Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Salīdzini: Valda Zatlera plānotā un nolasītā runa prezidenta inaugurācijas pieņemšanā

Iepriekš sagatavotā V.Zatlera uzruna viesiem inaugurācijas ballē Jelgavas pilī, oficiāli izplatīta pirms pasākuma: Godātie klātesošie! Dāmas un kungi! Ekselences! Cienītā prezidente Vaira Vīķe - Freiberga ar kungu un augstu godātais prezidenta Gunta Ulmaņa kungs ar kundzi! Savā un savas dzīvesbiedres vārdā pateicos, ka pagodināt mūs ar savu klātbūtni! Man ir liels prieks, ka esat šeit.

Es nekad neaizmirsīšu Jūsu šīvakara sirsnīgos acu skatienus un roku spiedienus! Sarokojoties ar Jums, man ir sajūta, ka esmu sasveicinājies ar Latviju. Šeit ir valstsvīri, amatpersonas un dažādu profesiju ļaudis, kas krietni strādājuši savā, savu bērnu, valsts labā. Iespējams, ka kāds no Jums bija pārsteigs, saņemot ielūgumu uz inaugurācijas balli. Es ļoti vēlējos, lai šeit būtu cilvēki no visiem Latvijas novadiem. Jelgavas pili par svinību vietu neizvēlējos nejauši. Zemgale ir izauklējusi vairākus Latvijas prezidentus! Katrs prezidents valsts vēsturē ieraksta kādu būtisku lapaspusi. Man ļoti tuvs ir Jānis Čakste – viens no izcilākajiem pasaules demokrātiem. Par Čaksti daudz lasīju jau skolas gados, kad man pat parātā nevarēja ienākt, ka kādreiz kļūšu par viņa sekotāju. Es ļoti cienu mūsu atjaunotās neatkarīgās Latvijas prezidentus. Apbrīnoju prezidentu Gunti Ulmani, kurš spēja pieņemt drosmīgus un, dažkārt, nepopulārus lēmumus. Viņš bija tas, kas nodrošināja valstiskās neatkarības neatgriezeniskumu un bruģēja ceļu uz ES un NATO. Prezidentes Vairas Vīķes –Freibergas laiku mēs visi noteikti atcerēsimies ar to, cik izcili viņa pārstāvēja Latviju pasaulē. Viņa panāca, ka Latvija, būdama maza valsts, ieņem nozīmīgu vietu Eiropā un pasaulē. Jūs jautāsiet – kādu uzdevumu es izvirzu savam darbam? Veicināt vienprātību un ticību savai valstij! Varbūt kāds no Jums šodien apmeklēja Čakstes pieminekli un lasīja uz tā rakstītās rindas. Tur teikts, ka Latvijas tauta kļuva un arī turpmāk būs stipra tikai caur vienprātību. Kā to panākt? Ievērojot demokrātijas patiesības. Veidojot dialogu. Cenšoties sasniegt kopīgu mērķi. Un tas no Čakstes laikiem nav mainījies. Neatkarīga un pārtikusi Latvija.Es saku - arī laimīga un lepna valsts. Mēs esam daudz sasnieguši. Esam drošībā, esam Eiropā. Tagad ar visiem darbiem mums jātiek galā pašiem. Tā saulainā tāle nu ir tepat mūsu dārzā. Un kā zināms, dārzs prasa kopšanu - darbu. Un arī zināšanas, nemitīgi jāapgūst kas jauns. Dārzā var raut laukā balandas, bet ne cita stādītas puķes. Nekas neizdosies, ja katrs darīs ko savu, otrā neieklausoties. Nekas neizdosies, ja neticēsim jaunajai ražai. Ja Čakste teica, ka stipra valsts ir vienprātīga valsts, tad es piebildīšu, ka valsts stiprumu nosaka arī tas, cik stiprs ir tautas darba tikums un ticība tās nākotnei. Es darīšu visu, kas manos spēkos, lai Latvija būtu laimīgu un lepnu cilvēku zeme. Un mudināšu to darīt arī citiem! Dievs, svētī Latviju!

*****


Uzruna, ko V.Zatlers inaugurācijas balles viesiem Jelgavas pilī teica patiesībā:

Ekselences, Dāmas un kungi,

Savā un savas dzīvesbiedres vārdā vēlos pateikties Jums, ka pagodinājāt mūs ar savu klātbūtni šovakar Jelgavas pilī.

Uzrunājot Jūs, es uzrunāju Latvijas tautu. Es esmu aicinājis Jūs – dažādu novadu ļaudis, šovakar būt vienotiem šeit - Jelgavā. Zemgale mums devusi vairākus Latvijas prezidentus. Šovakar gribu pieminēt tikai vienu – Latvijas Republikas pirmo prezidentu Jāni Čaksti. J.Čakste bija demokrāts, kurš demokrātijas idejas iemiesoja dzīvē, tās cienīja un nekad nenodeva. J.Čakstes vārdos ir jāieklausās, un es īsumā pārfrāzēšu viņa teikto: „ Latvijas valsts izauga no latviešu tautas vienprātības. Tā kļuva stipra no Latvijas tautas vienprātības, un tā zels mūžos, ja būs šī vienprātība.”

Es esmu gatavs strādāt pēc labākās sirdsapziņas un darīt visu, kas manos spēkos, lai tas tā notiktu un Latvijā dzīvotu laimīga un lepna tauta. Mudināšu arī Jūs to darīt.

Dievs svētī Latviju!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas