Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Regulatora vadītājas Andrējevas parādi samilzuši vēl vairāk

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vadītāja Valentīna Andrējeva, kuru mediji atmaskoja kā spēļu automātu cienītāju, pērn ieķīlājusi dzīvokli, lai par iegūtajiem 73 tūkstošiem eiro (Ls 51 100) nomaksātu overdraftu parādus. Vienlaikus viņas kredītsaistības pieaugušas līdz 208 tūkstošiem latu, lai gan pirms četriem gadiem bija tikai aptuveni 10 000.

V.Andrējeva Dienai apgalvoja, ka vēlējusies pārfinansēt vai atdot overdraftus (īstermiņa aizņēmumi, parasti ar lieliem procentiem) ar hipotekārā kredīta palīdzību, jo tiem ir zemākas likmes. Daļa parādu atmaksāta pērn, daļa tikšot šogad. Jautāta, kā var radīt tik lielu overdraftu parādu, regulatora vadītāja norādīja, ka "man bija dažādi izdevumi, jāpalīdz cilvēkiem un parādi nav radušies vienā dienā".

2007.gada ienākumu deklarācijā amatpersona norādīja, ka viņas parādsaistības ir Ls 105 091 un 5137 eiro. Pērn tie palielinājušies līdz Ls 156 842 un 73 tūkstošiem eiro, un, tāpat kā iepriekš, parādiem augot, nav neviena liela pirkuma vai investīcijas. Gada laikā parādi pieauguši gandrīz par 100 tūkstošiem latu. Ja daļa finansēta ar hipotekārā kredīta starpniecību, realitātē summa ir bijusi lielāka.

V.Andrējevas atalgojums pērn bija 5587 lati pirms nodokļu nomaksas jeb 67 tūkstoši latu gadā. Viņas uzkrājumi iepretim parādiem ir salīdzinoši nelieli - nedaudz vairāk kā 10 tūkstoši latu. Uz jautājumu, vai parādu pieaugumam ir sakars ar viņas patiku pret azartspēlēm, V.Andrējeva atbildēja: "Domāju, ka nē. To naudu es izmantoju pavisam kaut kam citam," bet atteicās konkretizēt.

Kad pirmoreiz izskanēja informācija par V.Andrējevas iespējamo atkarību, toreizējais ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) rosināja grozīt likumu, lai par SPRK locekļiem varētu iecelt tikai cilvēki, kas atbilst kritērijiem par pielaidi valsts noslēpumam. Tas vairotu uzticību, jo pirms stāšanās amatā kandidātus pārbaudītu Satversmes aizsardzības birojs (SAB). Martā tie pieņemti 1.lasījumā. Dienai neizdevās noskaidrot, vai SAB pārbaudītu arī pašreizējos komisijas locekļus vai tikai jaunos.

Deputāts Guntis Blumbergs (ZZS), kura vadītā Tautsaimniecības komisija atbild par grozījumiem, uzskata: V.Andrējevas pieaugušās parādsaistības vēl nenozīmē azartspēļu atkarību. Kamēr nebūšot medicīniski pierādīts, ka tā ir, komisija nevērtēs SPRK vadītājas atbilstību amatam. Taujāts, kurš varētu lūgt V.Andrējevu iziet pārbaudi, G.Blumbergs atbildību novēla uz ekonomikas ministru un KNAB, kam jāvērtē amatpersonu finansiālās saistības.

Ekonomikas ministrs Atis Kampars (JL) lūgs V.Andrējevai paskaidrot, kā radušies parādi un kāda ir to struktūra un atkarībā no atbildes ļoti nopietni vērtēšot, vai neaicināt viņu atkāpties: "Šāds parāda pieaugums ir nopietns arguments, lai to izvērtētu." Viņš gan norādīja, ka negrasās aicināt V.Andrējevu pārbaudīt atkarību. KNAB pērn sāktā plānveida pārbaude SPRK vēl nav pabeigta, informēja birojā.

V.Andrējeva neuzskata, ka būtu atkarīga. Kad Nekā personīga demonstrēja kadrus, kuros viņa redzama spēļu zālē dažādos diennakts laikos, viņa, redzot sabiedrības nosodošo attieksmi, teicās vairāk piedomāt pie sava hobija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas