Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Pēdējā laikā narkotikas lietojusi trešdaļa klubu apmeklētāju Latvijā

Pēdējā laikā narkotikas lietojuši 36% klubu apmeklētāju Latvijā, liecina Sabiedrības veselības aģentūras pētījuma rezultāti.


Atkarību izraisošo vielu lietošanas līmenis jauniešu vidū izklaides vietās ir daudz augstāks nekā sabiedrībā kopumā.

No visiem pētījuma laikā aptaujātajiem klubu apmeklētājiem narkotikas nekad nav lietojusi mazāk kā puse jeb 46% jauniešu. Trešdaļa jauniešu atkarību izraisošās vielas lietojuši dažas reizes dzīves laikā, 14% lietojuši tikai vienu reizi, bet 7% tās lieto regulāri.

Pēdējā gada laikā narkotikas lietojuši 36% klubu apmeklētāju, bet pēdējā mēneša laikā - 20%.

Populārākās narkotikas izklaides vietās ir marihuāna un hašišs - to pamēģinājuši aptuveni 40% jauniešu.

Pēdējā gada laikā marihuānu lietojuši 24%, bet pēdējā mēneša laikā - 12% klubu apmeklētāju.

Savas dzīves laikā amfetamīnu lietojuši 20% klubu apmeklētāju, "extasy" - 15%, bet kokaīnu - 9%. Pēdējā gada laikā amfetamīnu lietojuši 13%, bet "extasy" - 10% jauniešu, savukārt pēdējā mēneša laikā amfetamīnu lietojuši 8%,bet "extasy" - 4% klubu apmeklētāju.

63% klubu apmeklētāju norādījuši, ka viņiem nesagādātu īpašas grūtības diennakts laikā dabūt marihuānu, un 50% būtu viegli vai samērā viegli dabūt amfetamīnu vai "extasy". Par grūtāk iegūstamo narkotisko vielu atzīts kokaīns.

Marihuānu parasti pamēģina 16-17 gadu vecumā, bet regulāri sāk lietot pēc 18 gadu sasniegšanas. "Extasy" visbiežāk pirmo reizi pamēģina vidusskolas pēdējās klasēs, bet kokaīnu - pēc 20 gadu vecuma.

Pētījuma rezultāti liecina, ka nereti narkotiku lietošana ir saistīta ar citām atkarību izraisošām vielām. Kopumā vismaz 60% no tiem, kuri lieto narkotikas regulāri vai ir mēģinājuši tās dažas reizes, arī regulāri smēķē. Gandrīz visi klubu apmeklētāji, kas lieto vai lietojuši narkotikas, mēdz lietot alkoholu vismaz reizi nedēļā. Turpretī tie klubu apmeklētāji, kas narkotikas nekad nav mēģinājuši, arī alkoholu visbiežāk lieto reti.

Izplatīta klubu apmeklētāju vidū ir arī smēķēšana - regulāri smēķē 39%, bet ik pa laikam uzsmēķē 25% klubu apmeklētāju. Turklāt 71% no tiem izsmēķē vismaz vienu cigareti dienā. Pirms 18 gadu sasniegšanas smēķēt sākuši 83%, bet pirms 15 gadu sasniegšanas - trešdaļa jauniešu.

Vairāk nekā puse klubu apmeklētāju alkoholiskos dzērienus lieto vismaz reizi nedēļā. No tiem 3% alkoholu lieto katru vai gandrīz katru dienu, 13% - līdz četrām reizēm nedēļā, bet 39% - vienu vai divas reizes nedēļā.

Pēdējā alkohola lietošanas reizē 31% jauniešu izdzēruši trīs vai mazāk devas, 37% - no četrām līdz septiņām devām, bet 32% vienas dienas laikā izdzēruši vairāk par septiņām devām alkohola. Vairākums klubu apmeklētāju atzīst, ka ir gadījies lietot alkoholu pār mēru.

Kā pozitīvus narkotiku lietošanas rezultātus 28% jauniešu minējuši enerģijas pieaugumu, miega zudumu diskotēkas laikā, 26% lietotāju minējuši narkotiku izraisīto kaifu un eiforiju, 20% - pozitīvas emocijas, labu garastāvokli, 14% - atvērtību, 13% - spēju aizmirst problēmas. Savukārt 5% uzskata, ka narkotikas tiem palīdz gūt jaunu dzīves pieredzi, bet 2% - labāk iepazīt sevi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas