Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Pensionāri rosina piemaksas lielajām pensijām atstāt tikai desmit santīmu līmenī

Pensionāri valdības vadītājam ierosinājuši piemaksas lielo pensiju saņēmējiem atstāt tikai desmit santīmu līmenī līdzšinējo 70 santīmu vietā, pastāstīja Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) līdere Aina Verze. Par lielām pensijām federācija uzskata pensijas no 800 latiem.

Šāds priekšlikums iesniegts Valda Dombrovska (Vienotība) vadītajai valdībai un arī Saeimā, taču atbilde vēl nav saņemta. "Tiem, kas saņem 700 un 800 latu lielu pensiju, ir pilnīgi nodrošināts dzīves līmenis. Mums pašiem lielās pensijas ir diviem cilvēkiem, bet pārējie LPF visi saņem aptuveni 180–200 latu. Man pašai ir 212 latu mēnesī. Te valdībai vajadzētu visu izsvērt. Es Dombrovska vietā lielajām pensijām noteiktu desmit santīmu par gadu," sacīja Verze.

LPF pensiju saņēmējus iedalījuši trijās grupās. "Mazajām pensijām atstāt piemaksas un pat palielināt. Mēs neprasām papildu naudu," uzsvēra Verze.

70 santīmu piemaksa par gadu, viņuprāt, būtu saglabājams zemajām pensijām – līdz 300 latu, nākamais līmenis būtu no 300 līdz 700 latu mēnesī un augstākais – virs 800. "Lielo pensiju saņēmējiem jau nav būtiska šī piemaksa, bet te ir tiesiskais aspekts. Ja ir piešķirta, tad nevar ņemt nost. Bet novērtējumu var mainīt Ministru kabinets. Viņu rokās ir ar šo situāciju manipulēt. Vai paliks šie 70 santīmu? Ja skatāmies no sadzīviskā viedokļa, princips prasa diferencēšanu," lēmumu pieņemt aicināja Verze.

Viņa klāstīja, ka pret lielo pensiju saņēmējiem izteikti naidīga nostāja ir Latgales pusē, taču ar šādu nostāju dzīvot neesot pareizi. "85% mūsu biedru saņem iztikas minimuma pensiju – līdz 185 latiem mēnesī. Nav daudz šo lielu pensiju saņēmēju, bet mēs viņiem nedrīkstam pārmest, jo jāņem vērā, ka pensionējas tie cilvēki, kas visu laiku ir bijuši situēti. Ar tādu filozofiju – kāpēc viņam ir vairāk nekā man – nedrīkst dzīvot. Skaitīt naudu kaimiņa kabatā nedrīkst. Ja cilvēks ir ieguldījis nodokļu maksājumos savu kapitālu, ir uzkrājis, viņam ir tiesības attiecīgi saņemt. No Latgales puses ir ārkārtīgi naidīgi noskaņoti pret lielo pensiju saņēmējiem. Tā nedrīkst būt," atzina LPF līdere.

Pensiju piemaksu līdz 2011.gadam piešķīra par apdrošināšanas stāžu. Piemaksa ir 70 santīmu apmērā par katru nostrādāto gadu līdz 1996.gadam. Piemēram, ja stāžs līdz 1996.gadam ir 37 gadi, tad piemaksa pie pensijas ir 25,9 lati. No 2012.gada 1.janvāra piemaksas vairs no jauna nepiešķir, taču tiek saglabātas jau piešķirtās piemaksas esošajā apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas