Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Politologs: Saskaņa ir aizgājusi pa ceļu, kurā tā paliek ar Latvijas valsti

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa un citu partijas Saskaņa deputātu lēmums izstāties no partijas ir likumsakarīgs solis, jo Saskaņa ir aizgājusi pa ceļu, kurā tā paliek ar Latvijas valsti, aģentūrai LETA sacīja politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis.

Viņš norādīja, ka "Saskaņa" respektē pamatvērtības, kas ir Latvijas valstij, kā arī eiropeiskās vērtības, tostarp arī attiecībā pret to, kas notiek Ukrainā, attieksmi pret karu un pret Krieviju. Tāpat arī "Saskaņa" ir paudusi attieksmi par Latvijas vietu šajā kara situācijā.

"Savukārt Elksniņš un Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs(S) savos video un publiskajās performancēs diezgan precīzi parāda savu attieksmi pret notikumiem Ukrainā un to, kāda vieta tajos ir Krievijai. Tāpat viņi apšauba Latvijas pozīciju un pamatvērtības kā NATO un ES dalībvalstij," sacīja Rajevskis.

Vienlaikus politologs sacīja, ka "īstermiņā "Saskaņa" ir pazaudējusi divas lielas pilsētas, un no politiskā viedokļa tas ir taktisks zaudējums, tomēr stratēģiski "Saskaņa" ir lielā mērā vinnējusi, parādot, ka partijas rindās nav cilvēku, kuru rīcību nepārtraukti analizē Valsts drošības dienests, kā rezultātā partijai mūžīgi jātaisnojas par to, kāpēc šie cilvēki ir šajā partijā, kā arī, kāpēc tie ir naidīgi Latvijas valstij".

Komentējot Bartaševiča darbību, Rajevskis sacīja, ka redzama tā trajektorija, kas bija arī Elksniņam, kā rezultātā prognozējams, ka arī Bartaševičs varētu pamest partiju, jo viņa publiskās uzstāšanās ir ļoti līdzīgas Elksniņa - izskan piedāvājumi par neitralitāti un sarunām ar Krieviju.

LETA jau ziņoja, ka "Saskaņa" līdz ar Elksniņa un citu politiskā spēka deputātu lēmumu izstāties no partijas būs zaudējusi pārstāvniecību Latvijas otrajā lielākajā pilsētā.

Aģentūra LETA noskaidroja, ka lēmumu par izstāšanos no "Saskaņas" pieņēmis ne vien Elksniņš, bet arī visi pārējie partijas domes frakcijas politiķi. Ceturtdien vakarā sazvanītie Daugavpils domnieki, kuri līdz šim, pašvaldībā tiekot ievēlētiem no "Saskaņas" saraksta, strādājuši komandā ar Elksniņu, uzsvēra, ka turpinās darbu mēra vadībā un kopā ar viņu atstāj partiju.

Atsevišķi deputāti arī atklājuši, ka par izstāšanos domājuši jau sen. "Gaidīju šo brīdi divus gadus," aģentūrai LETA atklāja deputāts Mihails Lavrenovs, neprecizējot, kāpēc no partijas nebija izstājies agrāk. Tagad arī viņš kopā ar kolēģiem noskaņots sekot Elksniņam jauna reģionālā politiskā spēka izveidē.

Elksniņš tikmēr aģentūrai LETA norādīja, ka domes vadības komanda ir stabila.

Kā ziņots, Elksniņš pieņēmis lēmumu izstāties no partijas "Saskaņa" un sākt veidot jaunu reģionālu politisko spēku, aģentūru LETA informēja politiķis.

Viņaprāt, 14.Saeimas vēlēšanu rezultāti uzskatāmi parādīja, ka "Saskaņa" vairāk nav spējīga būt šāds vienojošs spēks.

Politiķis novērojis, ka pēdējā laikā partijā norisinās atklāta ķīvēšanās par varu, kuras dalībnieki nekautrējoties izmantot visdažādākos paņēmienus, sākot ar atklātu populismu, cenšoties izpatikt potenciālajam vēlētājam, beidzot ar mēģinājumiem publiski iznīcināt konkurentus.

Elkniņš uzskata, ka "Saskaņa" šodien, sekojot "trendiem", nodarbojas ar cilvēku šķirošanu, dalot "pareizajos" un "nepareizajos" gan savas komandas biedrus, gan Latvijas iedzīvotājus. Viņam tas neesot pieņemams, tāpēc esot pienācis laiks veidot jaunu partiju. Sākumā - Latgalē, Daugavpilī, bet nākotnē domubiedrus meklēšot visā Latvijā.

Kā ziņots Valsts drošības dienests (VDD) pērn pievērsa uzmanību Elksniņa un arī Bartaševiča publiskiem izteikumiem saistībā ar padomju pieminekļu demontāžu un karu Ukrainā.

VDD 10.novembrī veica pārrunas ar Elksniņu, savukārt 16.novembrī - ar Bartaševiču. No abām amatpersonām tika pieņemti paskaidrojumi saistībā ar nesenajiem publiskajiem izteikumiem.

Pārrunu gaitā minētās personas tika brīdinātas par paredzēto atbildību noziedzīgu nodarījumu veikšanas gadījumā. No plašākiem komentāriem par pārrunu saturu VDD atturas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas