Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Saeima atbalsta "antimafijas" likuma grozījumus

Saeima ar pārliecinošu vairākumu pieņēmusi ilgstoši gatavotos Kriminālprocesa likuma grozījumus. Par tiem plenārsēdē nobalsoja 89 deputāti, bet, balsojot par atsevišķiem _Zaļo un zemnieku savienības _priekšlikumiem, deputātu vairākums tos noraidīja. Tas nozīmē, ka likumā pieņemtās t.s. ‘antimafijas’ normas beidzot varēs iedarbināt.

Jau vēstīts, ka balsojums kļuva par pārbaudījumu jaunajai koalīcijai un tās spējai vairot sabiedrības uzticību. To galvenā jēga slēpjas tā sauktajās antimafijas normās. Tautas kalpiem ar balsojumu bija jāpasaka skaidrs jā vai nē prokuratūras cīņai ar noziedzīgām bandām. Proti, pēc divus gadus ilgas līkumošanas pa Saeimas gaiteņiem līdz pieņemšanai galīgajā, trešajā lasījumā nonākuši kriminālprocesa likuma grozījumi, kas paredz noziedzīgu bandu dalībniekus atalgot ar atbrīvošanu no kriminālatbildības, ja persona būtiski palīdzējusi atklāt smagu vai sevišķi smagu noziegumu.

Balsojumu var uztvert kā pārbaudījumu, jo grozījumu pieņemšanā deputātiem ir divas izvēles. Ar vairākumu tautas kalpi var atbalstīt Saeimas Juridiskās komisijas piedāvātos priekšlikumus, kas saskaņoti ar ekspertiem, prokuratūru un paredz antimafijas normu iedarbināšanu. Otra izvēle ir Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) priekšlikumi, kas pēc būtības maina grozījumu jēgu un vairs neļauj runāt par noziedzīgas bandas locekļa, kas sadarbojas ar prokuratūru, atalgošanu ar atbrīvošanu no kriminālatbildības.

Grozījumi Kriminālprocesa likumā valdībā tika apstiprināti jau 2007.gada janvārī. Bremzes to pieņemšanai Saeimā ieslēdza toreizējais parlamenta Juridiskās komisijas vadītājs, Tautas partijas (TP) līderis Mareks Segliņš. Pret antimafijas grozījumu pieņemšanu iestājās arī ZZS. TP Saeimas frakcijas priekšsēdis Māris Kučinskis Dienai stingri uzsvēra, ka ceturtdien pārsteigumu nebūs. TP balsošot par grozījumu pieņemšanu Juridiskās komisijas redakcijā. TP neesot slēptas vienošanas ar ZZS par tās priekšlikumu atbalstīšanu, kas būtu iemainītas pret ZZS atteikšanos no elietu ministra portfeļa jaunajā valdībā. "Mēs labojamies. Strādājot ar Jauno laiku, mēs paliekam ar katru dienu labāki," teica M.Kučinskis, atbildot, kāpēc TP tagad, pēc tik ilgas pretošanās antimafijas normu pieņemšanai, ir gatava tās atbalstīt. Tas ļauj secināt, ka ZZS priekšlikumi vairākuma atbalstu tomēr negūs.

Kopumā grozījumiem sagatavoti 308 priekšlikumi, lielākā daļa tehniski uzlabojumi. Zemūdens akmeņus slēpj pieci ZZS priekšlikumi. Trīs no tiem attiecas uz antimafijas normām. Viens saistīts ar izmeklēšanas tiesneša kompetences paplašināšanu, lemjot par sūdzībām. ZZS iesniegusi arī priekšlikumu, kas sašaurina noziedzīgi iegūtas mantas jēdzienu, paredzot, ka par tādu atzīstama manta, kas iegūta, izdarot noziedzīgu nodarījumu, nevis manta, kas personas īpašumā vai valdījumā tieši un netieši nonākusi noziedzīga nodarījuma rezultātā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Likums

Kriminālprocesa likums, 410.pants

Tā sauktie antimafijas grozījumi paredz — ģenerālprokurors ar savu lēmumu var izbeigt kriminālprocesu pret personu, kura būtiski palīdzējusi atklāt smagu vai sevišķi smagu noziegumu, kas ir smagāks vai bīstamāks par šīs personas pašas izdarīto noziedzīgo nodarījumu.

Šādi prokuratūrai dota iespēja atalgot organizētas noziedzīgas bandas dalībnieku, kas ir gatavs sadarboties ar izmeklētājiem, lai palīdzētu atklāt citus bandas dalībniekus un organizatorus.

Ilgstoši pret šo grozījumu pieņemšanu iebildusi ZZS un TP. 3Vilcināšanās pieņemt grozījumus tiek saistīta ar Aivara Lemberga un Andra Šķēles interesēm, jo izmaiņas varētu veicināt liecību sniegšanu par abu aizdomīgiem darījumiem. A.Lembergs jau ir apsūdzētos vairākos smagos noziegumos, bet A.Šķēles vārds saistīts ar tā dēvēto digitālās TV krimināllietu — ir izskanējušas liecības, ka A.Šķēle stāvējis aiz šī darījuma.

Sadarbības atalgošana neattiektos uz noziegumiem, kas saistīti ar slepkavību, izvarošanu, tīšiem smagiem miesas bojājumiem, laupīšanu, kontrabandu un narkotiku izgatavošanu un izplatīšanu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas