Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Saeimai jāizsķiras, kā LR un LTV finansēt turpmāk

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
radiobalss
r
ja tagad radio notiek finanšu revīzija - gribas zināt tās rezultātus. Kas kāpēc laikā neinformēja par naudas trūkumu, par situāciju radio budžetā. Kas kā par to dabūs "pa mici", kuru tiesās. Latvija bez sabiedriskā radio - tas nu gan būtu baigi. Tauta, interesējies par sab. mediju un komerču atšķirībām!
LVD
L
Redziet , mums visu laiku, gadiem, ir mēģinājuši iestāstīt , ka naudiņa jātaupa,tās ir maz utt. utjpr. Tanī pat laikā neviens nepainteresējas, cik un kādas naudiņas , un kādiem mērķiem mums ir pieejamas.. Redziet , šinī valstī naudas pietiek un ir pārpārēm! Jautājums ir tikai un vienīgi par to , KAM tad tiek un KUR PALIEK tā nauda, kas patiesībā ir paredzēta valstij , pilsoņiem , sociālajām vajadzībām utml.. , jo , pagājušā gada novembra notikumi ārkārtīgi skaidri parādīja, ka , tiklīdz vajadzēs savējo tautas brāļu ( ne latviešu) , savējo ( VDK "kolēģu" ) glābšanai utml. , valsts nauda tūliņ milzīgos apmēros uzpeldēs nez no kurienes, un savi draudziņi , it kā tautas vārdā , tiks stutēti un čubināti.. Nav vajadzīgs pat Parex piemērs, pietiek ar to proporciju , kas uzrāda miljonāru skaitu attiecībā pret valsts iedzīvotājiem .. Un kāda tad Latvijai tā ražošana, lai būtu tik daudz miljonāru valstī?..Nekādas.. Tad , - no kurienes nauda? .. No turienes,- no mums nekad neizmaksātajiem pabalstiem , algām ,Eiropas naudas utt...
Zaika>LVD 11:36
Z
Par to nav šaubu! Ja reiz esam nonākuši tik tālu. Bet tagad to naudiņu vajag iztērēt izdzīvošanai svarīgām lietām. Un mani māc dziļas šubas par to, vai vairāk naudas radio nozīmēs izdzīvošanu.
LVD
L
Kādam vēl ir ilūzija , ka valsti vada Latvijas pilsoņiem un pamatnācijai lojālas personas?..
LVD
L
Latvijas valdošo "loģika" - piecsimt miljonu "skurstenī" , ne pusmiljona - savam Nacionālajam radio!
LR 1 klausītāja
L
Negribu būt patētiska, bet tieši radio lielā mērā nosaka Latvijas turpmāko virzību. Kāpēc? Pirmkārt, ļoti lielai daļai iedzīvotāju televīzija un radio ir vienīgie informācijas avoti /laikrakstiem un internetam nav naudas/. Otrkārt, ja TV un R ir neatkarīgi, tad ēterā iespējama viedokļu daudzveidība, bet ja šie mediji izpilda varas partiju norādījumus, tad vairs vispār nav ko runāt - tauta tiek zombēta. Šobrīd, kad ir tik saspringta situācija, par abonenmaksu nevarētu būt nekādu runu - nav tautai tās naudas, nav. Tātad paliek tikai vien variants - zināms procents no IK . Gan LTV, gan LR vajadzētu vairāk skaidrot, kas tad ir SABIEDRISKIE MEDIJI, kāda ir to sūtība un uzdevumi. Šobrīd daudzi nesaprot, kāda ir sabiedrisko un privāto mediju atšķirība.
OO
O
"Reklāma - nestabils finansēšanas avots, var novest līdz programmu politikai, kas ir vērsta uz auditorijas palielināšanu, nevis rūpēm par medija sabiedrisko misiju." Vai tad tā nav sabiedriskā misija raidīt visai sabiedrībai, tātad pēc iespējas lielākai auditorijai? Kurš gan gribēs makāt nodokļus vai abonentmaksu par mediju, kuru pats neskatās vai neklusās?
nožēlojamie
n
VAI KOLĀTS IR ATMAKSĀJIS SEV IZMAKSĀTĀS PRĒMIJAS ??????
Zaika
Z
Bet ko tad mēs sagaidam? Šais apstākļos jātaupa būs visiem. Un ir tikai pašsaprotami, ka arī radio taupa pa 1/4 daļu. Kāpēc ir jāvar bērnudārzu audzinātājām ar 120 LVL algu, bet radio, redziet, mums te svētā govs. Ja man liek izvēlēties, tad radio 24h diennaktī nav izdzīvošanai svarīga lieta. Cilvēki, attopieties, mēs tagad runājam par izdzīvošanu, nevis par lietām, ko ir 'nice to have'!!!!
Jony
J
Tu kļūdies - neatkarības nenodrošināšana ir viens no šīs saeimas padarītajiem darbiem :)
AD
A
Sabiedriskā radio un TV neatkarīgas finansēšanas kārtības NENODROŠINĀŠANA - vēl viens no šīs Saeimas neizdarītiem darbiem.
no "TELEGRAFA"
n
"saīsināšanas" » TĒLOŠANNA beigusies - tā kā pažarnieku atlaišanas ir lētas, tad pie tā arī paliksim ! Премьер остановил увольнение чиновников [10.02.2009] По информации Телеграфа, объем компенсаций, которые полагаются госслужащим, уволенным в начале января, превысил все предварительные планы. Чтобы не допустить окончательного опустошения казны, глава правительства Ивар Годманис потребовал временно остановить процесс сокращений. Впрочем, решение о новом увольнении 2,5 тыс. человек еще должны одобрить партнеры по коалиции, что в условиях развернутой предвыборной кампании может стать весьма тяжелой проблемой. Так что реформа системы госуправления, проект которой премьер Ивар Годманис с пафосом представил на прошлой неделе, может начаться в лучшем случае не раньше апреля."
Skaidrība
S
Nu bet nav jau arī normāli, ka sabiedriskā (no nodokļiem finansētā) radio un televīzija nevis vieš skaidrību par tautas vēlētā parlamenta pieņemto likumu ietekmi uz iedzīvotājiem, bet pārambiciozi sacenšas Saeimas un valdības nozākāšanā.
Konkurence
K
Ir jāpārtrauc gan LTV, gan LR finansēšana no valsts budžeta. Citādi šobrīd tā dīvaini izskatās - vieni strādā bez valsts finansējuma, citi ar. Ja valstij ir vajadzīgi kādi pakalpojumi, tie konkursa kārtībā jāiepērk no privātajām studijām.
Revīzija
R
Vispirms valstij ir jāuztaisa revīzija un jānoskaidro, kurš ir pārtērējis budžeta naudu. Pēc tam var domāt par nākotni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Iespējamie sabiedrisko mediju finansējuma avoti

Abonentmaksa

+ stabili, droši un paredzami ienākumi, samazina atkarību no reklāmas ieņēmumiem un politisko ietekmi, nodrošina saikni starp sabiedriskajiem medijiem un to auditoriju

– papildu finansiāls slogs iedzīvotājiem, palielinātos administratīvās izmaksas

Dotācija no valsts budžeta

+ finansējumu var ātri piemērot, reaģējot uz medija vajadzībām, sociāli taisnīgāka

– spēcīga atkarība no politiķu lēmumiem, mediji var kļūt atsvešināti no klausītājiem un skatītājiem

Reklāma

+ dinamisks finansējuma avots, reklāmu ieņēmumi mudina respektēt sabiedrības gaumi, atbalsta populāro programmu ražošanu, mazina politiskā spiediena risku

– nestabils finansēšanas avots, var novest līdz programmu politikai, kas ir vērsta uz auditorijas palielināšanu, nevis rūpēm par medija sabiedrisko misiju

Avots: EBU, Dienas apkopotā informācija

VĒRTĒ EKSPERTI:

Kā jāfinansē LTV un LR?

Rolands Tjarve, LU lektors:


Labākais modelis ir fiksēts valsts budžeta izdevumu procents, kas nav pakļaujams samazinājumam. Ir jāsaprot un jānosaka, ka sabiedriskie mediji ir ļoti īpašā statusā — tā ir visas sabiedrības saliedēšanas platforma. Cita lieta, ka pagaidām sabiedriskie mediji šo funkciju nepilda, bet tāpēc to skaidri vajag nospraust kā uzdevumu un sekot līdzi tā izpildei. Abonentmaksu ieviest, manuprāt, tagad ir nereāli, jo daudz naudas būtu jāparedz administrēšanai, turklāt es uzskatu, ka sabiedrība jau pietiekami daudz maksā nodokļos.

Ainārs Dimants, biznesa augstskolas Turība asociētais profesors:

Abonentmaksas būtu vislabākais modelis. Tas ir garantēts finansējums, neatkarīgs no politiskiem lēmumiem un nonāktu tieši pie sabiedriskajām raidorganizācijām. Mēs jau tagad maksājam sabiedriskajiem medijiem, bet daudz mazāk kontrolējam situāciju. Vienīgā problēma — ir jāatrisina abonentmaksu iekasēšanas jautājums tā, lai neradītu pārmērīgas birokrātiskas struktūras.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas