Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Pētījums: sievietes ar augstāko izglītību saņem gandrīz uz pusi mazāku algu nekā vīrieši

Sievietes ar augstāko izglītību saņem gandrīz uz pusi mazāku atalgojumu nekā vīrieši ar tādu pašu izglītības līmeni, liecina pētījumu institūta "Factum" un Socioloģisko pētījumu institūta veiktais pētījums par darba tirgu un algām Latvijā.

Ja aptuveni 30-32 gadus vecs vīrietis ar augstāko izglītību ik mēnesi saņem vidēji 400 latu atalgojumu, tad sieviete ar tādu pašu izglītību un tajā pašā vecumā saņem vidēji 230 latu. Lielāka atšķirība ir starp atalgojumu jauniešiem - ja sieviete 22-24 gadu vecumā ar pirmā līmeņa augstāko izglītību saņem zem 200 latiem, tad vīrietis šajā vecumā un ar augstāko izglītību ik mēnesi saņem ap 360 latiem.

Lielākā vecumā atalgojums abu dzimumu pārstāvjiem samazinās, tomēr tas neizlīdzinās, un sievietes joprojām saņem mazāku algu nekā vīrieši.

Līdzīgi ir ar vidējo, pamata, vidējo profesionālo un arodizglītību - arī ir nevienlīdzība algu izmaksā starp vīriešiem un sievietēm, tikai atalgojums abiem dzimumiem ir krietni vien zemāks nekā tiem, kas ieguvuši augstāko izglītību - vīriešiem atalgojums svārstās no 200 līdz 270 latiem, bet sievietēm - no 100 līdz 150 latiem atkarībā no vecuma un izglītības.

Speciālisti šādu nevienlīdzību algu apjomā skaidro ar to, ka sievietēm darba tirgū ir zemākas prasības nekā vīriešiem, kā arī sabiedrībā pastāvošajiem stereotipiem, ka vīrietim ir jāmaksā lielāka alga, jo viņš ir tas, kas uztur ģimeni.

Pētījums par darba algām Latvijā un to ietekmējošiem faktoriem ir pirmais no 13 darba tirgus pētījumu sērijā. Tajā piedalījās vairāk nekā 4000 respondentu, bija organizētas 12 fokusa grupu diskusijas, savukārt no darba devējiem piedalījās 800 respondentu, bija rīkotas 26 "dziļās intervijas" un aptaujāti 79 eksperti.

Pētījums tapa laikā no pagājušā gada 26.jūlija līdz šā gada 25.septembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas