Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Pēc bērna nāves atklāj pārkāpumus Bērnu slimnīcā; māte "cīņu" neturpinās

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārstu darbā konstatēti medicīniskās aprūpes pārkāpumi, par ko divi mediķi sodīti ar 60 un 50 latu lielu naudas sodu, tāds ir Veselības inspekcijas (VI) atzinums par kāda divarpus gadus veca puisēna nāvi šā gada sākumā BKUS.

Veselības inspekcijas atzinumu vērtēju kā negodīgu, jo 50 latu naudas sods nemainīs šo ārstu un visas slimnīcas attieksmi pret pacientiem, uzskata puisēna māte. Joprojām būs vienaldzīga attieksme, jāsāk mainīt sistēma tās pamatos, viņa uzskata.

"Mūsu mērķis bija, lai tiktu atzīti pārkāpumi un cilvēki būtu uzmanīgāki bērnus vedot uz šo slimnīcu, pārējais paliks uz katras atsevišķas personas sirdsapziņas. Tālāku cīņu nedomājam uzsākt, jo tā ir cīņa ar vējdzirnavām, kurā mums nav izredžu vinnēt. Jautājumi tā arī paliek neatbildēti," uzsvēra sieviete.

Diena jau rakstīja, ka šā gada 2. februārī puisēns nomira slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā. Viņa māte Dienai stāstīja, ka ir vairāki neatbildēti jautājumi: kā piecu dienu laikā bērns var nomirt no laringīta un paragripas izraisītām komplikācijām? Viņa aprīlī vērsās VI, lai gūtu pārliecību, ka ārsti darījuši visu, kas viņu spēkos. «Mēs vēlamies, lai izvērtē, vai ārsti tiešām ir mūsu dēlu attiecīgi ārstējuši. Vai bija pareizi, ka slimnīcā uzreiz neuztaisīja plaušu rentgenu - tikai pēc trim dienām?» norādīja sieviete.

VI ekspertīzē netika konstatēti pārkāpumi ģimenes ārstes aprūpes posmā, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukums pie bērna tika pieņemts un apkalpots atbilstoši prasībām. Taču pārkāpumi tika konstatēti tieši BKUS. Abas sodītās ārstniecības personas, kas apskatīja bērnu, neesot savlaicīgi veikušas darbības bērna mērķtiecīgas ārstēšanas nodrošināšanai.

VI mediķu darbā nesaskatīja noziedzīga nodarījuma pazīmes, kā rezultātā nav saskatāma cēloņsakarība starp konstatētajiem medicīniskās aprūpes pārkāpumiem un sekām, kas iestājās. Konstatēja, ka bērna slimības letālais iznākums ir saistāms ar slimības agresīvo un smago norisi. Bērnam tika novērota ļoti strauja stāvokļa pasliktināšanās divu dienu laikā no slimības simptomu parādīšanās, tiem pievienojās smagas komplikācijas.

Diena jau rakstīja, nelaime sākusies ar nelielām iesnām un nelielu temperatūru. Kad nākošajā dienā zēnam bijusi 39 grādu temperatūra, vecāki uzreiz zvanījuši ģimenes ārstei, kura uzreiz atbraukusi un izsaukusi ātro palīdzību. Kā stāstīja māte, BKUS mediķi konstatējuši laringītu smagā formā. Tika veiktas asins analīzes, inhalācijas, puisēnu pielika pie sistēmas. Drīz bērnam sāka parādīties izsitumi. Tovakar ap pulksten 23 ienākusi medmāsa, solījusi pēc stundas nest zāles pret temperatūru. Tās viņa atnest aizmirsusi, jo bijusi dušā. Bērna mamma pati gājusi viņu tonakt meklēt. Pēc pāris dienā bērna stāvoklis jau bija pasliktinājies, viņš nonāca intensīvās terapijas nodaļā, ārsti pavēstīja, ka viņa smadzenes ir mirušas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas