Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Rudenī plānoti plašāki arodbiedrību protesti

Medicīnas darbinieki nav vienīgie, kas septembrī protestēs pret zemo atalgojumu, tiem plāno pievienoties arī policistu arodbiedrība. Skolotāju arodbiedrība vēl nogaida, cerībā, ka tuvākajā laikā valdībā tiks pieņemti ilgi vilcinātie, jaunie darba samaksas noteikumi. Savukārt kultūras sfērā nodarbinātie, kuri iepriekš sūdzējās par zemajām algām, protestus neplāno – viņiem tiek maksāts pat vairāk, nekā sākotnēji solīts.

Tajā pašā laikā Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība protesta (LBAS) akcijas aicina rīkot “zem viena karoga” un, visticamāk, koordinēs dažādu arodbiedrību rudenī plānotās aktivitātes.

Diena jau rakstīja, ka Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība nolēma rīkot vienas dienas brīdinājuma streiku 26. septembrī. Streika laikā darbosies neatliekamā palīdzība, bet nedarbosies plānveida palīdzība.

Latvijas Apvienotās Policistu arodbiedrības (LAPA) prezidents Agris Sūna Dienai apstiprināja, ka arī LAPA rudenī ieplānojusi protesta akcijas, streikot policistiem gan aizliegts ar likumu. “Mums nav skaidrības ne par algām, ne par plāniem, ne par kaut kādu mistisku kadru samazināšanu vai nesamazināšanu,” teica LAPA prezidents. Pēc viņa vārdiem, līdz rudenim arodbiedrība vēl plāno tikties ar iekšlietu ministru, taču “cerības uz miermīlīgu atrisinājumu pagaidām ir mazas”. A.Sūna norādīja, ka LAPA pārstāvji tikušies ar mediķu arodbiedrībām un protesta akcijas septembrī visticamāk būs kopīgas.

Skolotāji nogaida

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš Dienai pastāstīja, ka izglītības sfērā nodarbinātie ir ļoti neapmierināti ar to, ka valdībā joprojām nav parakstīti skolotāju darba samaksas noteikumi, kas bija jāizdara vēlākais līdz jūlija vidum.

Pēc J.Krastiņa vārdiem, solītā algu paaugstināšana līdz 2010.gadam netiek pildīta, kā prasīts. LIZDA pārstāvis norādīja, ka skolotājiem ir sapratne par sarežģīto ekonomisko situāciju valstī, taču, viņaprāt, nav pieļaujams, ka katru gadu atkārtojas viens un tas pats, kad algu palielinājumu var panākt tikai ar piketu un nemieru draudiem.

Kultūras darbiniekiem maksā vairāk, nekā prasīts

Savukārt Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas (LKDAF) priekšsēdētājs Aldis Misēvičs Dienai pastāstīja, ka kultūras darbinieki Latvijā nevar sūdzēties par zemajām algām, jo valsts pilda savu solījumu par pakāpenisku darba samaksas paaugstināšanu. Pēc A.Misēviča vārdiem, 2005.gadā LKDAF ar toreizējo premjeru Aigaru Kalvīti (TP) un kultūras ministri Helēnu Demakovu parakstīja vienošanos par pakāpenisku algu pieaugumu līdz 2010.gadam. “Šobrīd šī vienošanās ir ne tikai izpildīta, bet pat pārpildīta. Līdz ar to kultūras darbinieki nevar skaļi bļaut, ka kāds nedod naudu,” sacīja LKDAF priekšsēdētājs. Tādējādi, pēc viņa vārdiem, kultūras darbinieki streiku nerīkos, jo tiem “nav ko prasīt”.

A.Misēvičs tomēr uzsvēra, ka arodbiedrība solidarizējas ar mediķiem un atbalsta arī skolotāju prasības par lielāku darba samaksu.

Visus apvienos zem viena karoga

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers Dienai pastāstīja, ka ir panākta arodbiedrību vienošanās protesta akcijas rīkot kopīgi, lai nesanāk tā, ka “vienam solīs, bet otru neatbalstīs”. Pēc viņa vārdiem, LBAS nākamajā valdes sēdē tiks apspriests jautājums par dažādu arodbiedrību streiku organizēšanu rudenī.

P.Krīgers arī norādīja, ka LBAS vispirms vēlas pie sevis aicināt premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC), lai viņš izskaidrotu, kā notiks budžeta izstrādes process nākamajam gadam. “Jātiek skaidrībā, vai arodbiedrības šajā procesā piedalīsies vai tiks ignorētas kā līdz šim, no tā būs atkarīgas tālākās darbības,” sacīja P.Krīgers. Viņš arī atgādināja, ka premjers par visām prasībām ir informēts.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas