Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Raidījums: „Jaunie demokrāti” pārkāpuši likumu, kas aizliedz partijai aizņemties naudu

Partija „Jauni demokrāti”, kuru kādreiz vadīja bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis, iespējams pārkāpusi likumu, aizņemoties naudu, ko partijām darīt stingri aizliedz likums, ziņo raidījums _Nekā personīga._Aizņēmums veikts pēc 9.Saeimas vēlēšanām, kad viens no partijas biedriem Raimonds Seņko vērsās pie savas labas draudzenes Natālijas Morgunovas, kas nolēma izpalīdzēt un aizdeva partijai 15  tūkstošus eiro, ieķīlājot meitas dzīvokli.

Tomēr atdot aizdevumu partija nesteidzās - pusotra gada laikā atgūta tikai trešdaļa summas. Tāpēc N. Morgunova partiju un sešus tās valdes locekļus sūdzēja tiesā. Uz pirmo un pagaidām vienīgo tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā atbildētāji neieradās.

Šai laikā partijai nomainījies ne tikai nosaukums uz Demokrāti.lv, bet arī līderis, Māra Gulbja vietā stājoties Edgaram Jansonam. Abi partijas vadītāji atbildību par neatdoto parādu veļ viens uz otru. Nekā Personīga rīcībā nonākusi līguma kopija, kurā redzams, ka naudas aizņēmumam savu akceptu ar parakstu dod sešas personas - gan partijas tā brīža vadītājs Māris Gulbis, gan citi valdes locekļi, piemēram, Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte un Tiesu administrācijas direktors Gints Karlsons.

Nekā Personīga norāda, ka Latvijas likumdošana aizliedz partijām aizņemties. Turklāt 15 tūkstošu eiro lielais parāds nav norādīts partijas līdzšinējos gada pārskatos, kas nozīmē, ka iespējams sagrozīti arī grāmatvedības dati.

Līgumu parakstījušās personas uzskata, ka aizdevums nav uzskatāms par partijas, bet gan privātpersonu aizņēmumu, jo oficiāli nauda nav ienākusi partijas kontā. Uz līguma gan ir ar roku rakstīta piezīme par naudas saņemšanu. To rakstījis partijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Gints Karlsons, kurš atklāj, ka nauda ir izlietota partijas vajadzībām.

Nekā personīga žurnālisti raidījumā informēja, ka pārņēmuši parādsaistības no N. Morgunovas. Tas nozīmē, ka tagad  partija ir parādā raidījuma veidotājiem. Žurnālisti skaidro, ka šis eksperiments noticis ar mērķi atklāt sabiedrībai kā notiek partiju sponsorēšana, partiju kasēs iepludinot naudu, kas pēc likuma normām nemaz nedrīkstētu tur atrasties. Par konkrēto gadījumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veic pārbaudi, jo raidījuma veidotāji birojā vērsušies ar iesniegumu.

Par finansēšanas noteikumu pārkāpšanu partijai var piemērot administratīvo atbildību. Sods ir no 500 līdz 5 tūkstošs latiem. „Likums nosaka, ka nelikumīgā veidā saņemtais finansējums ir jāatgriež valstij, birojs var uzlikt par pienākumu šādā veidā iegūtus līdzekļus atdot,” raidījumam teic KNAB vadītājs Normunds Vilnītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas