Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Pensionāru federācija aicina nepieļaut pensiju piemaksu samazināšanu

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) aicina Saeimai nepieļaut piemaksu pie pensijām samazināšanu, saglabājot gada novērtējumu 70 santīmu apmērā līdz 2016.gadam.

Kā šodien notikušajā Latvijas Pensionāru federācijas uzsvēra LPF valdes priekšsēdētāja Aina Verze, piemaksām pie pensijām nav noteikta minimāla robeža, tāpēc valdība var noteikt piemaksu gada novērtējumu, līdz ar to varētu tikt mainīts piemaksu apmērs, tāpēc LPF pieprasīs Saeimai nepieļaut piemaksu pie pensiju samazināšanu, saglabājot gada novērtējumu 70 santīmu apmērā līdz 2016.gadam. Arī Labklājības ministrija neatbalsta jebkādas piešķirto pensiju un piemaksu ierobežojumus, sēdē sacīja labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS).

Tāpat Verze norādīja, ka ir jāsaglabā priekšlaicīgās pensionēšanas iespējas, kamēr ir augsts bezdarba līmenis. LPF ierosina saglabāt priekšlaicīgās pensionēšanās iespējas līdz bezdarba līmenis samazināsies līdz 5% un būs nodrošinātas darba vietas pirmspensijas vecuma cilvēkiem. Arī Jurševska uzskata, ka priekšlaicīgās pensionēšanas iespēju varētu saglabāt ilgāku laiku, pakāpeniski paaugstinot pa pusgadu priekšlaicīgās pensionēšanās vecumu. Pie šī jautājuma vēl var pastrādāt un to risināt, norādīja ministre.

Verze arī sacīja, ka, pēc LPF domām, jau ar nākamo gadu vajadzētu pārtraukt izmaksāt no sociālā budžeta tam neatbilstošas izmaksas - piemaksas pie pensijām un māmiņu algas, savukārt no sociālā budžeta šiem mērķiem jau izmaksātus 800 miljonus latu LPF aicina uzskatīt par pamatbudžeta aizņēmumu no sociālā budžeta un to atgriezt ar depozīta līgumā paredzētājiem procentiem. Tomēr valdība jau nolēmusi piemaksas pie pensijām pārcelt uz pamatbudžetu ar 2014.gadu, bet māmiņu algu izmaksu nosedz sociālā nodokļa pieaugums par 2%, norādīja Jurševska.

LPF arī aicina atjaunot pensiju indeksāciju pensijām līdz 300 latiem, ja inflācija sasniegs 5%, kā arī pieprasīt, lai tiktu saglabāts neapliekamais minimums pensionāru ienākumiem 165 latu apmērā līdz 2016.gada. Tomēr Jurševska atgādināja, ka līdz 2013.gadam nav paredzēts pensijas indeksēt, un arī šis lēmums ir saistīts ar sociālā budžeta izdevumu un ieņēmumu daļas sabalansēšanu.

Bet arī viņa atzina, ka šajā jautājumā jāseko līdzi inflācijas rādītājiemValstī apzināti tiek veicināts antagonisms starp pensionāriem un strādājošajiem, veidojot priekšstatu, ka pensiju izmaksas ir pārāk lielas un apdraud pensiju stabilitāti, valstī netiek veikta analīze par trūkuma dzīvojošo pensionāru īpatsvaru, to, kādus zaudējumus sociālajam budžetam rada ēnu ekonomika, sociālās apdrošināšanas maksājumu parādi un sociālajam budžetam neatbilstošas izmaksas, uzskata LPF.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas