, lielā mērā ir "Dienas" polittehnologu roku darbs. Nu jau gandrīz 2 gadus "Diena" un tai pietuvinātie mēdiji, dzenot ķīli starp Tautu un tās vēlēto parlamentu, uzcītīgi soli pa solim grauj esošās parlamentārās iekārtas pamatus, veicina populismu un mazina valdības iespējas samazināt pasaules krīzes kaitīgo ietekmi uz Latviju un tās iedzīvotājiem.
viesis
v
Ideālu līdzsvaru nav iespējams izveidot, bet manas personīgās domas ir, ka Latvijas vēsture ir pierādījusi, ka parlamentāras republikas ideja Latvijā ir drīzāk bremzējoša. Līdz ar to ir nepieciešams paplašināt prezidenta pilnvaras, un, iespējams, noteikt, ka arī Valsts Prezidentu ievēl vispārējās vēlēšanās. Starp citu- paskatoties uz Saeimas darbu, rodas jautājums, vai mazajai Latvijai ir vajadzīgs tik liels parlaments? Varbūt pietiktu ar 75 deputātiem, jo vismaz trešajai daļai tāpat nav viedokļa par lemjajajiem jautājumiem. Un vēl- noteikti nevar uzskatīt, ka Satversme tāpat kā Lats ir Latvijas svētā govs, ko nedrīkst aiztikt, patreiz ir cits gadsimts, un cita cilvēku domāšana.
Arch.
A
Zatlers iemēģina vietu citam prezidentam. Veic, tā sacīt, "obkatku". Turklāt, ņemot vērā, ka Zatlers pats neko neizdomā, interesanta shēma varētu būt prezidents-marionete ar palielinātām pilnvarām.
jūrmalniece
j
Vispār, jau prezidenta jaukšanās visur un visā aizsākās VVF laikā .................................................... .......................................... Satversmē tāpat kā citu valsts pamatlikumos noteiktās politiskās sistēmas ir tā būvētas, lai teorētiski pastāvētu dažādu varas līmeņu pretspars, gadījumā ja kāds no līmeņiem buksē (kā LV gadījumā Saiema vai tiesu vara utt).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas