Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pirmajās dienās pašvaldībās pieņemti teju 120 saraksti

Pirmajās pašvaldību vēlēšanu kandidātu sarakstu pieņemšanas dienās vēlēšanu komisijās jau reģistrēti 119 saraksti, kuros ir 2128 deputātu kandidāti, liecināja pirmdien līdz septiņiem vakarā apkopotā informācija Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) interneta mājaslapā. Taču iesniegto pieteikumu skaits varētu būt vēl lielāks, jo vēlēšanu komisijas par visiem pieņemtajiem sarakstiem vēl nebija paziņojušas CVK. Aktīvāko sarakstu iesniedzēju vidū ir Tautas partija (TP), Saskaņas centrs, Jaunais laiks, Zaļo un Zemnieku savienība, LPP/LC, Tēvzemei un brīvībai/LNNK, kā arī politiskie spēki, kuriem šīs būs pirmās pašvaldību vēlēšanas — Pilsoniskā savienība (PS), Sabiedrība citai politikai, Demokrāti.lv.

Pašvaldību vēlēšanas 6.jūnijā būs 109 novados un deviņās lielajās pilsētās. Kandidātu sarakstu iesniegšana turpināsies līdz 27.aprīlim. Līdz pirmdienas vakaram jau bija pieņemti pieci Jēkabpils domes vēlēšanu saraksti. Citās lielajās pilsētās pieteikumu skaits ir mazāks — Rēzeknē reģistrēti trīs saraksti, bet Liepājā, Ventspilī un Jelgavā katrā pa diviem, Daugavpilī — viens. Četri politiskie spēki bija ieradušies vēlēšanu komisijā, lai cīnītos par vietām Alūksnes domē. Arī Rīgas domes vēlēšanās sevi jau pieteikušas četras partijas. LPP/LC saraksta līderis ir Ainārs Šlesers, Jaunā laika — Edgars Jaunups, Tautas partijas — Andris Ārgalis, PCTVL — Natālija Jolkina.

Pirms četriem gadiem liela interese bija par Jūrmalas domi, uz kuru sevi pieteica 21 politiskais spēks, no tiem 11 guva pārstāvniecību pašvaldībā. Kukuļošanas mēģinājums Jūrmalas mēra vēlēšanās iegāja vēsturē kā Jūrmalgeita. Sasaukuma laikā trīs reizes mainījusies pilsētas vadība. Par Jūrmalas domi joprojām ir liela interese, un tur līdz pirmdienas vakaram jau pieņemti astoņi saraksti. Lielākā daļa to līderu ir tagadējie domnieki, taču TP sarakstā ar pirmo numuru ir Zigurds Starks, nevis tagadējais mērs Ģirts Trencis, kurš ir trešais. Pilsoniskās savienības saraksta līderis ir Romualds Ražuks. Iepriekšējās vēlēšanās liela interese bija arī par Ķekavas pagasta padomi, kur startēja 14 politiskie spēki, no kuriem 10 bija pārstāvēti padomē līdz tās atcelšanai pieļauto nelikumību dēļ. Ķekavā tika iecelta pagaidu administrācija. Viens no tās pārstāvjiem Sergejs Seņkāns jau ir pieteikts vēlēšanās TP sarakstā, kurā ar pirmo numuru ir reģionālās attīstības un pašvaldību ministra Edgara Zalāna (TP) biroja vadītājs Guntis Gūtmanis.

Liela daļa pagastu vadītāju kandidē TP vai ZZS sarakstos. Talsu novadā pilsētas mēra Aivara Lācarusa vadībā TP sarakstā ir vēl seši pagastu vadītāji no Virbiem, Laucienes, Laidzes, Valdemārpils, Vandzenes un Īves. Jelgavas novadā TP piesaka sevi ar sešu pagastu priekšsēžiem. ZZS sarakstā Smiltenes novadā startē Valkas rajona padomes un Variņu pagasta priekšsēdis Uldis Birkenšteins, kā arī viņa kolēģi no Launkalnes, Brantu un Smiltenes pagasta. Šim sarakstam būs jākonkurē ar Smiltenes mēra Aināra Mežuļa (LPP/LC) komandu, kurā pārsvarā ir pilsētas iestāžu vadītāji un darbinieki. Taču A.Mežulis tam gluži negribēja piekrist, Dienai norādot, ka sarakstā ir arī veiksmīgs zemnieks un uzņēmēji, kuri nāk no lauku vides, bet "tagad katrs cilvēks, kas var dot darbavietas, ir zelta vērts". Paredzot, ka novadā vēl būs TP un PS saraksts,

A.Mežulis redz iespēju sadarboties ar visiem, arī ZZS pagastu vadītājus vērtējot kā pieredzējušus kolēģus. Trīs no Vecpiebalgas novadā iekļauto pagastu vadītājiem Ella Frīdvalde-Andersone (Ineši), Jānis Vīlips (Taurene) un Anna Caunīte (Kaive) piesaka sevi vēlēšanās no apvienības Novada attīstībai saraksta. Pašvaldībās, kur ir mazāk nekā 5000 iedzīvotāju, nav nepieciešami partiju saraksti. Apvienību izveidojis arī Jaunpiebalgas pagasta vadītājs Laimis Šāvējs, kurš ir ZZS biedrs. Viņa komandā kandidē Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis. Arī Bauskas rajona padomes un Rundāles pagasta priekšsēdis Aivars Okmanis startē ar apvienības Cilvēkiem un zemei nosaukumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas