Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Pētījums: skolēnu vidū pieaug redzes problēmas

Pamatskolā un vidusskolā skolēniem aizvien pieaug redzes problēmas, atklājies optometristu pētījumā.

Pārbaudot vairāk nekā 700 skolas vecuma bērnu, atklājies, ka vismaz 44% jaunāko klašu skolēnu nepieciešama redzes korekcija, sestdien vēsta laikraksts Neatkarīgā, kas ziņo par optometrijas maģistrantu projekta Latvijas skolēnu redzes skrīnings pirmajiem rezultātiem. Jaunie optometristi sākuši īstenot iniciatīvas projektu ar mērķi noskaidrot, vai skolēnu redze ir atbilstoši koriģēta un skolēni nav pakļauti paaugstinātas redzes slodzes izraisītām problēmām.

Pētījuma veicēja, Latvijas Universitātes (LU) maģistrante un optometriste Jeļena Slabcova stāstījusi, ka skolēnu redzes pārbaude tika veikta 726 skolēniem vecumā no 7 līdz 18 gadiem – 335 zēniem un 391 meitenei. No šiem skolēniem 107 jeb 14,7% jau ir brilles. Savukārt no apmēram 600 skolēniem, kuriem iepriekš nebija konstatētas redzes problēmas, riska grupā ir aptuveni 100 bērni.

No visiem pārbaudītajiem skolēniem 1.–4. klašu grupā 44% būtu nepieciešamas redzes korekcija, 5.–8. klašu grupā tas būtu nepieciešams 40,3% skolēnu, bet 9.–11. klašu grupā – 24,2%.

Optometriste arī novērojusi: sākumskolā bērni, kuriem iepriekš izrakstītas brilles, tās nēsā, bet pamatskolā un vidusskolā daudzi bērni, kuriem tās izrakstītas, nenēsā, baidoties no skolasbiedru izsmiekla, norāda laikraksts. Pēc pārbaudēm katram skolēnam izsniegts redzes novērtējuma skaidrojums, kas bija jāatdod vecākiem.

Pētījuma dati vēl tiek analizēti. Docents Vitolds Grabovskis norādījis: lai veiktu tālākus pētījumus, arī turpinātu izbraukumus uz skolām, ir nepieciešams finansējums, piemēram, no uzņēmēju puses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas