Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Saeimas komisija rosina partiju tēriņu griestus pirms ārkārtas vēlēšanām samazināt divas reizes

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija nolēmusi sniegt parlamentam grozījumus partiju finansēšanas likumā, lai divas reizes samazinātu priekšvēlēšanu tēriņu griestus pirms ārkārtas vēlēšanām, tātad ārkārtas vēlēšanu gadījumā šogad paredzot maksimālo summu 282 559 latus, nevis 565 119 latus.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija 2.jūnijā nolēma iesniegt grozījumus Politisko partiju finansēšanas likumā, kas paredz samazināt tēriņu griestus pirms parlamenta ārkārtas vēlēšanām, informēja Saeimas Preses dienests.

Komisija rosināja, ka nepieciešams samazināt priekšvēlēšanu termiņu un tēriņiem piemērojamo koeficientu ārkārtas vēlēšanu gadījumā. Komisijas priekšsēdētājs Vitauts Staņa (ZZS) aicināja deputātus šo jautājumu vēl apspriest frakcijās un iesniegt konkrētus priekšlikumus likumprojekta otrajam lasījumam.

Pašlaik tēriņu griesti tiek aprēķināti, aizpagājušā gada mēneša vidējai bruto darba samaksai piemērojot koeficentu 0,0008 uz katru vēlētāju iepriekšējās Saeimas vēlēšanās. Komisijas sniegtie grozījumi paredz samazināt koeficientu līdz 0,0004.

Aģentūras LETA veiktie aprēķini, balstoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un Centrālās vēlēšanas komisijas interneta mājaslapās publicētajiem datiem, liecina, ka ārkārtas vēlēšanu gadījumā šogad partija vai to apvienība priekšvēlēšanu izdevumiem drīkstēs tērēt ne vairāk kā 565 119 latus. Savukārt Saeimas komisijas grozījumu gadījumā tēriņu griesti būtu 282 559 lati.

Jautājums par priekšvēlēšanu tēriņu griestu samazinājumu 2.jūnijā tika iekļauts Saeimas sēdes darba kārtībā, tomēr līdz tā lemšanai deputāti netika, jo pēc Valsts prezidenta ievēlēšanas Saeimas sēdei tika izsludināts pārtraukums līdz 9.jūnijam.

Priekšvēlēšanu tēriņu ierobežojumi attiecas uz izdevumiem par reklāmas izvietošanu, pasta, arī elektroniskā pasta pakalpojumu izmantošanu, lai ar tā palīdzību nosūtītu priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, kā arī labdarības pasākumu finansēšanu, sponsorēšanu, izmaksājot pabalstus un izdarot dāvinājumus vai ziedojumus.

Savukārt minētie priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi neattiecas uz tādiem ar vēlēšanu kampaņu saistītiem izdevumiem kā visu veidu reklāmas materiālu sagatavošana, vēlēšanu kampaņas plānošana, sagatavošana un organizēšana, vēlēšanu kampaņā iesaistīto personu darba algu izmaksas un citi maksājumi fiziskajām personām, kustamas un nekustamas mantas īrēšana vēlēšanu kampaņas vajadzībām, laikrakstu, žurnālu, biļetenu, grāmatu un citu iespiedtehnikā sagatavotu izdevumu publicēšana kampaņas vajadzībām un citu ar vēlēšanu kampaņu saistīto izdevumu segšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas