Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Pirms Lielās talkas notiks skolu apkārtnes sakopšana

Lai varētu dzīvot sakoptā vidē un lepoties ar savu dzīvesvietu, kā arī lietderīgi un draudzīgi pavadīt laiku ar vienaudžiem, iemeslus, kāpēc piektdien piedalīties izglītības iestāžu Lielajā talkā, skaidro Rīgā pirmās ekoskolas - Mežaparka sākumskolas - 6.klases skolniece Diāna Krastiņa.

Skolēni talkos dienu pirms 18.aprīlī paredzētās Lielās talkas. Mācību iestādes talkai mājaslapā www.talkas.lv piesakoties aktīvāk nekā pašvaldības, tādēļ ir cerība, ka mazie talcinieki mudinās arī savus vecākus piedalīties Lielajā talkā, kas sestdien vienlaikus notiks piecās valstīs, Igaunijai, Lietuvai, Polijai un Krievijas Sanktpēterburgas apgabalam iesaistoties lielajā tīrīšanā.

"Rīdzinieku interese ir visumā sīksta. Ja skolotājs iesaista skolēnus vides projektos, tad piesakās," vērtē Andris Gabrānovs no Āgenskalna sākumskolas, kurš koordinē skolu iesaisti Lielajā talkā. Talkas rīkotāji mēģinājuši informēt skolas par Lielo talku arī ar Rīgas skolēnu domes starpniecību, taču skolas pamatā "izliekas, ka neko nav dzirdējušas".

Citādi ir ar Mežaparka sākumskolu - skolas teritorijas sakopšanas talku tā organizē katru gadu. Šeit atzīst, ka aktīvākie talcinieki ir tieši mazāko klašu skolēni, taču darba nevairoties arī piekto un sesto klašu bērni, īpaši, ja talkošanai seko tējas dzeršana vai desiņu cepšana. "Esam gājuši palīgā zoodārzam, piedalāmies Latvijas mazpulku rīkotās talkās tepat Saulesdārzā. Lai arī toreiz bija lietaina un auksta diena, vienaudži labprāt iesaistās, jo vēlāk visi kopā sildījāmies, spēlējot spēles," stāsta Diāna. Dalība talkā ir kas vairāk par sakopšanas darbiem, saka meitene - mainās arī cilvēka izpratne par to, cik svarīga ir tīra vide, jo cilvēkam, kas nav piedalījies talkā, esot vienalga, vai atkritumus nomest zemē vai atkritumu urnā. "Man ir suns, tādēļ, redzot kādu stikla lausku, to novācu, lai viņš vai kāds cits neuzkāpj," saka Diāna.

Pirms talkas skolēnus instruēs, kā rīkoties ar stikliem, brīdinās, ka nedrīkst aiztikt šļirces, ka uzmanīgi jārīkojas ar nezināmiem atkritumiem un pēc talkas obligāti jānomazgā rokas. Talkā piedalīšoties visi 110 skolas audzēkņi.

Darba talciniekiem būšot daudz. Skolotāja un vides izglītības koordinatore Egita Ķirsone stāsta, ka iecerēts sakopt visu garo Lībekas ielu, kā arī patīrīt tuvējā Saulesdārza teritoriju, "lai tas attaisno savu nosaukumu, ka tas ir dārzs, jo tagad tur sakritis daudz zaru, sadzīves atkritumus gan nemana - tie pamatā ir bezsaimnieku teritorijās". Nokūstot sniegam, tajās var redzēt "veselu kultūrslāni", jo cilvēki atstāj maisus pat ar izlietotiem pamperiem, uzsver E.Ķirsone. Šīs teritorijas pēc skolas lūguma sakopjot namu pārvalde.

Mežaparka sākumskola vāc makulatūru un izlietotās baterijas, ko atnes arī Mežaparka iedzīvotāji, stāsta D.Krastiņa. Piedaloties Zaļās jostas konkursā, pērn skolēni brauca ekoeksursijā un apskatīja, kā savāktā makulatūra Līgatnes papīrfabrikā pārtop atkal izmantojamos papīra izstrādājumos. Par šīm aktivitātēm skola ieguvusi videi draudzīgas ekoskolas statusu un zaļo karogu, kas katru gadu jāizcīna no jauna.

***

Kā pieteikties?

Pašvaldības, uzņēmumi un izglītības iestādes, kas pieteikušies talkai, kā arī vietas, ko plānots sakopt, atrodamas www.talkas.lv sadaļā Talkošanas vietas un kordinatori.

Šajā mājaslapā var arī pieteikt savas iestādes dalību talkā.

Par skolu līdzdalību talkā var arī sazināties ar Andri Gabrānovu (mob.tel.29595140).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas