Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Saeimas komisijā vairāki deputāti rosina ieturētās pensijas sākt atmaksāt jau februārī

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā vairāki deputāti rosināja ieturētās pensijas sākt atmaksāt jau 2010.gada februārī.

Deputāts un jurists Aigars Štokenbergs ("Sabiedrība citai politikai") komisijas sēdē otrdien skaidroja, ka Satversmes tiesa (ST) spriedumā principā jau ir ielikusi ieturēto pensiju atmaksas mehānismu, proti, vienā mēnesī ieturēto daļu no pensijas atmaksā ik mēnesi. Tāpat viņš skaidroja, ka pensijas pilnā apmērā var sākt maksāt jau no sprieduma spēkā stāšanās dienas.

"Ja ir finansiālās iespējas, tad ieturējumus no pensijām var izbeigt jau no sprieduma publicēšanas dienas," norādīja Štokenbergs. "Ja mēs parādu nenokārtosim līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām, tad balsis savāks tie, kas solīs atmaksāt pensijas ātrāk nekā līdz [spriedumā noteiktajam galīgajam termiņam] 2015.gadam. Tad nākamajā Saeimā dabūsiet tādus populistus, kādi sapņos nav rādījušies," viņš teica.

Štokenbergs arī paskaidroja, ka ST spriedums pēc tā stāšanās spēkā atcels likumā to normu, kas paredzēja samazināt pensijas, līdz ar to īpaši likuma grozījumi nav nepieciešami, tādēļ jau februārī iespējams pensijas maksāt pilnā apmērā.

Arī apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats atzina, ka ieturētās pensijas var sākt maksāt jau no februāra un atmaksu veikt 2010.gadā. Viņš piebilda, ka pensijas parasti nemanto.

Tāpat deputāts Andrejs Klementjevs ("Saskaņas centrs") rosināja ieturētās pensijas atmaksāt pēc iespējas ātrāk, jo, viņaprāt, 83 miljoni latu, kas nepieciešami, lai pildītu ST spriedumu, nav problēma. Viņš aicināja no 1.marta sākt izmaksāt parādu.

Arī deputāts Ainars Baštiks (LPP/LC) piekrita kolēģiem, norādot, ka "tik ātri, cik pensijas atņēma, tik ātri arī jāatdod atpakaļ", bet deputāte Dagnija Staķe (Zaļo un zemnieku savienība) uzsvēra, ka ieturētā pensija jāatmaksā gada laikā.

Savukārt Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aina Verze piebilda, ka mirušo pensionāru pensijas ieturēto daļu varētu saņemt vai nu dzīvesbiedrs, vai bērni. Viņa teica, ka, pēc pensionāru domām, piecu gadu atmaksas periods ir pārāk garš, tāpēc tai jānotiek iespējami īsākā laikā.

Federācija uzskata, ka pensionārus varētu iedalīt vairākās vecuma grupās, lai maksimāli izvairītos no varbūtības, ka daļa veco ļaužu parādu nesaņem, vai arī ieturēto daļu atmaksāt ik mēnesi. "Jo garāks ir atmaksas periods, jo lielāka ir neskaidrība par budžeta situāciju," piebilda Verze.

Vēl deputāti noskaidroja, ka Valsts kasē ir pieejami 1,3 miljardi latu, no kuriem, "ja vajag, var pasmelties", pavēstīja Valsts kases pārstāvis Jānis Pone.

Savukārt sociālajā budžetā pašlaik izveidojies 729 miljonu latu uzkrājums, informēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras ģenerāldirektore Inese Šmitiņa.

Tomēr Saeimas komisijas sēdē ne Finanšu ministrijas, ne citu atbildīgo iestāžu pārstāvji nemācēja teikt, kur rast nepieciešamo finansējumu ST sprieduma izpildei.

Nākamā komisijas sēde notiks 7.janvārī, kad plānots turpināt šo tematu.

Jau vēstīts, ka ST pirmdien paziņoja, ka valdības lēmums samazināt pensijas neatbilst Satversmei. Saskaņā ar tiesas lēmumu ieturētās pensijas jāatmaksā līdz 2015.gada 1.jūlijam, bet noteiktie ieturējumi no pensijām ir jāizbeidz ne vēlāk kā nākamā gada 1.martā.

Tāpat Saeimai ne vēlāk kā līdz šim datumam - 1.martam - ir jānosaka kārtība, kādā atlīdzināmi ieturējumi, kas veikti, pamatojoties uz apstrīdētajām normām.

Savukārt labklājības ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienība) pavēstījis - lai no 1.marta pensijas izmaksātu pilnā apmērā, nākamā gada budžetā nepieciešami papildu 100,8 miljoni latu, bet, lai atmaksātu ieturētās pensijas, - 83 miljoni latu.

Jau ziņots, ka augusta beigās Satversmes tiesas apvienotajā lietā ietilpst iepriekš ierosinātās lietas, kas attiecas uz vecuma un saskaņā ar nolikumiem piešķirto izdienas pensiju samazināšanu par 10%, kā arī strādājošo pensionāru vecuma un izdienas pensiju samazināšanu par 70%.

Līdz jūlija beigām no pensionāriem bija saņemts ārkārtīgi daudz iesniegumu - aptuveni 9000 - saistībā ar likumu, kas noteic pensiju lielumu pēc šā gada 1.jūlija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas