Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Saeimas komisija: Latvija varētu uzņemt Gvantanamo ieslodzītos, ja tie paši to vēlēsies

Saeimas Eiropas lietu komisija aicina valdību, lemjot par bijušo Gvantanamo aizturēšanas centra ieslodzīto iespējamo izmitināšanu Latvijā, par galveno uzņemšanas kritēriju izvirzīt šo personu pausto vēlmi apmesties tieši Latvijā.

Komisija piektdien apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju par šo jautājumu, ko pārrunās Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomē 6. un 7.aprīlī Luksemburgā. Līdzšinējās ES līmeņa diskusijas liecina, ka vairums dalībvalstu vēlas, lai šis jautājums tiktu atstāts pilnībā pašu dalībvalstu kompetencē, vienlaikus koordinējot to ES līmenī, noskaidroja deputāti.

Ņemot vērā ASV prezidenta Baraka Obamas pieņemto lēmumu slēgt Gvantanamo aizturēšanas centru, ASV vērsusies pie ES ar lūgumu uzņemt aptuveni 60 bijušos nometnes ieslodzītos. Latvija pagaidām gan nav saņēmusi oficiālu ASV aicinājumu savā teritorijā izmitināt no Gvantanamo atbrīvotās personas, tādēļ arī valdība vēl nav pieņēmusi konkrētu lēmumu šajā jautājumā, informēja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Ilze Pētersone.

ASV atzinušas, ka šie 60 Gvantanamo nometnē ieslodzītie nav sabiedrībai bīstami un nav izvirzījušas tiem nekādas apsūdzības, tādēļ tie ir jāatbrīvo, vēsta Saeimas preses dienests. Tomēr ņemot vērā risku, ka savās izcelsmes valstīs šīs personas var tikt pakļautas spīdzināšanai, ASV meklē tiem jaunas mītnes zemes. Ja kāda ES valsts uzņems šīs personas, tām būs jānodrošina visas pamattiesības un tās nevarēs tikt no jauna turētas apcietinājumā bez atbilstoša tiesas sprieduma, uzsvēra I.Pētersone.

Gadījumā, ja ASV aicinātu Latviju uzņemt kādu no Gvantanamo atbrīvotajām personām, būtiskākajam kritērijam jābūt šī cilvēka vēlmei apmesties tieši Latvijā, piekttdien uzsvēra Saeimas komisijas deputāti. Kā norādīja komisijas priekšsēdētājas biedre Karina Pētersone, šādi varētu izvairīties no gadījumiem, ka Latvija tiek izmantota tikai kā placdarms, lai dotos uz citām Šengenas līguma valstīm.

Arī deputāts Dzintars Rasnačs (TB/LNNK) aicināja valdību uzturēt šādu prasību. "Ņemot vērā Latvijas drēgno klimatu, maz ticams, ka kāds no ieslodzītajiem varētu izvēlēties mūsu valsti," piebilda D.Rasnačs.

Savukārt deputāts Boriss Cilevičs (SC) uzsvēra, ka uz šīm personām pilnībā attieksies nevainības prezumpcija un saskaņā ar Ženēvas konvenciju tiem būs visas tiesības izvēlēties valsti, uz kurieni doties pēc atbrīvošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas