Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Prokurors iesniedz protestu RD amatpersonu kukuļošanas lietā

Prokurors iesniedzis protestu par tiesas spriedumu, ar kuru diviem apsūdzētajiem – Raimondam Janitam un Inārai Vilkastei – piespriesti, pēc prokurora domām, nepamatoti sodi Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietā.

Prokurors Māris Leja paskaidroja, ka protestā lūdz atcelt Rīgas apgabaltiesas spriedumu daļā par apsūdzētajiem I.Vilkastei un R.Janitam piemēroto sodu, taisot šajā daļā jaunu spriedumu.

M.Leja lūdz noteikt I.Vilkastei brīvības atņemšanu uz trim gadiem, piemērojot daļēju mantas konfiskāciju, proti, konfiscējot mantu, kurai pirmstiesas procesā uzlikts arests, bet R.Janitam – brīvības atņemšanu uz vienu gadu bez mantas konfiskācijas.

Apsūdzība uzskata, ka R.Janitam piespriestās brīvības atņemšanas ilgums, ievērojot viņa atbildību mīkstinošos apstākļus, ir nesamērīgi bargs, savukārt, nosakot sodu I.Vilkastei, nepamatoti piemēroti likuma nosacījumi.

Prokurors uzskata, ka nepastāvēja neviens no obligātajiem nosacījumiem, lai atzītu, ka attiecībā pret I.Vilkasti nav ievērota prasība par kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā.

Nepamatotas likuma piemērošanas dēļ izveidojusies situācija, kurā netiek nodrošināta soda individualizācija šīs lietas ietvaros, proti, apsūdzētie Prīts Tomings un Andrejs Inkulis sodīti ar maksimālo naudas sodu pēc attiecīgā panta daļas situācijā, kad izmeklēšanā viņi atzinuši savu vainu par kukuļdošanu un zināmās robežās sadarbojās ar izmeklēšanu, tā sekmējot kriminālprocesa pabeigšanu īsākā termiņā. Savukārt I.Vilkaste pēc attiecīgā panta daļas sodīta ar maksimālo naudas sodu, lai gan vainu izdarītajā nekad nav atzinusi, turklāt nodotā kukuļa summa bija daudz lielāka par kukuļa summu, ko nodeva P.Tomings un A.Inkulis.

Rīgas apgabaltiesa skaidroja, ka pagaidām iesniegts tikai prokurora protests, bet apsūdzēto apelācijas sūdzības vēl nav saņemtas, taču to iesniegšanai vēl ir laiks.

Prokurora protests un, visticamāk, arī apsūdzēto apelācijas sūdzības tagad būs jāskata Augstākajai tiesai.

11.martā Rīgas apgabaltiesa toreizējam Pilsētas attīstības departamenta direktoram Vilnim Štramam piesprieda astoņus, bet viņa vietniekam Pēterim Strancim – sešus gadus cietumā. Bijušajam RD Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājam Raimondam Janitam piesprieda trīs gadus ieslodzījumā.

Visus trīs, kuri apsūdzēti par kukuļņemšanu, apcietināja tiesas zālē. V.Štramam un P.Strancim tiesa nolēma konfiscēt mantu, V.Štrama dzīvesbiedre gan saņems atpakaļ iepriekš valsts kontā iemaksātos 50 000 latu, kuri bija nepieciešami, lai amatpersona no pirmstiesas apcietinājuma tiktu atbrīvota pret drošības naudu.

Bijušajam Rīgas un Jūrmalas mēram, uzņēmējam A.Inkulim piespriests 24 000 latu naudas sods, igauņu uzņēmējam P.Tomingam – arī tikpat liels naudas sods, savukārt uzņēmējai I.Vilkastei – 40 000 latu naudassods, un viņai atcelts arī uzliktais arests mantai. Uzņēmēji apsūdzēti par kukuļdošanu.

Jau vēstīts, ka prokurors apsūdzētajam V.Štramam lūdza piespriest deviņus gadus cietumā, bet P.Strancim – astoņus gadus cietumā. Abiem lūgts piemērot arī daļēju mantas konfiskāciju.

Savukārt R.Janitam prokurors prasīja vienu gadu cietumā bez mantas konfiskācijas, bet I.Vilkastei – triju gadu cietumsodu ar daļēju mantas konfiskāciju.

Igaunijas pilsonim P.Tomingam un bijušajam Rīgas un Jūrmalas mēram A.Inkulim lūgts piespriest katram 120 minimālo mēnešalgu naudas sodu.

Lietas materiāli liecina, ka nauda amatpersonām maksāta, lai faktiski būtu labākas iespējas būvēties.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs izbeidza no Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietas izdalīto kriminālprocesu, kurā tika izmeklēta politiķu iespējamā līdzdalība korupcijā.

No lietas bija izdalīts atsevišķs kriminālprocess, lai noskaidrotu politiķu iespējamo līdzdalību kukuļošanā, taču nu tas ir izbeigts pierādījumu trūkuma dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas