Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Reģionālās partijas konceptuāli vienojas par startu Saeimas vēlēšanās

Lielākās reģionālās partijas konceptuāli vienojušās nākamā gada rudenī kopīgi startēt Saeimas vēlēšanās. Taču tās vēl nav parakstījušas rakstisku dokumentu, ko iespējams izdarīt tikai pēc tam, kad šo ieceri atbalstīs to biedri kopsapulcēs, Dienu trešdien pēc partiju tikšanās informēja Reģionu alianses līderis Andrejs Ence. Sarunā piedalījās arī Vidzemes partijas un Latgales partijas vadība. Gan vieni, gan otri turpinās arī sarunas ar Vienotību, kas atsāksies septembra sākumā.

Reģionu alianse palikusi ārpus to vietējo partiju loka, kurām sadarbības piedāvājumu izteikusi premjera Valda Dombrovska pārstāvētā Vienotība. To vidū bez Vidzemes partijas un Latgales partijas ir arī vietējo līderu pārstāvētie politiskie spēki no Valmieras, Talsiem, Tukuma, Jēkabpils, Kuldīgas un Ogres. Edvīna Bartkeviča vadītā partija Ogres novadam un Kuldīgas novada partija, kuras priekšsēde ir Inga Bērziņa, kā arī Daugavpils novada partija būs pirmās, kuras aicinās pievienoties reģionu partiju apvienībai, skaidroja A. Ence, kura plānos ir izveidot plašu vietējo spēku apvienību.

Vietējo partiju panākumi pašvaldību vēlēšanās ir iedvesmojuši tās gatavoties arī startam Saeimas vēlēšanās, lai parlamenta līmenī varētu iestāties par reģionu interesēm, kuras tagad valdībā un parlamentā neviens neaizstāvot. Tas arī bijis galvenais iemesls, kāpēc nolemts startēt uz Saeimu. Taču tas jau bija zināms agrāk, un konceptuāls lēmums šajā situācijā neko nemaina, skaidroja Vidzemes partijas pārstāvis, Valkas mērs Vents Armands Krauklis, kurš, tāpat kā Latgales partijas vadītājs un Preiļu novada mērs Aldis Adamovičs, nolēmis turpināt arī sarunas ar Vienotību. Viens no tās piedāvājumiem ir veidot partiju apvienību pirms Saeimas vēlēšanām, kāda Vienotībai jau ir izveidota ar Tukuma pilsētai un novadam.

Ir iespaids, ka šajās sarunās neiesaistītā Reģionu alianse ir ieinteresēta pēc iespējas drīzāk panākt mutiskās vienošanās rakstisku nostiprināšanu kādā dokumentā. Savukārt partijas, kurām ir izvēles iespējas, negrib pagriezt muguru arī Vienotībai. Tai tomēr ir varas resurss un iespēja atbalstīt savu sabiedroto pašvaldībā. Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars vairākkārt jau norādījis, ka agrāko gadu prakse ar labumu dalīšanu savējo pašvaldībām vairs neatkārtosies. Taču vietējiem līderiem ir svarīgi arī piekļūt premjeram un tikt uzklausītiem. Vienotība izpildīja solīto un noorganizēja semināru par ES fondu pieejamību nākamajā plānošanas periodā. Ja reģionu partijām izdodas izveidot sarakstu uz Saeimas vēlēšanām, tās var kļūt par Vienotības konkurentu, ar to arī var skaidrot premjera partijas centienus tām tuvināties. Lūgts komentēt partiju konceptuālo vienošanos, A. Kampars teica, ka «politiskā procesa konsolidācija ir pareizs virziens». Viņaprāt, reģionu partijas ir atzīts spēks ārpus Rīgas, bet, lai pretendētu uz Saeimu, tām ir vajadzīgi sabiedrotie nacionālā līmeņa spēlētāju vidū.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas Dienā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas