Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Prokurors: amatpersonas Medininkos nogalināja Ņikuļins un vēl divi Rīgas omonieši

Medininku slaktiņa laikā Lietuvas muitas un policijas darbiniekus nogalināja un smagi ievainoja trīs Rīgas OMON darbinieki, tostarp Konstantīns Ņikuļins (Mihailovs), kurš tiek tiesāts par šo noziegumu, trešdien Lietuvas tiesā paziņoja prokurors.

Lietuvas Ģenerālprokuratūras pārstāvis Rolands Stankevičs Viļņas apgabaltiesas sēdē teica, ka Ņikuļins izdarījis Kriminālkodeksa 129.panta 2. un 5.punktā minēto noziegumu - vismaz divu cilvēku slepkavību.

Prokurors sacīja, ka muitas un policijas darbinieku noslepkavošanai Medininku robežpunktā tikusi izveidota grupa, kurā bija trīs Rīgas omonieši - K.Ņikuļins (Mihailovs), Andrejs Laktionovs un Aleksandrs Rižovs. Pavēli izdarīt šo noziegumu devis Rīgas OMON komandieris Česlavs Mliņņiks.

R.Stankevičs norādīja, ka Č.Mliņņiks 30.jūlija vakarā ap pulksten 23 izraudzījies šos trīs omoniešus un pavēlējis viņiem doties uz Medininku robežpunktu un tur noslepkavot Lietuvas amatpersonas. Pats Č.Mliņņiks kopā ar dažiem virsniekiem aizbraucis uz Rīgu.

Saskaņā ar prokurora vēstīto K.Ņikuļins vienojies ar A.Laktionovu un A.Rižovu par pavēles izpildi un ap pulksten 24 devies uz Medininkiem. Viņus vedis omonietis Tadeušs Gudaņecs un vēl viens Viļņas OMON darbinieks. Uzbrukums muitniekiem un policistiem sācies ap pulksten četriem vai pieciem 31.jūlija rītā.

Prokurors uzsvēra, ka K.Ņikuļins mēģinājis iebiedēt ceļu policijas darbiniekus Jozu Janoni un Aļģirdu Kazlausku, kuri atradās apmēram 50 metru no robežpunkta, un šāvis uz automobili, ievainojot J.Janoni vēderā ar divām lodēm.

Pēc prokurora teiktā, omonieši aizturēja abus ceļu policijas darbiniekus un vēl sešas amatpersonas. Aizturētie tika sadalīti divās grupās: vagoniņā un tam blakus.

Omoniešu uzbrukumā tika nogalināti Lietuvas Policijas departamenta ātrās reaģēšanas vienības Aras policisti Mindaugs Balavaks un Aļģimants Jozaks, Policijas departamenta ceļu policijas darbinieki Jozs Janonis un Aļģirds Kazlausks, Muitas departamenta Viļņas muitnīcas inspektori Antans Musteiķis un Stanislavs Orlavičs. Uzbrukumā tika smagi ievainots un 2.augustā nomira Viļņas muitnīcas inspektors Ričards Rabavičs. Izdzīvoja tikai smagi ievainotais bijušais muitnieks Toms Šerns.

K.Ņikuļins pagaidām ir vienīgais no Medininku slaktiņa lietā aizdomās turētajiem, kurš stājies tiesas priekšā. Krievija atsakās izdot pārējos aizdomās turētos.

Trešdien pirmoreiz dodot liecības tiesā, K.Ņikuļins noliedza savu vainu un apgalvoja, ka slaktiņa dienas rītā redzējis aizdomīgu karavīru grupu.

Jau vēstīts, ka Viļņas apgabaltiesa 2009.gada septembrī sāka izskatīt krimināllietu pret bijušo Rīgas OMON kaujinieku Latvijas pilsoni K.Ņikuļinu (Mihailovu), kurš tiek apsūdzēts par līdzdalību Medininku slaktiņā.

Pagaidām saistībā ar Medininkos notikušajām slepkavībām apcietināts tikai viens cilvēks - K.Ņikuļins, kas līdz aizturēšanai dzīvoja Latvijā ar citu identitāti. Viņa uzvārds bija Mihailovs, ko viņš saņēma par palīdzību Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas nodaļas priekšnieka Vjačeslava Liscova slepkavības krimināllietas izmeklēšanā.

1967.gadā dzimušais K.Ņikuļins, kas jau notiesāts par pretvalstisku darbību Latvijā, 2007.gadā tika aizturēts Latvijā un 2008.gada janvārī tika izdots Lietuvai.

Notiesāšanas gadījumā viņam draud brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem vai mūža ieslodzījums. Apsūdzētais sevi par vainīgu neatzīst, lai gan nenoliedz, ka 1991.gada jūlija beigās atradies Lietuvā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas