Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pensionārs: atdot ieturēto pensiju valstij - kā iemest naudu bezdibenī

Pensionāri, kas vieni no pirmajiem vērsās Satversmes tiesā (ST), lai apstrīdētu pensiju samazināšanu, negatīvi vērtē iniciatīvu no naudas tomēr atteikties par labu valstij. Atdot valstij naudu, ir tas pats, kas to iemest bezdibenī, izteicās Ivars Mauriņš. Savukārt Pensionāru federācijā vērtē, ka šāda rīcība ir uzteicama, taču ir jābūt ļoti uzmanīgiem ar aicinājumiem šai iniciatīvai pievienoties.

Labklājības ministrija ir saņēmusi četrus iesniegumus par pensijas ieturētās daļas ziedošanu valstij, portālu Diena.lv piektdien informē ministrijā. Iesniegumi tiks pārsūtīti Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūrai. Tehniski šo naudu var pārskaitīt valstij, iepriekš minēja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. Viens pensionāra iesniegums no valsts tomēr neprasīt nopelnīto ir iesniegts ST.

Atgādinām, ka vasarā ST vērsās vairāki tūkstoši pensionāru, kuri budžeta cirpšanā uz pensionāru rēķina bija saskatījuši pretrunas ar vairākiem Satversmes pantiem. Likums, kas stājās spēkā 1.jūlijā, paredzēja vecuma un izdienas pensiju samazināšanu par 10%, savukārt strādājošo pensionāru pensiju samazināšanu — par 70%. ST to atzina par nelikumīgu lēmumu un uzdeva naudu atmaksāt.

Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja Aina Verze atteikšanos no nopelnītā raksturoja kā ļoti individuālu un subjektīvu vēlmi. "Nosaukt šādu rīcību par varonību būtu kļūda," vērtēja A.Verze. Rīcība esot uzteicama, taču ir jābūt ļoti uzmanīgiem ar aicinājumiem pensionāriem pievienoties. Šādi rīkoties varot cilvēki, kuri jūt finansiālu stabilitāti, taču starp pensionāriem tādu esot maz.

„Mans viedoklis par šādu rīcību ir negatīvs. Ja cilvēkam ir iespēja atlicināt naudu no savas pensijas, to vajadzētu izmantot kādai mērķprogrammai, piemēram, ziedot pansionātam jeb bērniem ar īpašām vajadzībām. Atdot valstij naudu ir kā to iemest bezdibenī,” uzsvēra viens no prasības iesniedzējiem ST pensionārs Ivars Mauriņš.

Līdzīgs viedoklis ir arī pensionāram Mārtiņam Draudiņam. „Katram ir tiesības ar savu naudu darīt, ko viņš vēlas, taču es uzskatu, ka nebūtu pareizi ziedot valstij.” Viņš uzskata, ka būs grūti izsekot, vai nauda devusi kādu labumu, savukārt naudas izlietojums kādai palīdzības iestādei būs daudz caurskatāmāks.  


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas