Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pētījums: Latvijā 8,5% jauniešu lieto "extasy" narkotikas

Jauniešu vecuma grupā (15-34 gadi) "extasy" ilgstoši lieto 8,5% Latvijas iedzīvotāju, teikts Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra (EMCDDA) trešdien publiskotajā pētījumā par 2010.gada situāciju narkomānijas problēmas jomā Eiropā.

Vairāk jauniešu "extasy" lieto Čehijā (18,4%), Lielbritānijā (13,8%) un Īrijā (9%), bet pēdējā gada laikā Latvijā "extasy" lietojuši 2,7% jauniešu.

Pētījumā secināts, ka 4,7% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem lieto "extasy" ilgstoši, bet pēdējā gada laikā to ir darījuši 1,5%. Abi šie rādītāji ir ceturtie lielākie Eiropā. Vairāk ilgstoši "extasy" lieto Čehijas (9,6%), Lielbritānijas (8,6%) un Īrijas (5,4%) iedzīvotāji. Vismazāk "extasy" narkotiku lieto Rumānijas, Grieķijas, Maltas un Polijas iedzīvotāji.

Amfetamīnu Latvijā vecuma grupā no 15 līdz 34 gadiem lieto 6,1% iedzīvotāju, kas ir ceturtais augstākais rādītājs Eiropā. Lielbritānijā amfetamīnu lieto 15,4%, Dānijā - 10,5%, bet Čehijā - 7,8%. Vismazāk šo narkotiku lietotāju ir Rumānijā, Grieķijā, Maltā un Kiprā.

Savukārt kokaīna izplatība jaunu cilvēku vidū laikā no 2003. līdz 2008.gadam ir pieaugusi visās Eiropas valstīs, bet tikai trijām valstīm - Latvijai, Bulgārijai un Čehijai - ir izdevies to saglabāt zem 2%. Latvijā 1% jaunu cilvēku pēdējā gada laikā ir lietojuši kokaīnu.

Igaunijā pēdējo desmit gadu laikā visstraujāk ir pieaugusi marihuānas izplatība, sasniedzot 14% no cilvēkiem vecumā no 15 līdz 34 gadiem. Tas kopā ar Čehiju un Itāliju ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropā.

Pēdējā gada laikā Igaunijā īpaši strauji pieaugusi amfetamīna lietošana - vecumā no 14 līdz 34 gadiem to lietojuši 2,5% iedzīvotāju, lai gan Igaunija ir vienīgā Eiropas valsts, kurā novērota ilgstošas amfetamīna lietošanas samazināšanās.

Savukārt kokaīna izplatība Igaunijā ir viena no mazākajām Eiropā, bet Lietuvā ir otra vismazākā kokaīna ilgstoša lietošana jaunu cilvēku vidū - 0,7%. Viszemākā tā ir Rumānijā, kur tikai 0,1% cilvēku ilgstoši lieto kokaīnu.

Lietuvā arī marihuānas lietošana ir viena no zemākajām Eiropā - pēdējā mēneša laikā tikai 1,2% to ir lietojuši.

Pēdējos gados vairākām Eiropas valstīm beidzās narkomānijas apkarošanas politisko stratēģiju termiņš, un vairākas valstis ir paziņojušas, ka šādas stratēģijas izstrāde kavēsies. Šo valstu skaitā ir arī Latvija, kuras narkotiku apkarošanas stratēģija beidzās 2008.gadā, bet tā ir paziņojusi, ka 2010.gadā pieņems jaunu narkotiku apkarošanas politikas dokumentāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas