Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Pētījums: Latvijā augstākais regulāri smēķējošo skolēnu īpatsvars

Eiropā gandrīz trīs ceturtdaļām (72%) skolēnu cigaretes iegūt ir viegli vai ļoti viegli, liecina pētījuma rezultāti par 2007.gadu. Ceturtdien publiskoti 2007.gada Eiropas skolu aptaujas projekta par alkoholu un citām narkotiskām vielām (ESPAD) rezultāti. ESPAD ir pasaulē lielākais starptautiskais pētījums par atkarību izraisošo vielu lietošanu.

Latvijā 79% 15-16 gadus veciem skolēniem cigaretes iegūt ir viegli vai ļoti viegli. Visvieglāk cigaretes iegūt ir skolēniem Dānijā (93%), Čehijā (89%) un Austrijā (87%), savukārt savukārt grūtāk - Krievijā (55%), Rumānijā (53%) un Armēnijā (37%). Saskaņā ar pētījuma datiem Latvijā ir augstākais regulāri smēķējošo zēnu īpatsvars jeb to, kuri smēķējuši pēdējo 30 dienu laikā - 44%.

90% skolēnu ir pamēģinājuši kādu alkoholisko dzērienu. Baltijas valstis, Slovākija, Lielbritānija, Malta, Slovēnija, Monako un Šveice pēc lietošanas izplatības līmeņa ir otrajā valstu grupā - alkoholu lietojuši 85 - 89% skolēnu.

Dažādas nelegālās narkotiskās vielas Eiropā vidēji pamēģinājuši 20% 15 - 16 gadus veco skolēnu. Visaugstākais izplatības rādītājs ir Čehijā (46%), kam seko Spānija, Menas sala, Šveice, Francija un Slovākija, kurās narkotikas pamēģinājuši vairāk nekā 30% skolēnu. Baltijas valstīs šis rādītājs visaugstākais ir Igaunijā (28%), savukārt Latvijā (22%) un Lietuvā (20%) tas ir aptuveni vidējā ESPAD dalībvalstu līmenī. Viszemākais narkotisku lietotāju īpatsvars ir Norvēģijā, Rumānijā un Armēnijā. Visbiežāk lietotās nelegālās narkotiskās vielas ESPAD dalībvalstu jauniešu vidū ir marihuāna un hašišs. Latvijā, salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, ir augsts ekstazī, amfetamīnu, kokaīna, halucinogēnu un heroīna lietotāju īpatsvars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Pētījums rezultāti (angļu val.)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas