Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Pētījums: lai sagatavotos skolai, vecāki tērē vidēji 140 latus

Lai sagatavotu bērnu skolai, vidēji vecāki tērē 141,73 latus, liecina pētījumu aģentūras TNS Latvia veiktais pētījums. Ģimenēs ar vienu bērnu šīs izmaksas ir vidēji 120,88 lati, bet ģimenēs, kurās aug divi bērni, izmaksas jau sasniedz vidēji 178,21 latu.

Visvairāk naudas vecāki tērējuši apģērba iegādei, tāpat krietnu daļu no izdevumiem veidojusi mācību grāmatu iegāde.

Pētījumā arī secināts, ka aptuveni divas trešdaļas (66 %) vecāku ar skolas vecuma bērniem pētījuma veikšanas laikā bija iegādājušies visu vai gandrīz visu nepieciešamo, lai bērni 1.septembrī varētu doties uz skolu, liecina pētījums.

Diena jau rakstīja, ka Tiesībsarga birojs secinājis, ka situācijās, kad vecāki ir spiesti iegādāties mācību grāmatas par personiskajiem līdzekļiem, tiek pārkāptas bērnu tiesības uz bezmaksas izglītību. Tiesībsarga birojs norāda, ka valsts pienākums ir nodrošināt izglītojamos ar mācību līdzekļiem, tostarp arī mācību literatūru.

Gan Satversmē, gan vairākos Latvijai saistošos starptautiskajos dokumentos noteiktas tiesības par bezmaksas izglītību, kas nozīmē arī nodrošināšanu ar mācību materiāliem. Taču ne visas skolu bibliotēkas var pilnībā apgādāt audzēkņus ar mācību grāmatām un citiem mācību procesā nepieciešamajiem līdzekļiem, biroja izplatītajā paziņojumā norāda tiesībsargs Romāns Apsītis.

Izglītības un zinātnes ministrija ik gadu, veidojot nākamo valsts budžeta projektu, ir pieprasījusi finanšu līdzekļus, lai no valsts budžeta nodrošinātu paredzēto summu pilnā apmērā. IZM ar lielu interesi gaida oficiālo Tiesībsarga biroja informāciju saistībā ar mācību grāmatu iegādi un cer, ka nākamajos gados kopīgi ar iesaistītajām institūcijām un partneriem no valsts budžeta izdosies nodrošināt normatīvos paredzēto finansējumu, Dienai skaidroja ministrijas Vispārējās izglītības departamenta direktora vietniece Inita Juhņeviča.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VECĀKU APTAUJA: CIK NAUDAS JAU ESAT IZTĒRĒJUŠI?

Inga, viens bērns

Lai meitiņu palaistu pirmajā klasē esmu iztērējusi jau kā minimums 80 latus. Grāmatām un citiem mācību līdzekļiem esmu iztērējusi aptuveni 50 latu, vēl kādus 30 latus samaksāju par apģērbu – sporta tērpu, jaunām kurpēm.

Lita, četri bērni

Man ir četri bērni, no kuriem skolā mācās divi. Savam piektklasniekam šobrīd esmu nopirkusi grāmatas par 15 latiem, taču viss nepieciešamais vēl nav sagādāts. Vecākais bērns mācīsies 12. klasē un viņam viena mācību grāmata vien maksā 15 latu. Vieniem pašiem bērnus palaist skolā būtu grūti, bet mums daudz palīdz vecvecāki.

Dana, viens bērns

Meita šogad mācīsies trešajā klasē, un grāmatām, darba burtnīcām un kladēm jau iztērēti 40 lati, savukārt jaunam apģērbam izdoti 50 līdz 60 lati. Vēl kādi desmit lati jārēķina kancelejas precēm.

Renāte, divi bērni

Vienu bērnu jau, paldies Dievam, esmu izskolojusi, otrs šogad mācīsies astotajā klasē. Mācību grāmatu iegādei jau esmu iztērējusi kādus 40 latus, plus vēl kādi 40 lati ar kancelejas precēm, kladēm, burtnīcām. Vispār rēķinu, lai vienu bērnu normāli palaistu skolā, ir jāšķiras no kādiem simts latiem.

Svetlana, viens bērns

Šobrīd par dēla mācību grāmatām esmu izdevusi 16 latu, tomēr visas grāmatas, lai palaistu dēlu astotajā klasē, vēl neesmu nopirkusi. Rēķinu, ka vēl kādus 40 latus grāmatām un darba burtnīcām būs jātērē. 50 latus esmu iztērējusi jaunam apģērbam.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas