Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Pētījums: Vecāki kā satiksmes dalībnieki ir sliktākais paraugs bērniem

Vairāk nekā puse vecāku saviem bērniem rada greizu priekšstatu kā ceļu satiksmes dalībnieki – viņi runā pa mobilo telefonu, sēžot pie stūres, katrs trešais pārsniedz braukšanas ātrumu un nemēdz piesprādzēties. Šokējoši, ka vairākuma bērnu vecāki nemaz ar savām atvasēm kopā nav izstaigājuši ceļu uz skolu.

Šādu secinājumu izdarījuši Swedbank Ceļa skolas pētījuma autori, kuri aptaujājuši vairāk nekā tūkstoti 3. un 4.klases skolēnu visā Latvijā.

Pētnieki atzīmē, ka iegūtie dati norāda uz ģimeņu nevēlēšanos ieaudzināt bērnos satiksmes kultūru. Gandrīz 60% vecāku runā pa mobilo telefonu, atrodoties automašīnai pie stūres; vairāk nekā trešdaļa pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu un gandrīz tikpat liels vecāku skaits mēdz nepiesprādzēties. Turklāt zīmīgi, ka daudz bezatbildīgāk tēti un mammas uzvedas automašīnās kā privātā telpā, jo, «izejot sabiedrībā» un kājām šķērsojot ielu pie luksofora, sarkanās gaismas signālu ignorē tikai deviņi procenti vecāku.

Lai gan 47% skolēnu atzinuši, ka, arī atrodoties uz ceļa, mēdz klausīties mūziku austiņās, kas nav saistāms ar drošu pārvietošanos, kopumā skolēni ir zinošāki un apzinīgāki par saviem radītājiem - 86% bērnu vienmēr izmanto drošības jostas automašīnā un 80% skolēnu zina, ka pasažieru trokšņošana traucē auto vadītājam.

55% bērnu šajā vecumā uz skolu dodas patstāvīgi. Taču šokējošs ir fakts, ka divas trešdaļas no viņiem atzīst, ka vecāki ne reizi nav izstaigājuši ceļu uz skolu kopā ar viņiem. Vairāk nekā puse bērnu jeb 51% atzīst, ka uz ceļa jūtas nedroši.

Pētnieki secina, ka skolēnu atbildes rāda - liela daļa cilvēku neaizdomājas, ka ar nepareizu paraugu apdraud savu bērnu dzīvību, kā arī nespēj novērtēt ieguvumu, ko var panākt vismaz reizi kopīgi izstaigājot skolēnu ikdienas pārvietošanās maršrutu.

Swedbank Ceļa skola ir sociāls projekts, kura mērķis ir stiprināt 3. un 4.klašu skolēnu zināšanas satiksmes drošībā un iemācīt tiem izdzīvot uz ceļa. Drošības apmācības skolām ir bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas